kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 03/09/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 03/09/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi siyasi partilerin seçimlere yönelik kampanya hazırlıkları. Gazeteye göre, 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi kampanyalar sırasında partilerin rakiplerine yönelik skandal açıklamalarının ve karşılıklı suçlamaların yoğun olması bekleniyor. Elde edilen bilgilere göre, partilerin seçim büroları kampanyalarını başlatmadan önce yaptıkları çalışmalara rakipleri açısından skandal olarak gördükleri konulara yönelik bilgi toplamayı da koydular. Bu seçim sürecinde ekonomi konusunun ciddi olarak tartışılması bekleniyor. Troyka’nın adaya gelişi de bu konunun tartışılmasına ciddi katkı sağlayacak. Troyka’nın ileri süreceği koşulların seçim alanını yeniden yapılandırması ve yeni ittifaklar yaratması olasılığı da var. DİSİ DİKO ile tartışmaları tamamlayarak işbirliğine gitmeyi hedefliyor ve olası ortaklarının parti içi gelişmelerini de izliyor. DİSİ merkezi göre seçim sürecinde rakipleri Kıbrıs sorununu öne çıkarmaya ve DİSİ ile DİKO arasındaki var olan görüş ayrılıklarını hatırlatmaya çalışacaklar. Bu süreçte AKEL ise Stavros Malas’ın adaylığını resmi olarak açıklamasını bekliyor. Malas’ın adaylığını bu hafta içinde açıklaması bekleniyor. Bu arada AKEL, Rusya ile Çin’den kredi sağlanması gibi ortamı değiştirecek bazı gelişmelerin yaşanmasınin beklentisi içinde. Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas’ın seçim kurmayları ise EDEK ile koordineli bir biçimde kampanyalarını yoğunlaştırmayı planlıyorlar.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in Hürriyet gazetesinde yayınlandığı şekliyle tezlerini yorumlarken, DİSİ Başkanı’nın bu tezlerini yalanlamaya çalışmasında tek başardığı olgunun, tezlerini ve gizli gündeminin bu olduğunu doğrulamak olduğunu söyledi. Sözcü, Anastasiadis’in önerdiği gevşek federasyonun konfederasyona ve iki devlete götüreceğini de ifade ederek bu tezin Türkiye’yi muhakkak memnun edeceğini çünkü bu ülkenin eskiden beri arzusunun bu olduğunu söyledi. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Anastasiadis’in bu tezlerini Ulusal Konsey’e sunmuş olduğunu bu tezlerin tüm partilerce reddedildiğini belirtti. Anastasiadis’e yönelik olarak kolektif kararlara hiçbir zaman saygı göstermediği eleştirisinde bulundu. Bu arada Stefanu, Anastasiadis’in bu tezlerini DİKO’nun çok iyi bildiğini de ifade etti ve bu tezleri kadrolarından ve taraftarlarından saklayarak Anastasiadis’e arka çıkmaya çalıştığı görüşünü de savundu.

Çalışma Bakanı Sotirula Haralambus ekonomik durgunluk devam ettiği sürece hükümetin çeşitli programlar uygulamasına rağmen işsizliğin azalmayacağını söyledi. Hükümetin yeni istihdamlar için işverenlere teşvikler verdiğini ifade eden Çalışma Bakanı işsizlere yeni mesleki eğitimlerinde de yardımcı olduklarını ifade etti.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Hürriyet gazetesinde yayınlanan ve Nikos Anastasiadis’in görüşleri olduğu ileri sürülen haberin ardından yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Komisyonu Sorumlusu Helen Flut ile yaptığı görüşmede kendisinin Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ifade ettiği ileri sürülen ve Hürriyet gazetesinde yayınlanan görüşleri yalanladı. Ancak bu haberdeki görüşler hükümet kanadı tarafından DİKO seçmenleri ile Anastasiadis arasında bir ayrılık yaratmak için kullanılıyor. Bu gelişme sonrası Anastasiadis DİKO ile varmış olduğu Kıbrıs sorununda şahsi politika belirlemeyeceği güvencesini kamuoyu önünde de vermek zorunda kaldı. DİSİ Başkanı kolektif ürün olan kararları yani Ulusal Konsey kararları ile Liderler Konseyi kararlarını uygulayacağının güvencesini verdi. Elde edilen bilgilere göre, DİSİ ile DİKO arasında varılan anlaşma temelinde, Kıbrıs sorununda Ulusal Konsey’de sadece DİSİ ile AKEL arasında anlaşmaya varılması yetmeyecek, DİKO’nun da olumlu görüşünü alınması gerekecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Ekonomi konusunda aynı cephede mücadele eden Nikolas Papadopulos ile Averof Neofitu’nun şimdi ortak hükümet programının ekonomi bölümü için müzakerelerde aynı masaya oturmaları olasılığı var. DİSİ ile gerçekleştirilen işbirliği toplantılarının bazılarına Nikolas Papadopulos’un da katılma eğilimi içinde olduğu belirtiliyor. Ekonomiyle ilgili olarak DİSİ ile müzakerelere katılıp katılmayacağı konusunda Papadopulos’un dün akşam geç vakitlere kadar parti liderliğine herhangi işaret vermediği belirtiliyor. Bilindiği üzere Nikolas Papadopulos 2013 seçimlerinin ilk turunda partisi DİKO’nun seçimlere tek başına katılması gerektiği görüşünü taşıyor. Papadopulos’un amacının DİSİ Başkanı ile yaratılan iletişim köprülerini havaya uçurmak değil, seçimler sonrası DİKO’da gerçekleştirecek kongreye yönelik olarak Maryos Karoyan hakkında parti içinde şüphe yaratmak olduğu görülüyor. Bu arada Papadopulos’un katılıp katılmamasından bağımsız olarak DİKO’nun DİSİ ile bir araya gelip ekonomi başlığını ele alacağı belirtiliyor.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Merkez Bankası Başkanı’nın Merkez Bankası’nda gerçekleştirdiğini ileri sürdüğü izleme faaliyetleri. Gazeteye göre, Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriu’nun kontrol için banka çalışanlarının bilgisayarlarını ve cep telefonlarını talep etmesi bankada terör havası yarattı. Panikos Dimitriu bu kararını gerekçelendirirken Kıbrıs Bankası ile Laiki Bankası’nı devlet desteği istemeye iten nedenlerin araştırılması kararını ileri sürdü. Bu arada Merkez Bankası Başkanı’nın bu kararına DİSİ ile DİKO büyük tepki gösterdiler. Merkez Bankası’nın dün yayınladığı bir açıklamada Merkez Bankası’nın bağımsız yetkililerinin çalışmalarının siyasallaştırılması ve yolundan çıkartılması yönünde bilinçli bir uğraşının ortaya konulduğu belirtildi. Bunun uğraşının amacının da devlet desteği talebinde bulunan iki bankaya ilişkin olarak bağımsız araştırmacıların başlattıkları araştırmanın engellenmesi olduğu da vurgulandı. Merkez Bankası’nın açıklamasında bu araştırma için iki bankanın verilerinin ve bilgilerinin araştırılmasının şart olduğuna da işaret edildi. DİSİ ise Merkez Bankası’nın bu açıklaması ile çalışanları yasadışı ve kabul edilemez bir biçimde korkutma girişimini kabul ettiği üzerinde durdu.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Türkler Fenerbahçe-AEL maçını siyasallaştırma uğraşısı içinde. Bu çerçevede Türkiye’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Egemen Bağış Cumhurbaşkanı Hristofyas’a 8 Kasım’daki Fenerbahçe-AEL maçını izleme daveti yaptı. Ancak bu davetin bir koşulu var. Türkiye’ye Derviş Eroğlu ile birlikte gitmesi isteniyor. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu bu davete ilk tepki olarak bunun resmi bir davet olup olmadığını bilmediğini söyledi. Bu davetin resmi olarak yapılması durumunda inceleneceğini ve kamuoyuna da açıklanacak bir tavır ortaya konacağını belirtti. Sözcü bu arada Türkiye’nin Kıbrıs’ta iki devlet olgusunu ileri götürmek için bu olayı da kullandığına dikkat çekti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Merkez Bankası’nın başlattığı araştırma ile ilgili olarak DİSİ ile DİKO’nun ortaya koyduğu tepki. Gazeteye göre, Merkez Bankası çalışanlarının sözde izlendiklerine ilişkin DİSİ ile DİKO’nun iddiaları çöktü. Bu iki partinin tepkisine neden olan olgu iki büyük Kıbrıs bankasının devletten hangi koşullarda yardım istediğine ilişkin olarak bağımsız “Alvarez and Marsal” şirketi tarafından yapılmaya başlanan araştırmada çalışanların bilgisayarlarının istenmesi oldu. Konuyla ilgili olarak görüşüne başvurulan Kişisel Bilgilerin Korunması Komiseri Danilidis Merkez Bankası’nın bu kararının kendisinden alınan onay sonrası gündeme geldiğini söyledi ve bu işlemde kişisel bilgilerin ihlaline ilişkin herhangi bir durum olmadığını belirtti.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas, Kıbrıs sorununa gevşek bir federasyon çerçevesinde bulunacak çözümün Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk, tüm Kıbrıs halında ayrılıkçı eğilimler yaratacağını söyledi. Malas, Baf’ta katıldığı bir etkinlik sonrası Nikos Anastasiadis’in Hürriyet gazetesinde yayınlanan açıklamalarıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmesinde, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün sadece siyasi olmayacağını aynı zamanda sosyal da olacağını ve merkezi devleti yetkisizleştirecek, iki toplumu yönetimsel olarak ayıracak bir çözümün halkın yeniden birleşmesinin ve işbirliğinin koşullarını sağlayamayacağını söyledi.

Doğu Akdeniz’den Avrupa’ya ve tüm dünyaya doğal gaz taşınması için Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan arasında işbirliğinin yolu açılıyor. Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis üç ülkenin enerji konularında yetkili bakanlarının ortak toplantı önerisine İsrail Enerji Bakanı’nın olumlu yanıt verdiğini duyurdu. Bu arada Kıbrıslı teknokratlardan oluşan ve İsrail’de bulunan bir heyet Kıbrıs yataklarından doğal gaz çıkarılıncaya kadar geçecek süre için bir ara çözüm olarak İsrail’den Kıbrıs’a doğal gaz getirilmesi olasılığını araştırıyor. Neoklis Silikyotis Kıbrıs Elektrik Kurumu’nun ihtiyacının karşılanması için bir ara çözüm olarak daha başka kaynaklardan doğal gaz alımıyla ilgili olarak araştırmalar yapıldığını da belirtti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin