kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 08/06/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 08/06/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi basın yasası ile ilgili tartışmalar. Gazeteye göre, basını çağdaşlaştıracağı ve Avrupa genelgelerini uygulayacağı ileri sürülen basın yasası aylarca İçişleri Bakanlığı ile Başsavcılık arasında gitti geldi ve en sonunda üzerinde kimliği belirsiz bir elin yaptığı bazı son düzenlemelerle Meclis’e geldi. Dün Meclis’e gelen yasa tasarısı eğer üzerindeki düzenlemelerle onaylansaydı Kıbrıs’ta basını çağdaşlaştırmayacak bilakis orta çağa geri götürecekti. Tüm göstergeler çağ dışı değişikliklerin Başsavcılık’ta yapıldığını gösteriyor ama kimse bu konuda sorumluluk üstlenmiyor. Bu tespitler de kelimenin tam anlamıyla son anda fark edildi ve tasarı geri çekildi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Merkezdeki siyasi partilerin 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine birlikte katılmaları konusunda DİKO, EDEK, EVROKO ve Ekoloji Hareketi’nin uğraşılarının başarısız olarak sonuçlanması sonrası DİSİ harekete geçti. Hareketin başarısızlığın açıklanmasının hemen akabinde Nikos Anastasiadis bu partilere yönelik hareketlendi. Elde edilen bilgilere göre, DİSİ Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Nikos Anastasiadis bu dört parti liderine ayrı ayrı birer mektup gönderme hazırlığı içerisinde. Anastasiadis bu mektuplar aracılığı ile bu liderlerle bir diyalog başlatmayı ve işbirliği konusunu net bir biçimde gündeme getirmeyi hedefliyor. Bu arada AKEL de bu dört parti ile diyaloğa hazır, ancak AKEL Anastasiadis’in tersine ilk hareketin bu partilerden gelmesini bekliyor. AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis dün yaptığı bir açıklamada “bu konuda olası bir tartışma için girişim merkezdeki dört partidedir” dedi. Lukadis bu arada AKEL’in yapması gereken her şeyi yaptığını da belirtti. AKEL’in kimseye kapılarını kapatmadığını dile getirdi. Bu arada AKEL’in kendi belirlediği takvim çerçevesinde süreci ilerlettiği ve kesin kararını gelecek aybaşına kadar alacağı ifade ediliyor. AKEL her durumda 15–20 Temmuzun yıldönümü öncesi bu konuda kesin kararın alınmış olmasını istiyor. DİKO ise bugün öğleden sonra gerçekleştireceği parti yürütme kurulunda süreci değerlendirecek. Merkez partilerinin başarısızlığı sonrası DİKO’nun hangi yönde ilerleyeceğine ilişkin bugün kesin bir karar alınması beklenmiyor. Bu süreçte parti başkanı Karoyan’ın yanlışlıklar yaptığı düşüncesinde olan parti kadrolarının da bugün bir tavır ortaya koymaları beklenmiyor. Bunun nedeni de, bugünkü toplantının sadece süreçle ilgili bilgilendirme yapılması amacıyla gerçekleştirilecek olması. Bunun ikinci nedeni ise partinin tabanının mesajlarının alınması için tabana gitme kararının alınması. Bu karar DİKO yönetimine zaman da kazandıracak. Bu arada DİKO gençlik örgütü bir açıklama yaparak, parti liderliğine çağrıda bulundu ve bugünkü ekonomik kriz koşullarında yurttaşları kurban etmeyecek ve gelecek için bir perspektif yaratacak karma ekonomi sistemi temelinde politika yapılmasını istedi. Bu arada EDEK sekreteryası da parti tabanına gitme kararı aldı. Gelecek haftadan itibaren EDEK ilçe kongrelerini toplayacak.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Yunanistan’daki Altın Şafak örgütünden İlias Kasidiaris’in canlı bir televizyon programında Yunanistan Komünist Partisi Milletvekili Liana Kanelli ile SİRİZA’dan Rena Duru’ya saldırıda bulunması. Gazeteye göre, Yunanistan’ın Antenna televizyon kanalındaki bir tartışma programının canlı yayınında Altın Şafak örgütünden İlias Kasidiaris Yunanistan Komünist Partisi milletvekili Liana Kanelli ile Radikal Sol Birlik SİRİZA’dan Rena Duru’ya karşı şiddet kullandı. Bu olay şok etkisi yarattı. 17 Haziranda gerçekleştirilecek kritik seçimler öncesi bu olayın güçler dengesinin değişiminde rol oynayabileceği ifade ediliyor. İki seçim uzmanı Kostas Panayopulos ile Stratos Fanaras bu olayın Altın Şafak örgütünün seçim gücünü olumsuz olarak etkileyeceği değerlendirmesinde bulundular. Ayrıca Komünist Partisi seçmenlerinin parti etrafından toparlanacağı öngörüsünde de bulundular. Bu arada olayın seçim boyutunun ötesinde yeni Nazi anlayışın mahkûm edilmesi de gündeme geldi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Merkezde ortak aday arayışlarının başarısızlığı sonrası bu alanın küçük partileri DİKO ile EDEK’in ne yapacağını beklemeye başladı. Ekoloji Hareketi bu ay sonunda Merkez Komitesi’ni toplayarak süreci değerlendirecek. Daha sonra da parti olağan üstü kongreye giderek seçimlere yönelik kesin kararını verecek. Bu sürecin sonbahara kadar uzaması olasılığı var. Ekoloji Hareketi kadroları bu süreçte merkezdeki bir ya da daha çok partiyle işbirliği arayışına devam etme olasılığına kapıları açık tutuyor. Bu arada EVROKO da son gelişmelerin ardından karar almada acele etmiyor. Parti Başkanı Dimitris Şilluris dün partisinin bir B Planı olmadığını kabul etti. Bu da bu iki küçük partinin kendi alanlarının iki büyük partisinin ne yapacaklarını görmek için bekleyecekleri anlamına geliyor.

–       Kıbrıs ekonomisindeki durgunluk ile Yunanistan’daki belirsizlik Kıbrıs Merkez Bankası’nı kötümser yaptı. Bankanın bu kötümserliği ekonomiyle ilgili öngörülerine de yansıdı. Dün kamuoyu ile paylaşılan öngörülere göre, Kıbrıs ekonomisi 2012 yılında %1,1 oranında küçülecek. 2012 yılında işsizlikte önemli artışlar olacağı da bankanın öngörüleri arasında.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi AKEL’in Cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecine Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın müdahalede bulunduğu iddiası. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas geçen Cumartesi günü beklenmediği bir anda AKEL Polit Büro toplantısına gitti ve burada parti liderliğinin Cumhurbaşkanı adayı belirlemede dikkate alması gereken kriterlere ilişkin görüş açıkladı. Hristofyas herhangi bir isme atıfta bulunmadı. Adayın parti disiplinine uyması gereken bir kişi olmasını belirterek Kikis Kazamias’ın aday olmasına karşı olduğunu ortaya koydu. Zor anlarda gerekli tavırları göstermeyen, partiye sırtını dönen ve başka seçeneklere yönelen kişilerden de uzak durulmasını istedi. Hristofyas bu arada seçilecek kişinin hükümetin çizgisini izlemesi ve seçim kampanyası sırasında hükümetin çalışmalarını öne çıkarması gerektiğini de vurguladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Başpiskopos Maliye Bakanı gibi konuştu ve Kıbrıs ekonomisinin yeni bir hükümet ile altı ay içinde iyileşebileceğini söyledi. Başpiskopos bu arada Cumhurbaşkanı Hristofyas’a hem Kıbrıs sorunuyla hem de ekonomiyle ilgili sert eleştirilerde de bulundu. Hristofyas hükümetinin ekonomide önlemler almadığını belirtirken “maaşlardan %5 kesilse Kıbrıs’ın sorunları çözülür” dedi. Başpiskopos her yıl bankalardan 9-10 milyon avro alırken bugün bir milyon avro dahi alamadığını, bunun yanı sıra kira gelirlerinde de önemli düşüşler yaşandığını ifade etti. Kıbrıs sorununda ise tüm liderliğin federal çözümü desteklediğini ancak Türk tarafının iki devletli çözüme yöneldiğini belirterek, bu yönelime girildiği anda Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın müzakerelerden kaçmayarak hata yaptığı değerlendirmesinde bulundu.

 

HARAVGİ gazetesinin de bugünkü ana haberi “faşist darbe” başlığı altında bir televizyon kanalının canlı yayınında Altın Şafak örgütünden İlias Kasidiaris’in Yunanistan Komünist Partisi milletvekili Liana Kanelli’ye yumruklu saldırıda bulunması. Gazeteye göre, bu olayla Altın Şafak örgütünün gerçek yüzü bir kez daha ortaya çıktı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Malta ziyareti sırasında Perşembe akşamı Malta Cumhurbaşkanı Jorc Ambela ile görüştü. Ambela ülkesinin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni desteklediğini belirterek Türkiye’nin Kıbrıs’ a karşı tehditlerini kınadı. Hristofyas – Ambela görüşmesinde Kıbrıs’ın üstleneceği Avrupa Birliği Dönem Başkanlığıyla ilgili konular, Kıbrıs ve Malta arasındaki ilişkiler, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı tehditleri ele alındı. Görüşmeden sonra açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Hristofyas, Kıbrıs ve Malta arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğunu, Avrupa Birliği’ne üye ülkeler ve ada ülkeleri olarak aynı endişeleri paylaştıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Hristofyas Malta Cumhurbaşkanı Ambela’yı Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini ve ekonomik krizle ilgili konuları görüştüklerini söyledi. Kıbrıs ve Malta arasında doğal gaz alanında işbirliği sağlanıp sağlanmayacağına ilişkin bir soruya yanıtında da Kıbrıs’ın doğal gaz konusundaki çalışmaları hakkında Malta Cumhurbaşkanı’nı bilgilendirdiğini söyledi. Malta hükümetinin Kıbrıs’ı desteklediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Hristofyas, Kıbrıs’ın İsrail, Lübnan ve Mısır ile doğal gaz konusunda işbirliği anlaşmaları imzalamasını Malta Cumhurbaşkanı Ambela’nın selamladığını belirtti.

–       AKEL Meclis Grubu Sözcüsü Nikos Katsuridis Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak AKEL’in kendi sürecini ilerletmeye devam edeceğini ve Temmuz ayı ortalarında adayını açıklayacak noktada olacağını söyledi. Katsuridis partide ikinci senaryonun ve olası seçeneklerin tartışıldığını da ifade ederken DİSİ dışındaki her hangi bir partinin AKEL ile görüşme istemesi durumunda buna olumsuz yaklaşmayacaklarını da ifade etti. “İsimler duymaya, isimler ortaya koymaya hazırız. Ancak bundan önce tezler üzerinde anlaşmaya varılması gerekiyor“ dedi. AKEL’in destekleyeceği adayın Hristofyas hükümetinin yaptığı çalışmaları savunmaması diye bir şeyin söz konusu olamayacağını da dile getirdi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin