güncel haberkıbrıs haberİnşaat Müteahhitleri ve Taşeronlar önlem almalıdırlar
yazarın tüm yazıları:

İnşaat Müteahhitleri ve Taşeronlar önlem almalıdırlar

Yeniçağ podcastını dinleyin

emirtasciogluİş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Emir Taşcıoğlu imzasıyla yapılan yazılı açıklamada şöyle

Ülkemizde meydana gelen iş kazalarının sıklığı neredeyse iki haftaya kadar indi. Dün yine inşaat sektöründe yaşanan bir iş kazası haberiyle şoke olduk. Lara Park Otel inşaatının şantiyesinde meydana gelen ölümlü iş kazasının üzerinden henüz 15 gün geçmeden yine bir inşaat şantiyesinde benzer bir kaza yaşanması insanın yüreğini acıtıyor. Yapılan tüm uyarılara ve en riskli sektörün inşaat şantiyeleri olduğunu verilerle ortaya koymamıza rağmen maalesef bu alandaki müteahhitler ve taşeronlar hiçbir önlem almamakta ve sıcak altında, yüksekte çalışmak zorunda kalan kendi çalışanlarını risk altında tutmaktadırlar.

Basında çıkan resimlerden görebildiğimiz kadarıyla, iş kazasının olduğu yerde yeterli yükseklikte olmayan ve gelişigüzel kurulan bir inşaat iskelesi bulunmaktaydı. Ekmeğini kazanmaya çalışırken iş kazası geçiren kaynakçı ustası Menderes Taşçı, şüphesiz herhangi bir emniyet kemeri ile bağlı değildi ve muhtemelen kendisini güneşten veya cisim çarpmalarından koruyan bir baret de giymiyordu. Tüm bu kişisel koruyucu donanımları temin edip çalışanlarına kullandırmak işverenlerin görevidir. “Maliyet artışı getiriyor, giderlerimiz artıyor, rekabet edemiyoruz, gerek yok” gibi sakat görüşler kabul edilemezdir. Hiçbir masraf bir işçinin, bir çalışanın hayatından daha önemli değildir, olamaz da.

2006-2012 yılları arasında meydana gelen iş kazası istatistiklerine göre yılda ortalam 260 iş kazası olmakta ve bu kazalarda yılda 7 kişi hayatını kaybetmektedir. 2013 yılında henüz daha altı ay dolmamışken iş kazalarından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı bu rakama ulaşmıştır. En çok iş kazasının meydana geldiği sektör ise %28’lik bir kaza oranıyla inşaat sektörüdür. Bu sektörde meydana gelen ölümlerin, toplam ölümlere oranı %36’ya ulaşmaktadır.

Henüz daha güvenoyu almamış olmasına rağmen, yeni oluşturulan kabinenin iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusuna gereken önemi vereceğine dair inancımız tamdır. Kendisi de bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olan ve aynı zamanda birliğimiz üyesi de olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Aziz Gürpınar’ın İSG konusuna hakettiği değeri verip denetimleri başlatacağına ve tüm işverenlerden risk değerlendirme raporlarını talep edeceğine yürekten inanıyoruz. İhtiyaç duyması halinde her türlü yardıma hazır olduğumuzu belirtirken, tüm işverenlere ama özellikle de inşaat müteahhitlerine çağrıda bulunuyoruz. Devletin denetim yapmasını beklemeden İSG Yasasının gerektirdiği risk analizini yaptırın, risk değerlendirme raporlarını hazırlayın ve işyerinizdeki riskleri en aza indiriniz. Çalışanlarınızı iş kazalarından korumak için gerekli kişisel koruyucu donanımları temin ediniz ve kullanmalarını sağlayınız.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin