kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 08/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 08/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Yunanistan’da Pazar günü yapılan seçimler sonrası hükümet kurma çalışmaları. Gazeteye göre, Yunanistan’daki seçimlerin ardından ilk hükümet kurma çabası çıkmaza girdi ve öngörülmeyen bir gelişme yaşanmaması halinde yeniden seçime gidilecek. Yunanistan’da geniş tabanlı bir hükümet kurma yönünde ilk çabayı seçimlerinden birinci parti olarak çıkan Yeni Demokrasi Partisi’nin Başkanı Andonis Samaras ortaya koydu. Cumhurbaşkanı’ndan hükümet kurma konusunda araştırma yetkisi alan Samaras bu konuda temel oyuncularla gerçekleştirdiği ilk görüşmelerde başarı sağlayamadı. Bugün de seçimlerde büyük bir başarı sağlayarak ikinci parti olan Radikal Sol Birlik SİRİZA’nın Başkanı Aleksis Çipras temaslarda bulunacak. Ancak Çipras’ın temaslarından da farklı bir sonuç çıkması beklenmiyor. Seçim sonrası Meclis’te ortaya çıkan sandalye dağılımı işbirliğine olanak vermiyor. Özellikle de siyasi güçlerin görüş farklılıkları nedeniyle geniş katılımlı bir işbirliğinin gerçekleştirilmesi hiç de olası görülmüyor. Hükümet kurma çabalarında önümüzdeki iki – üç gün içinde de başarısız kalınması halinde, yeni erken seçim süreci başlayacak. Yeni seçimlerin Haziran ayında yapılacağı öngörülüyor. Siyasi gözlemcilerin yorumlarına göre, bu yeni seçim PASOK dışında tüm partilerin işine gelecek. Özellikle de bugün ikinci parti konumunda olan Radika Sol Birlik SİRİZA’nın bundan en çok faydalanacak parti olacağı tahmin ediliyor. Yunanistan’daki siyasi alanın netleşmemesi Lefkoşa’yı endişelendiriyor. Lefkoşa önümüzdeki aylarda birçok güçlüğe Atina’nın desteği olmaksızın karşı koyma durumunda kalacak. Bu süreçte en önemli konular da 1 Temmuz’da üstlenilecek Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı ve Türkiye’nin ileri götürmeye çalıştığı “B Planı”.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Almanya Şansölyesi Angela Merkel Yunanistan’da memorandumların devamının önemine dikkat çekti. Merkel “Atina ile üzerinde anlaşmaya varılan reformların uygulanmasının çok büyük önemi var” dedi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de Yunanistan’ın imzaladığı koşullara uyması gerektiğini ifade etti. Yunanistan’ın geleceği açısından en iyisinin bu olduğunu vurguladı. Bu anlaşmanın yeniden müzakeresinin söz konusu olmadığını da belirten Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yunanistan’daki partilerin tümüne taahhütlerine bağlı kalmaları çağrısı yaptı.

–       Uluslararası Para Fonu Yunanistan’ın Haziran ayında yeni önlemler alınmasını zorunlu kılan tasarruf önlemlerini uygulaması gerektiğini açıkladı. Aksi takdirde Yunanistan’a verilecek kredileri serbest bırakmayacakları uyarısında da bulundu.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “Hükümet mi seçim mi konusunda kararı Çipras verecek” başlığı altında Yunanistan’da yeni hükümet kurma çalışmaları ve işbirliği arayışları. Gazeteye göre, Yeni Demokrasi Partisi Başkanı Andonis Samaras’ın başarısız kalması sonrası hükümet kurma çalışmalarında görev bugün Radikal Sol Birlik SİRİZA’nın Başkanı Aleksis Çipras’a verilecek. Yunanistan’da bugün oluşan siyasi ortam yeni bir hükümet kurulmasına olanak verecek bir görünüm sunmuyor. PASOK ile Demokratik Sol Parti’nin görüşüne göre SİRİZA’nın katılmayacağı bir işbirliğinin gerçekleştirilmesi mümkün değil. SİRİZA Başkanı Çipras ise sol bir koalisyon hükümeti görüşünde ısrar ediyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu DİKO’nun kapısını çaldı ve kapıyı açık buldu. Andros Kiprianu dün DİKO Başkanı Maryos Karoyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve iki lider kısa bir süre içerisinde bir araya gelme kararı aldılar. Bu görüşmede Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ele alacaklar. Kiprinau bu arada dün merkezdeki diğer siyasi partilerle de telefonda görüştü. Onlardan görüşme ve işbirliği olanaklarının araştırılması talebinde bulundu. Ekoloji Hareketi Genel Sekreteri İonna Panayotu merkezdeki siyasi partiler arasında müzakereler devam ettiği ve AKEL’in dört partiyle birlikte görüşme isteminde bulunmadığı sürece kendileriyle görüşmeyi arzulamadıklarını AKEL Genel Sekreteri’ne söyledi. EVROKO da Ekoloji Hareketi’ne benzer bir tavır içinde. EDEK’in de önceliğinin merkezdeki partilerin işbirliği olduğunu belirtmesi bekleniyor. EDEK, AKEL’in görüşme talebine muhtemelen evet diyecek, bu görüşmede DİSİ ile yaptığı gibi AKEL’in de görüşlerini dinleyecek ancak sonunda merkezdeki partilerin işbirliği çalışmalarına bağlılığını dile getirecek. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise dün yaptığı bir açıklamada seçimlere yönelik olarak partisinin siyasi bir çerçeve belirlediğini ve diğer siyasi güçlerle işbirliğini de bu temelde arzuladığını ifade etti. Kiprianu bu işbirliğinin ilkelere, tezlere, karşılıklı saygı ve eşitliğe dayanacağını da ifade ederken desteklenecek adayın ismi konusunda ise peşinen kimseyi dışlamaksızın ve kimseyi dayatmaksızın partisinin tartışmaya hazır olduğunu ifade etti. Son kararın alınmasında Kıbrıs’ın geleceği ve halkın bu dönemde karşılaştığı sorunların çözümü için en iyi koşulları yaratmanın esas alınacağını belirtti.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs ekonomisinin karşı karşıya olduğu sorunlar. Gazeteye göre, Yunanistan’daki seçim sonuçları ve bu ülkeyi tehdit eden hükümetsiz kalma olasılığı Kıbrıs ekonomisini de yeni maceralara sürükleyecek. Nitekim dün Kıbrıs ve Yunanistan borsaları ciddi oranda düşüş yaşadı. Andonis Samaras’ın dün hükümet kurma çalışmalarında başarısız kalması Kıbrıs’ın ekonomik açıdan geleceğine yönelik endişeleri büyüttü. Kıbrıs ekonomisinin kendi sorunları Yunanistan’daki gelişmelerden ciddi oranda olumsuz olarak etkilenecek. Ekonomistler, ekonominin desteklenme koşullarının müzakeresi için Kıbrıs’ın Avrupa Birliği destek programına başvuruda bulunması gerektiği görüşünü ifade ediyorlar. Aksi takdirde Kıbrıs’a koşulların dışarıdan dayatılacağına dikkat çekiyorlar. Ekonomist Stelyos Platis kritik bir dönemden geçildiğini ifade ederek ortak kabul görecek bir geçiş dönemi Cumhurbaşkanı’nın yönetiminde Milli Birlik hükümeti kurulması önerisinde bulundu. Kıbrıs Üniversitesi profesörlerinden Aleksandros Mihailidis de Yunanistan’ın avrodan çıkmasının Kıbrıs’ta ciddi sonuçları olacağı değerlendirmesinde bulundu. Bunlara karşı Merkez Bankası Başkanlığı görevini devralış töreninde yeni başkan Kıbrıs içinde ve dışında bugün var olan ekonomik sorunların çözümü olmayan sorunlar olmadıklarını söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       “Triple Five” şirketi Kıbrıs Hava Yolları şirketinin hisse senetlerinin %70’ine talip oldu. Bu haberi şirket kaynaklarına dayalı olarak SİGMA televizyonu verdi. Bu habere göre ilk aşamada şirket Kıbrıs Hava Yolları’na 70 milyon avroluk bir sermeye aktaracak. Teklifin önümüzdeki günlerde Kıbrıs Hava Yolları şirketinin yönetim kuruluna sunulması bekleniyor.

–       siyasi iltica talebinde bulunan ya da öğrenci olan 60 Pakistanlı’nın kaçak göçmen olarak nitelendirilerek sınır dışı edilmesinin yasadışı olduğunu ileri süren avukat Mihalis Paraskevas konuyu Yüksek Mahkeme’ye götürdü. Avukat başvurusunu toplu sınır dışı etmeye dayandırdı ve bunun Avrupa yasalarının ihlali anlamına geldiğini ileri sürdü.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi DİSİ’nin Nikos Samson’u ölümünün on birinci yılında anmasına AKEL’in tepkisi. Gazeteye göre, Nikos Samson’un ölümünün on birinci yılında DİSİ tarafından anılmasını AKEL demokrasiye vurulan bir darbe olarak niteledi. Samson’u anma törenine çok sayıda DİSİ milletvekili katıldı ve çelenk koydu. AKEL konuyla ilgili açıklamasında Kıbrıs’ı yıkımın eşiğine getirenlerden birinin kahraman olarak anıldığına dikkat çekti ve DİSİ ile Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs trajedisine sebep olanları haklı çıkarma çabası içinde olduklarını vurguladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrıs’taki siyasi partiler, Yunanistan’daki seçim sonuçlara saygı gösterdi. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Yunan halkının kendi kararını alma hakkına sahip olduğunu ifade ederek soldaki partilerin bu seçimlerinden güçlenerek çıkmasının kendilerini özel olarak memnun ettiğini de söyledi. Bu arada Nazi ideolojisinin savunucu Altın Şafak partisinin Yunanistan’da Meclis’e girmesinin üzüntü verici olduğunu da ifade etti.

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Fransa Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Fransua Oland ile bir telefon görüşmesi yaparak seçimlerdeki başarısı ve Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmesi nedeniyle kendisini kutladı. Hristofyas ve Oland Kıbrıs ile Fransa’nın Avrupa Birliği içinde ve dışında geleneksel yakın ilişkilerini ve işbirliklerini daha da güçlendirmek için birlikte çalışma konusunda hem fikir oldular. İki Cumhurbaşkanı kısa bir süre içerisinde, Lefkoşa’da ya da Paris’te bir araya gelip Avrupa’nın gündeminde olan Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını ilgilendiren konuları ele alma konusunda görüş birliği sağladılar.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin