kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 31/07/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 31/07/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka’nın adadan ayrılması sonrası ortaya çıkan durum. Gazeteye göre, Troyka’nın adadan ayrılması sonrası yoğun bir siyasi zıtlaşma, hükümet ile Merkez Bankası eski Başkanı Orfanidis arasında çatışma ve memoranduma karşı hazırlık içindeki bir sendikal hareket var olan durumun göstergeleri. Cumhurbaşkanı Hristofyas bu günlerde Londra’da olmasına karşın, gerek Meclis’te ifade edilenlerde, gerekse kamuoyuna yapılan açıklamalarında Merkez Bankası eski Başkanı Orfanidis’i suçladı. Cumhurbaşkanı Hristofyas Kıbrıs bankalarının Yunanistan ekonomisine yaptıkları yatırımlar konusunda Orfanidis’in kendisine hiçbir bilgi vermediğini ve bu arada bankaları da Yunan devlet tahvillerinin taşıdığı tehlikeler konusunda uyarmadığını söyledi. Orfanidis’in o dönemde Averof ve Papadopulos ile birlikte yıkıcı üçgenin bir köşesini oluşturduğunu da ifade etti. Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın bu açıklamalarına muhalefet partileri yanıt verdi Muhalefet partilerine göre Troyka’nın Kıbrıs’ta bulunduğu bir anda dahi hükümet yanlışlarının ve eksikliklerinin farkında değil. Yine muhalefet partilere göre, bu zor süreçte Cumhurbaşkanı çatışma yolunu seçiyor ve eleştirilere karşı sabır göstermiyor. Bu arada kamuda ve bankacılık sektöründe örgütlü sendikalar memoranduma karşı bir cephe oluşturma hazırlığı içinde. Bu sendikalar bugün Kamu Çalışanları Sendikası PASİDİ öncülüğünde bir araya geliyorlar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas seçimlere yönelik olarak merkez partilerin çoğunluğunu kazanacak bir stratejiyi izlemeyi hedefliyor. EDEK’ten sağladığı resmi destek sonrası DİKO içerisinden de önemli bir desteğe sahip olduğu görülüyor. Bu nedenle de Yorgos Liilkas’ın Eylül ayından itibaren kamuoyu ile paylaşacağı seçim programında merkezdeki partilerin dönem dönem ifade ettikleri görüşler de yer alacak. Elde edilen bilgilere göre, Yorgos Lillikas son günlerde bazı DİKO kadroları ile görüşmeler gerçekleştirdi ve bu kadrolar bu görüşmeleri sırasında Liilkas’a destek ifade ettiler. Bu kadrolar parti merkez komitesinin geçen Cumartesi günü almış olduğu karar ile uyuşmuyorlar ve DİKO’nun Nikos Anastasiadis’in adaylığını desteklemeye yöneldiğine dikkat çekiyorlar. Bu arada Yorgos Lillikas ile görüşen DİKO kadroları arasında DİKO’da liderlik düzeyinde bazı kişilerin takındıkları tavırdan rahatsızlık var. Nikos Anastasiadis’in kendilerini ifade etmediğini düşündükleri bazı lider kadroların geçen Cumartesi günkü Merkez Komitesi toplantısında neden tavır ortaya koymadıkları sorusunu soruyorlar. Tüm bunları dikkate alan Lillikas ve kurmay heyeti 2013 seçimlerinde Kıbrıs sorununda iki felsefenin yarışacağı görüşünü ileri sürüyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi DİSİ ile DİKO arasında başlayan işbirliği görüşmeleri. Gazeteye göre, DİKO DİSİ ile güçlerini birleştirmesi durumunda tek turlu bir seçimi hedefleyecek. DİKO liderliği dün DİSİ ile yaptığı görüşmede bu konuyu gündeme getirdi. İki parti dün liderler düzeyinde yeni bir siyasi deklarasyon hazırlama kararı aldılar. Bu deklarasyon ilk aşamada genel ifadeler içerecek. DİSİ’nin deklarasyonu ile Nikos Anastasiadis’in dün DİKO liderliğine benimsediğini söylediği merkezdeki siyasi partilerin ortak deklarasyonu birleştirilmeye çalışılacak. Bu adımı atmadaki amaç DİSİ’nin Kıbrıs sorunundaki tezleri ve ekonomideki neoliberal yaklaşımları hakkında endişe duyan DİKO tabanını rahatlatmak. İki partinin temsilcileri 17 Ağustos’ta yeniden bir araya gelecekler ve ortak kabul edilebilir bir program için diyaloğu derinleştirecekler.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       EVROKO milletvekili Nikos Kutsu 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yorgos Lillikas’ın adaylığının desteklenmesi için parti liderliğine baskı yapıyor. Nikos Kutsu dün Lillikas’ın adaylığını destekleme kararı alan EDEK’i kutladı. “Aldığı karar ile her şeyi yerine oturtan ve 2013 seçimlerinde kimi destekleyecekleri konusunda aldıkları karar ile hareketlendirici güç olan EDEK’i kutlamak istiyorum” dedi. Nikos Kutsu aynı açıklamasında Nikos Anastasiadis’i destekleme kararını alan DİKO’yu da eleştirdi. Kutsu DİKO üyelerine oynamaları gereken rolü de hatırlattı ve herhangi bir partinin içişlerine karışmak istememekle birlikte bundan sonraki açıklamalarının kendilerini diğerleri ile birleştirici bir açıklama olması dileğinde bulundu.

–       Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi özgür bölgede bulunan mallarıyla ilgili olarak son beş ay içinde yapılan 23 Kıbrıslıtürk başvurusunu reddetti. Bu başvurulardan bazıları gerekli iç hukuk yoları tüketilmeden yapıldığı için reddedildi. Bu gelişme sonrası bu başvurular Türk malları vasiliğine yönlendirilecek.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka ile ilgili olarak kamuoyunun görüşü. Gazeteye göre, hükümetin ekonomik konuları ele alışından hayal kırıklığı duyan vatandaşlar umutlarını Troyka’ya yönlendirdi. Simerini gazetesi ve Sigma televizyon kanalı hesabına yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, vatandaşların %50’si Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na katılımını olumlu görüyor. Buna karşı %40 bunun olumsuz olduğunu düşünüyor. Ancak Yunanistan’da yaşanan acı deneyim ve “alınan acı önlemler” hakkında kamuoyunda oluşan kanaat bunu sorunlu hale getiriyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİSİ ile DİKO Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak diyaloğa başladılar. Nikos Anastasiadis ile Maryos Karoyan’ın başkanlıklarında iki partinin heyetleri dün bir araya geldiler. DİKO Başkanı Karoyan bir ulusal kurtuluş hükümeti oluşturulması amacıyla diyaloğun devam edeceğini açıkladı. İki parti heyetleri arasında bundan sonraki görüşme 17 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Karoyan dünkü görüşmeyi üretken olarak niteledi ve bu görüşme sırasında DİKO’nun endişelerini ifade etme olanağı bulduğunu söyledi. DİSİ Başkanı Anastasiadis ise vatanın içinden geçmekte olduğu bu kritik dönemde başlatılan diyalog için DİKO liderliğine teşekkür etti. Bu arada DİKO milletvekili Andonis Andoniyu DİSİ ile başlatılan sürecin alternatif öneri konusunda partiye zemin bırakmadığı görüşünü dile getirdi. Partili milletvekilinin bu görüşünü yorumlayan Maryos Karoyan bu milletvekilinin parti disiplinine uyan bir milletvekili olduğunu söyledi ve DİKO Merkez Komitesi’nin kararının DİSİ ve merkezdeki partilerle Eylül ayının ilk 15 gününe kadar diyaloğu öngördüğünü hatırlattı. Bu temaslar sonrası ortaya çıkacak sonucun parti merkez komitesi toplantına sunulacağını ve kararın o zaman alınacağını ifade etti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın dün yaptığı bazı açıklamalar. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas dün muhalefeti Kıbrıs’ı sürekli olarak Destek Mekanizması’na yöneltmekle suçladı. Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan toplantılarda muhalefet partilerinin temsilcilerinin çalışanları zor duruma düşürecek önlemler alınmasını önerdiklerine de dikkat çekti ve “sanki de sıradan insanlardan öç almak istiyorlar” dedi. Cumhurbaşkanı’na göre, ekonomik krize karşı koyabilmek için muhalefetin bir yandan varlıklıların bu sürece katkısını istemezken, diğer yandan sıradan insanlardan taleplerde bulunduğunu da belirti. Kıbrıs bankalarının Yunanistan ekonomisine yaptıkları büyük yatırımlarla ilgili tehlikeler hakkında da Cumhurbaşkanı’nı, hükümeti, siyasi partileri ve bankaları bilgilendirecek olan kişinin bundan sorumlu olan Merkez Bankası Başkanı Orfanidis olduğunu belirtti. “Orfanidis bilgilendirmemekle kalmayıp, bankaları Yunan tahvilleri almaya yönlendirdi ve insanları Kıbrıs devlet tahvillerine güven duymamaya çağırdı” dedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       İsviçre Dışişleri Bakanı ile görüşen Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli Avrupa Birliği Dönem Başkanı Kıbrıs’ın onurlu bir arabulucu olarak Avrupa Birliği ile İsviçre’nin ilişkilerinin daha da gelişmesi yönünde çalışacağının güvencesini verdi. Bu arada iki bakan Kıbrıs ile İsviçre’nin ikili ilişkilerinin daha da geliştirilmesi yönünde çalışmayı kararlaştırdılar.

–       Maliye Bakanı Vasos Şarli dün Troyka ile tam gün temaslarda bulundu. Tarafların geçen haftaki son temaslarında pozisyonlarını ortaya koydukları, ancak görüş ayrılıklarının giderilmesi için yapılacak daha çok iş olduğu ifade ediliyor. Maliye Bakanlığı kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, Maliye Bakanı dün Troyka üyeleriyle telekonferans biçiminde görüştü. Bu temaslara önümüzdeki günlerde de devam edilecek.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin