habergüncel haberOy kullanmakla ilgili seçmen kılavuzu
yazarın tüm yazıları:

Oy kullanmakla ilgili seçmen kılavuzu

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) İçişleri Bakanlığı Seçim Dairesi tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, oy vermek amacıyla oy pusulası almak için her seçmen, mutlaka seçim listesinde kayıtlı olmalıdır. Seçmen kartını oy kullanacağı merkezde ilgili memura ibraz etmelidir.

Seçim merkezinde çalışan memurlar, her seçmene oy kullandığı seçim bölgesinde Temsilciler Meclisi üyeliğine aday gösterilen bütün kişilerin adlarını içeren birer oy pusulası verir.

Oy pusulaları özel kâğıt üstüne basılır ve her seçim bölgesi için ayrı rengi olur.

Göçmen bir seçmen, elindeki oy pusulasının, göçmen sayıldığı ve kayıtlı olduğu seçim bölgesine ait olduğundan emin olmalıdır.

Her Oluşumun gösterdiği adayların adları, oy pusulasının ayrı bir sütununda bulunup adayların soyadları temelinde, alfabetik sıra ile kayıtlıdır. Ayrı bir sütunda tüm bağımsız adayların adları kayıtlıdır.

Oy pusulasının geçerli olması için, iç tarafında Cumhuriyetin resmi mührü bulunmalıdır.

Oy pusulasını aldıktan sonra seçmen, seçim merkezinde bulunan oy kullanma yerine çekilmelidir. Orada oy pusulasını açıp siyah ya da mavi tükenmez kalem kullanarak tercih ettiği Oluşumun sütununun altında bulunan büyük karenin içine “x”, “+” yada “√” işaretlerinden birini koymalıdır. İsterse tercih ettiği Bağımsız Adayın yanındaki küçük karenin içine “x”, “+” ya da “√” işaretlerinden birini koyabilir.

Seçmen, oyunu bir Oluşuma vermeyi tercih ettiği durumunda, isterse aynı zamanda bu Oluşumun gösterdiği adaylara da tercihini ifade edebilir. Bunu adayın adının yanındaki küçük kareyi işaretleyerek yapabilir. Ancak, tercihini ifade edeceği adayların sayısı, Yasanın her Seçim Bölgesi için öngördüğü adayların sayısından fazla olmamalıdır.

Her Seçim Bölgesinin Parlamento Sandalyeleri ile seçmenin tercihini ifade edebileceği adayların sayısı aşağıdaki gibidir:

Seçim Bölgesi Sandalye Sayısı Tercih İşareti Sayısı

Lefkoşa – 20 – 5

Limasol – 12 – 3

Mağusa – 11 – 3

Larnaka – 6 – 2

Baf – 4 – 1

Girne – 3 – 1

Seçmen, tercih işaretinin zorunlu olmadığını bilmelidir. Seçmen, arzuladığı Oluşumun gösterdiği adayların bazılarına tercihini ifade etmek istediği durumda, Parti Liderine tercih işareti koyması gerekli olmadığını bilmelidir. Çünkü Liderin, başı çektiği Oluşumun topladığı oylar kadar tercih işareti aldığı kabul edilmektedir.

Seçmen, her Seçim Bölgesi için öngörülen tercih işareti sayısından fazla tercih işareti koymaması gerektiğini bilmelidir. Eğer daha fazla tercih işareti koyarsa, oy sayımında tercih işaretlerinin hiçbiri dikkate alınmayacaktır.

Seçmen, oy pusulasını katladıktan sonra oy kullanma yerinden çıkacak ve sandık başına giderek oy pusulasını sandığa şahsen atacak.

Bir Oluşuma oy veren seçmenin, ikinci bir Oluşuma ya da Bağımsız bir Adaya da oy verme hakkı olmadığı bilinmelidir. Eğer seçmen birden fazla Oluşuma oy verirse, oy pusulası geçersiz olacak ve oyların sayımında dikkate alınmayacaktır.

Bir Bağımsız Adaya oy veren seçmenin başka bir Bağımsız Adaya da oy veremeyeceği vurgulanmalıdır. Eğer seçmen bütün bunlara uymazsa, oy pusulası geçersiz olacak ve oyların sayımında dikkate alınmayacaktır.

Eğer seçmen, seçim pusulasına kimliğini belli eden bir işaret ya da rakam kaydederse, oy pusulası geçersiz olacak ve oyların sayımında dikkate alınmayacaktır.

Eğer seçmen, dikkatsizlik nedeniyle oy pusulasını tahrip ederse, onu Seçim Merkezi Başkanına iade edip oyunu normal olarak kullanabilmesi için yeni bir oy pusulası alabilir.

Seçmen, yalnız bir defa oy kullanma hakkı olduğunu bilmelidir.

Seçimlerle ilgili bilgi ya da seçimlerin sonuçları hakkında http://live.elections.moi.gov.cy ya da http://results.elections.moi.gov.cy web sitelerinin faaliyete gireceği belirtildi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin