kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 30/07/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 30/07/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Gazeteye göre, EDEK ile DİKO’nun Cumartesi günü aldıkları kararlar sonrası 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak siyasi sahne netleşmeye başladı. Bugün sabah DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ile DİKO Başkanı Maryos Karoyan bir araya gelecekler. Bu görüşmede, DİKO’nun 2013 seçimleriyle ilgili olarak almış olduğu karar çerçevesinde iki partinin işbirliği perspektifi ele alınacak. İki liderin bugünkü görüşmesinden herhangi somut bir sonuç beklenmiyor. Ancak yapılan değerlendirmelere göre, bugünkü görüşme Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesi yönünde perspektifi biçimlendirecek. Bu arada böylesi bir işbirliğinin ötesinde DİKO’nun başka bir ciddi sorunu daha var. DİKO seçmenin Yorgos Lillikas ile AKEL’in destek verdiği adaya yöneliminin nasıl engelleneceği. Gerek Andros Kiprianu, gerekse Yorgos Lillikas dün bu konudaki niyetlerini saklamadılar. AKEL Genel Sekreteri Kiprianu, destek verdikleri Stavros Malas’ın DİKO ile EDEK’in tabanlarına yöneleceğini söyledi. Diğer yandan Yorgos Lillikas’ın DİKO kadroları ile temasının da Maryos Karoyan’ı kızdırmış olduğu görülüyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Olimpiyat Oyunları nedeniyle Kıbrıs Olimpiyat Oyunları Komitesi’nin Londra’da düzenlediği bir etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas “Kıbrıs’ın gelecek olimpiyat oyunlarında birleşik bir olimpiyat ekibi ve ortak bir Olimpiyat Komitesi olmasını dilerim” dedi. Cumhurbaşkanı Hristofyas bu dileği tesadüfen dile getirmedi. Cumartesi günü Kıbrıslıtürkler Londra’da olimpiyat oyunlarına katılma arzularını ifade eden bir etkinlik düzenlemişlerdi. Kıbrıslıtürklerin Londra lobilerinin oldukça güçlü olduğu biliniyor. Kıbrıs Olimpiyat Oyunları Komitesi’nin Londra’da düzenlediği etkinlikte Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın konuşmasının siyasi yanı ağırlıklıydı. Cumhurbaşkanı atletizmde birlik için Kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiği görüşünü savundu ve şu an için yeniden birleşme olanağının olmadığına dikkat çekti. “Şimdi Erdoğan beni ne zaman görse sırtını dönüyor. Geçmişte, Talat’ın döneminde bana yaklaşıyor ve nasıl gittiğimizi soruyordu” dedi

–       Meclis Başkanı Yannakis Omiru özgürlük düşmanlarının Kıbrıs aleyhine faaliyetlerinin yol açtığı tehlikelerin ortadan kaldırılması için çalışmanın tarihe karşı bir görev olduğunu söyledi. Omiru “Avrupa birleşme yönünde ilerlerken Kıbrıs Avrupa’nın tek bölünmüş ülkesi olarak kalamaz” dedi. Avrupa’nın eşiğinde bir işgal ordusunun varlığına, Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın tanınmamasına katlanılmaması gerektiği görüşünü de savundu.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs Olimpiyat Komitesi’nin Kıbrıs’ta düzenlenen küçük ülkeler olimpiyatları nedeniyle hala göndermeye devam ettiği faturaları. Gazeteye göre, 2009 yılında Kıbrıs’ta düzenlenen küçük ülkeler olimpiyatları öngörülenden 800 bin avro daha fazlasına mal oldu. Kikis Lazaridis yönetimi hala daha ödenmesi için fatura gönderiyor. 2006 yılından beri bakımı yapılmayan Olimpiyat binası için de Kıbrıs Olimpiyat Komitesi’nden mimarına 400 bin avro ödenmesi istendi. Bu konu taraflar arasındaki bazı anlaşmazlıklar nedeniyle yargıdaydı ve bu süreç şimdi tamamlandı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Makarios’un anısına düzenlenen b,r etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas sıradan vatandaşın günlük yaşamı içerisinden ülkenin geleceği ile ilgili Kıbrıs sorununda yeniden tavır belirlenmesi gerektiği görüşünü savundu. İki toplumlu iki bölgeli federasyon temelinde çözüme destek çağrısı yaparak, federasyon çözümü için doruk antlaşmasını imzalarken Makaryos’un gösterdiği cesareti vurguladı. Malas’a göre, o imza Makaryos’tan sonra gelen tüm Cumhurbaşkanlarının yıllar boyunca izledikleri tarihi mirası oldu. Bu arada Kıbrıs sorununu nesnel bir biçimde izleyenlerin sorunun aşamalı ve istikrarlı bir şekilde artan bir biçimde uluslararası toplumda bir yorgunluk yarattığını gördüklerini de ifade etti. Bu yorgunluğun köklerinin Türkiye’nin olumsuz tavrı ile bölgedeki güçlü konumu nedeniyle günahlarından arındırılması yönündeki diplomatik uğraşılar olduğuna dikkat çekti. Malas bu arada DİKO’nun kendi adaylığını reddetmesi ve EDEK’in de Yorgos Lilliaks’ı destekleme kararı alması sonrası 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki turlu bir seçim olacağını ve toplumun siyasi yaşamı kendi değerlendirmesi temelinde bu seçimlerde tavrını belirleyeceği görüşünü savundu.

–       EDEK Başkanı Yannakis Omiru partisinin Yorgos Lilikas’ın adaylığını destekleme kararının bir zorunluluk olmadığını, bu kararın bir tercih olduğunu söyledi. EDEK’in bu kararı demokratik yöntemlerle almış olduğunu belirtti. Bu karar ile merkez siyasi alanın alternatif iktidarını hedefleyip Kıbrıs sorununda yeni bir ulusal stratejiyi gündeme getirdiklerini de ifade etti.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi 2012 Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Gazeteye göre, Nikos Anastasiadis’in dışındaki adaylar ve siyasi partiler bu süreçte perde gerisindeki temaslarını ifşa ederek birbirlerine savaş açtılar. Daha da fazla ifşaatlarda bulunabilecekleri konusunda da birbirlerine şantaj yaptılar. Böylece sıcak bir seçim döneminin yaşanacağının ipuçlarını verdiler. Bu arada herkes ilkelere dayalı ittifaklardan bahsederken nasıl bir al-ver pazarlığına girildiği de ortaya çıktı. Bu süreçte zıtlaşmayı çeşitli partilerin ve şahsiyetlerin tutarlılığı konusunda söyleyecekleri çok şey olduğunu belirten AKEL Genel Sekreteri Andros Kipranu başlattı. Aynı anda DİKO Başkanı Maryos Karoyan herkesi hedef aldı. Karoyan AKEL’i tutarsızlıkla, EDEK’i de Makis Keravnos’un adaylığını zayıflatmakla suçladı. Yorgos Lillikas’ı da siyasi parti kurma uğraşısı içinde olmakla suçladı. Yorgos Lillikas DİKO Başkanı’na anında yanıt verdi. Eğer parti kuruluş deklarasyonu elindeyse bunu derhal basına açıklamasını istedi. Bu arada DİKO seçmenlerinin kendi seçim toplantılarına katılmakta olduklarını söyledi. Bu arada Ekoloji Hareketi milletvekili Yorgos Perdikis de bu sürece dahil oldu ve Stavros Malas’ı Makaryosçuluk yapmakla eleştirdi. Bu arada dün seçim zıtlaşmaları içerisinde, Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın istifa ederek seçimleri erken alacağı ve böylece halk karşıtı olarak görülen memorandumun siyasi yükünün AKEL’e ciro edilmesini engellemeye çalışacağı söylentileri duyuldu. Bu konuda kendisiyle temas kurulan Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu böylesi bir şeyin tartışılmadığını ve Troyka’nın önerileri henüz belli değilken böylesi bir şeyin gündeme getirilemeyeceğini ifade etti. Andros Kiprianu ise bu söylentileri “hayal ürünü” olarak niteledi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun seçimlere yönelik olarak dün yaptığı açıklamalar. Gazeteye göre, Andros Kiprianu herkesin zaman içerisinde ifade ettiği tezlerde tutarlılığı ve birkaç ay önce ne söylerken şimdi neyi tartışmaya başladığı ile değerlendirileceğini söyledi. DİKO’nun AKEL ile işbirliğini reddetmesi ile ilgili olarak ise “kendilerine sunduğumuz öneriye verdikleri yanıtın biçiminden uzun bir süredir ne yaptıkları bizim için açıktı” dedi. DİKO ile EDEK liderliklerinin seçimlere yönelik tercihlerinin kendileri için bir sürpriz olmadığını ve kendilerinde hayal kırıklığı yaratmadığını ifade ederek AKEL’in bu iki partinin tabanları ile birlikte verdikleri mücadelelerin ülkeyi ileri götürmek için kendilerini tekrar bir araya getirdiğine inandığını vurguladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Olimpiyat oyunlarının açılış törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas İngiltere Kraliçesi ile konuşma olanağı buldu. Cumhurbaşkanı Kraliçe’nin yanı sıra aralarında İngiltere Başbakanı David Cameron ile Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev de olmak üzere birçok devlet ve hükümet başkanı ile görüşme fırsatı da buldu.

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Türk işgalinden 38 yıl sonra zaman Kıbrısrum tarafı aleyhine işlerken bazılarının Kıbrıs’ta iki bölgeli iki toplumlu federal çözüm konusunda itirazlarını dişle getirmekte ısrar ettiklerini ve üzerinde anlaşmaya varılan çerçevenin terk edilmesi yönünde önerilerde bulunduklarını söyledi. “ulusu kurtaracak çözümlere” sahip olduklarını iddia eden bu çevrelerin önerilerinin matematiksel kesinlik içerisinde taksime götüreceğini dile getirdi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin