kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 24/02/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 24/02/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ta elektrikte uygulanan %17’lik Katma Değer Vergisi’nin düşürülmesi yönünde gündeme gelen talepler. Gazeteye göre, Kıbrıs’ta elektrikte uygulanan %15 oranındaki Katma Değer Vergisi’nin düşürülmesi tüketicilere rahat bir nefes aldıracak. Avrupa Birliği İstatistik Kurumu Eurostat’a göre Kıbrıs elektrikte %15 ile yüksek Katma Değer Vergisi uygulayan ülkelerden biri. Bu oran 1 Mart itibarıyla da %17’e çıkacak. Avrupa Birliği bu oranın elektrikte %5’e kadar aşağı çekilmesine müsaade ediyor. Bu arada Kıbrıs’ta kullanılan kilovat saat elektrik birimi de yüksek ve bunun da nedeni elektrik üretiminde kullanılan yakıt. Bu koşullarda elektrik fiyatlarını aşağı çekmede tek alternatif Katma Değer Vergisi’nin düşürülmesi. Kıbrıs Elektrik Kurumu elektrik faturalarına Mari’deki patlamanın yol açtığı durum nedeniyle de % 6,96 oranında ek bir yük bindiriyor. Katma Değer Vergisi dâhil devletin elektrik faturalarından aldığı pay %30’u aşıyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ne sunacağı Kıbrıs raporu gelecek hafta dağıtıma girecek. Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın gelecek Salı günü Derviş Eroğlu ile gerçekleştireceği görüşmenin hemen akabinde Aleksander Dovner raporun Güvenlik Konseyi üyelerine verilmesi için yeşil ışığı yakacak. Ancak beklenmemekle birlikte Salı günkü görüşmede durumda ciddi bir değişiklik olursa bu yapılmayacak. Uluslararası örgütün yetkililerine göre, Genel Sekreter’in raporu, Aleksander Dovner’in Mart ayı sonunda uluslararası konferans toplanıp toplanamayacağına yönelik raporunun öncesinde Birleşmiş Milletler’in bundan böyle Kıbrıs sorununda atacağı adımların işaretini de verecek. İyi haber alan kaynaklara göre, uluslararası örgütün arzusu “iyi niyet” görevi çerçevesinde raporda ilerlemelerin ortaya konması yönünde. Ancak bu ilerlemenin tespiti de zor. Greentree 2 görüşmesi sonrası süreçte herhangi bir ilerleme olmadı ve taraflar da pozisyonlarını koruyor.

–       2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde işbirliği yapabilecekleri konusunda EDEK ile EVROKO iyimser. İki parti lideri bu konuda bir anlaşmaya varabilecekleri görüşünde. EDEK Başkanı Yannakis Omiru Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik işbirliği için iki eksen ortaya koydu. Bunlardan ilki program üzerinde görüş birliği ve diğeri de Cumhurbaşkanlığı makamını güvenilir bir biçimde hedefleyecek bir adayın belirlenmesi. EVROKO Başkanı Dimitris Şilluris de iki parti arasında 2008 seçimlerinde Tasos Papadopulos’u birlikte destekleme konusunda ortaya konulan görüş birliklerine dikkat çekti ve o günden bugüne iki partiyi yan yana getirmek için daha başka ortak noktaların da ortaya çıktığını ifade etti. Dün EDEK ile EVROKO arasında gerçekleştirilen görüşmede gerek Kıbrıs sorununda, gerekse ekonomi ve doğal gaz konularında görüş birlikleri tespiti yapıldı. dün EDEK ile yaptıkları görüşme sonrası EVROKO lideri Dimitris Şilluris Maryos Karoyan ile gerçekleştireceği görüşme öncesinde görüş birlikleri arayışlarına devam edeceklerini açıklamakla yetindi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi muhalefetin dün Meclis’te doğal gaz konusunda gündeme getirdiği değişiklik. Gazeteye göre, dün Meclis çoğunluğunun doğal gaz konusuyla ilgili yasada yaptığı değişikliklere bağlı olarak Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesindeki araştırmalar için anlaşma müzakerelerinde yetkilerin değiştirilmesinin hukuki ve siyasi etkileri olabilir. Bu konuda müzakere yetkisi Ticaret Bakanı’ndan alınıp teknik komiteye verildi. Bu karar ile Solonas Kasinis de Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde yapılacak araştırmalarla ilgili konuların idaresinde üst yetkili konumuna getirildi. Bu yasanın şimdi Cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e geri gönderilmesi ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunulması olasılığı da var. Böylesi bir durum Cumhurbaşkanı ile Başsavcıyı da karşı karşıya getirecek çünkü Başsavcı dün yazılı olarak yaptığı bir açıklamada bu yasanın anayasaya uygun olduğu görüşünü savundu. Yasanın Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi durumunda Başsavcı Petros Kleridis çok zor bir durumda kalacak çünkü böylesi bir durumda kendisi bu yasanın anayasaya uygun olduğu görüşündeyken yasanın anayasaya aykırı olduğu konusunda Mahkeme’yi ikna etme çabasında bulunması gerekecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Avrupa Komisyonu’nun son raporunda gerek Kıbrıs gerekse Avrupa Birliği’nin bütünü açısından ekonomide ciddi durgunluk olduğu tespiti yapıldı. 27 Avrupa Birliği ülkesi için 2012 yılında toplam olarak sıfır büyüme ve durgunluk öngörüsünde bulunuldu. Bu durumun gerek kamu borçları gerekse de kamu ekonomisindeki açıklar açısından olumsuz etkisinin olması bekleniyor. Komisyon’un raporuna göre, Birlik 2011 yılı içinde %0,3 ile %0,65 oranı arasında bir büyüme gösterdi. Komisyon’un daha önceki değerlendirmelerine göre, Birlik 2012 yılı içinde de %0,5 oranında büyüme gösterecekti. Ancak bu öngörü şimdi olumsuza doğru değiştirildi. Kıbrıs’ta ise 2011 yılının ilk altı ayında %1,5 oranında bir büyüme kaydedildi, ancak Mari’deki patlama ve dış faktörlerdeki olumsuz değişim sonrası bu dinamizm yitirildi. Bu arada Mari’deki patlamanın bu yıla yönelik olarak olumlu yönde bazı yansımaları da olacak çünkü burada alt yapı yatırımlarına tekrardan başlanacak ve bunun diğer alanlara da olumlu etkisi olacak.

 

ALİTYA gazetesinin de bugünkü ana haberi “Doğal gazda Praksula yetkisiz” başlığı altında dün Meclis çoğunluğunun aldığı kararla Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde araştırma yapmaya ilgi duyan şirketlerle müzakerelerde bulunma yetkisinin Ticaret Bakanı’ndan alınması.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs ekonomisinin 2011 yılının ilk altı ayındaki büyüme eğilimi Mari’deki patlama ve Vasiliku’da uğranan zarar, dış koşulların olumsuzlaşması ve alınan ekonomik tasarruf önlemleri nedeniyle tersine döndü. 2012 yılında turizmin güçlendirilmesi planları ile yatırım planları başarıya ulaşırsa Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik sıkıntıların Kıbrıs’a yansımaları dengelenebilecek.

–       Kültür Sarayı’nın işletme giderleri için devlet 2016 yılından itibaren elini cebine atacak ve 2026 yılına kadar 46 milyon avro harcanacak. Bu yılın Eylül ayında başlanacak Kültür Sarayı’nın inşasının üç yıl içinde tamamlanacak.

–       Uluslararası Para Fonu yetkilileri Yunanistan’la yapılan kredi anlaşmasının bu ülkenin borçlarını ödemesini daha yaşayabilir bir hale getirdiği ancak durumun her gün değişme riski taşıdığı görüşündeler. Kurumun bir yetkilisi bu anlaşma ile zaman kazanıldığını ve Yunanistan’ın tekrardan ekonomide rekabet edebilir bir ülke konumuna gelmesi için bir dizi ekonomik reforma ihtiyacı olduğunu belirtti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “anayasaya karşı ilerlediler – Meclis bir kısım elit bürokrata hükümet etme yetkisi verdi” başlığı altında dün Meclis’te onaylanan doğal gaz konusuyla ilgili yasa.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Kıbrıs’ın 2012’nin ikinci altı ayında üstleneceği Avrupa Birliği dönem başkanlığının başarılı olacağını, hükümetin Avrupa Birliği’nin beklentilerini yerine getirmek için çalışmalarına devam edeceğini söyledi. Brüksel dönüşü Larnaka Havaalanı’nda konuşan Stefanu, “Kıbrıs AB dönem başkanlığıyla ilgili olarak her gün sınavdan geçiyor ve yüksek puan alıyor” dedi. Sözcü, “Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Baroso’nun Brüksel’deki ortak basın toplantısında dile getirdiği “Her şey Kıbrıs’ın dönem başkanlığının başarılı olacağına yönelik açık bir mesajdır” şeklindeki sözlerini hatırlattı.

–       Nikos Muduros’un “Türkiye’nin dönüşümü. Kemalist egemenlikten İslamcı Neo-liberalizme” adlı kitabının sunumunun yapıldığı etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, içerde ve bölgede elde ettiği başarılardan adeta sarhoş olan Türkiye’nin sadece Kıbrıs’la ilgili Birleşmiş Miletler kararlarını ihlale devam etmekle kalmayıp aynı zamanda daha kinik ve olumsuz bir tavır içine girdiğini söyledi. Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesindeki araştırmalar nedeniyle Türkiye’nin gündeme getirdiği tehditlere ve yol açtığı gerginliklere de atıfta bulunarak bu tavrın Ankara için zarar verici olduğunu belirtti. Türkiye’nin önemli hedeflerine ulaşabilmesi ve kendisini uluslararası yasallıkla karşı karşıya getiren sorunların yükünden kurtulması için Kıbrıs sorununun çözümü yönünde işbirliği yapmasının şart olduğuna dikkat çekti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin