kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 11/06/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 11/06/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 seçimleri öncesi siyasi partilerin durumu. Gazeteye göre, siyasi alanda değişiklikler yaşanıyor ve partilerin gücüyle ilgili olarak iç cephede durum değişiyor. RAI araştırma şirketinin Filelefteros gazetesi hesabına yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, sadece DİSİ gücünü koruyor ve Ekoloji Hareketi de gücünü arttırıyor. Diğer partilerin ise farklı nedenlerden dolayı seçmen destekleri azalıyor. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, DİSİ %25, AKEL %17,4, DİKO %6,3, EDEK %4,4, Ekoloji Hareketi %4,1, EVROKO %2,7 ve diğerleri de %1,2 oranında bir seçmen desteğine sahip. Seçimlerde oy kullanmayacağını söyleyenler de ciddi bir orana ulaşıyor. Buna seçimlere katılıp geçersiz oy atacaklarını söyleyenler de eklendiğinde %38’i geçiyor. AKEL’in iktidarda olması ona güç kaybettiriyor. Merkez siyasi alandaki partiler de işbirliği arayışında başarılı olamamalarının siyasi bedelini ödüyorlar.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       RAİ araştırma şirketinin kamuoyu yoklamasına göre, siyasi partiler seçmen tabanlarını toparlamada başarısız. %25 desteğe sahip olan DİSİ’ye bu oranı %89,4 ile kendi seçmeni veriyor. DİSİ %3 AKEL’den, %7 DİKO’dan ve %10,9 da EDEK’ten oy alıyor. %17,4 oranında bir desteğe sahip olan AKEL ise kendi seçmen tabanının %77,1’nin desteğine sahip. DİSİ’den AKEL’e oy gelmezken DİKO’dan %2,5 ve EDEK’ten de %6,3 oranında oy geliyor. DİKO ise seçmen tabanının ancak %48,9’nu toparlamış durumda. EDEK’te ise bu oran %58,9.

–       Yunanistan’da seçmen kitlesi memorandumdan yana olanlar ile buna karşı olanlar şeklinde ikiye bölündü. Seçimlere bir hafta kala yapılan kamuoyu yoklamalarının sonuçları bu seçimlerde birincilik için büyük bir mücadele yaşandığını ortaya koyuyor. Tüm sonuçlar istatistik hatalar çerçevesinde birinci ile ikincinin yerinin değişebileceğini gösteriyor. Atina’da yayınlanan Etnos gazetesine göre Yeni Demokrasi ve SİRİZA’nın oyları %30 oranına yaklaşmış durumda. Bu iki partiden bu oranı geçip birinci olan mevcut seçim sistemine göre Meclis’te 125 sandalyeye sahip olacak.

–       Mağusa’nın özgür bölgesine ve özellikle de Ayanapa ile Proptara’ya Rus turistler yeni bir nefes aldırıyor. Bölge işletmelerine ve turizmcilerine göre, özellikle İngilizlerin geri çekildiği ve Alman turistlerin gerek otel içinde ve gerekse otel dışında giderlerini sınırladıkları bir dönemde, tatilleri sırasında önemli oranda harcamalarda bulunan Rus turistler turizm için gerçekten bir can simidi. Ayanapa bugünlerde adeta Moskova’nın bir semti gibi. Rusya’da bu yıl turizmde modanın, “Kıbrıs’ta tatil” olduğu ifade ediliyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi ekonomi. Gazeteye göre, Avro Bölgesi’ndeki ülkelerin bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için İspanya’ya 100 milyar avro verilmesi kararının alınması Avro Bölgesi’nde yeni bir iyimser hava yarattı. İspanya’nın durumu Kıbrıs’ın durumuyla birçok benzerlikler gösteriyor. Bu arada Kıbrıs Maliye Bakanı Vasos Şarlis İspanya’nın ek kemer sıkma önlemleri olmaksızın bu yardımı alma durumunda olduğunu belirtti ve Avrupa Birliği’nin talepleri doğrultusunda uzun erimli ekonomi politikaları ve kamu ekonomisi açısından bu ülkenin gerekli önlemleri almış olduğuna dikkat çekti. Ayrıca gerek içerik açısından, gerekse Avrupa Birliği’nin desteğini sağlamada yöntem açısından Kıbrıs’ın İspanya’yı örnek alabileceğine de işaret etti. Vasos Şarlis Avrupa’nın sorunlarla karşılaşan ya da karşılaşma olasılığı olan üye ülkelere mekanizmalar ve yardımlar sunmasını da heyecan verici olarak niteledi. Bu arada Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu 2012 yılının ilk dört ayına ait verilerin hedeflerde bazı küçük sapmalar olduğunu gösterdiğini ve çalışanlara dokunmayacak önlemelerle bunların giderilebileceğini söyledi. Stefanos Stefanu bu arada muhalefete de eleştiriler yöneltti ve muhalefetin önlem denildiğinde sadece çalışanların aleyhine olan önlemleri anladığını belirtti. Bu arada Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Destek Mekanizması’na başvuruda bulunması durumunda bunu kendi mali gereksinimleri için değil, sadece bankalar nedeniyle yapacağının da altını çizdi. Sözcü bunda da banka yöneticilerinin ve Merkez Bankası eski Başkanı’nın sorumlulukları olduğunu hatırlattı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Sofoklis Sofokleus 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine EDEK’in parti başkanı Yannakis Omiru ile katılması mesajını verdi. Sofokleus sosyal demokratların seçimlerin ikinci turunda olmasının olası olduğunu ve sahip oldukları belirleyici rolü kimseye bağışlamamaları gerektiğini de ifade etti. Kendisine göre, Omiru ya da Lillikas diye bir ikilemin olmadığını da vurguladı.

–       Yunanistan’daki kriz nedeniyle taşınmaz mal fiyatları %50’ye varan bir oranda düştü. Ruslar, Amerikalılar , Türkler ve nakit para sahibi Yunanlılar pahalı bölgelerde düşük fiyata konut alıyorlar.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Madrid’den ders” başlığı altında İspanya’nın Avro Bölgesi’ndeki kemer sıkma politikası olmaksızın 100 milyar avroluk bir yardım alacak olması. Gazeteye göre, İspanya memorandum imzalamaksızın 100 milyar avroluk bir yardımı almayı başardı. İspanya Başbakanı Mariano Rahoi’ye göre, son altı ayda ülkesinin bazı yapısal önlemleri yaşama geçirmeyi başarması bunun anahtarı oldu. Bu arada, bu gelişme Avrupa Komisyonu’nun son tavsiyelerini reddeden Kıbrıs hükümetine de umut verdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİKO Basın sözcüsü Fotis Fotiyu merkezdeki siyasi partilerin 2013 seçimleri için işbirliği uğraşılarında başarısız kalmalarını bazı çevrelerin kişisel gündemlerine bağladı. Bununla birlikte DİKO’nun iktidarın ganimetlerini paylaşmak için değil, ilkeler temelinde işbirliği için kapılarını kapatmadığını da söyledi.

–       EDEK Başkan Vekili Marinos Şizopulos merkezdeki partilerin işbirliği arayışında sürekli olarak masaya yeni kriterlerin getirilmesinin başarısızlığa yol açtığını söyledi. Bununla birlikte EDEK’in işbirliği köprülerini havaya uçurmayacağını, ikili ilişkileri dinamitlemeyeceğini belirti.

–       Hükümet Kıbrıs Hava Yolları’nı kurtarmak için 45 milyon avroluk bir yardım önerisini Meclis’e götürüyor. Bu karar geçen Cumartesi günü Maliye, Çalışma ve Ulaştırma Bakanları’nın katıldığı toplantıda alındı. Bu arada Bakanlar Ryanair şirketine her uçuşu için devlet tarafından verilen ve sonuçta Kıbrıs Hava Yoları’nın büyük zarara uğramasına yol açan desteği de tartıştılar. Devletin kendi hava yolu şirketine karşı yabancı bir şirketi desteklemesinin mümkün olmadığı görüşünü ifade ettiler. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı’nın bir araştırma yapması kararlaştırıldı. Ryanair şirketinin bu anlaşmayı ihlal ettiği tespit edildiği takdirde gerekli önlemler alınacak. Kıbrıs Hava Yolları şirketinin Başkanı Yorgos Mavrokostas son yaptığı bir açıklamada söz konusu şirkete verilen devlet desteği nedeniyle Kıbrıs Hava Yolları’nın 2012 yılında 25 milyonun üzerinde zarara uğrayacağını söylemişti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Kemer sıkma reçetelerine hayır” başlığı altında AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun ekonomiyle ilgili açıklamaları. Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu partisinin görevinin çalışanların haklarının korunması olduğunu söyledi. Denenmiş ve başarısız olmuş kemer sıkma politikalarına karşı çıkmaya devam edeceklerini belirtti. Kiprianu muhalefet güçlerinin dört buçuk yıldır AKEL’i çalışanlarla çatıştırmaya ve kendi kendini inkâr edecek bir konuma getirmeye çalıştıklarını da ifade etti. Bu arada hükümet de muhalefete net mesajlar verdi ve var olan 150-200 milyon avroluk sapma için gerekli önlemleri alacağını ancak bunu çalışanların aleyhine yapmayacağını açıkladı. Bu açıklamayı yapan Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu DİSİ’nin tarafından dile getirilen Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Avrupa Birliği’ni ve Kıbrıs’ın Birliğe karşı üstlenmiş olduğu yükümlükleri görmemezlikten geldiği iddiasını büyük bir yalan olarak niteledi. Muhalefet için tek önlemin çalışanlar aleyhine olan önlem olduğu görüşünü de dile getirdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

-AKEL Genel Sekreteri Andros Kipranu 2013 seçimlerine yönelik olarak partisinin bu aşamada geniş ilerici ve demokratik alandan aday arayışında olduğunu ve bu konuda kesin kararın Temmuz ayı ortalarına kadar alınacağını söyledi. Kiprianu konuyla ilgili olarak parti tabanına sunulacak önerinin Polit Büro ve Merkez Komitesi toplantılarında belirleneceğini de ifade etti. Bu konuda kararın kolektif bir biçimde alınacağını dile getiren Kiprianu, alınacak kararın kriterinin ülke çıkarlarına en iyi biçimde hizmet olduğunun altını çizdi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin