kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 06/06/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 06/06/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’nın eşiğine gelmiş olması. Gazeteye göre, Kıbrıs bankalar için Avrupa Finansal İstikrar Fonu olarak bilinen Avrupa Destek Fonu’nun eşiğinde. Ekonomiyle ilgili olarak hükümet ile muhalefet arasında dün yaşanan yeni zıtlaşmada hükümet Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na katılmasının büyük bir olasılık olduğunu kabul etti. Bu yöndeki açıklama Hükümet Sözcü Vekili Hristos Hristofidis tarafından yapıldı. Hristofidis ilgili başvurunun bankacılık sistemi nedeniyle yapılacağını belirtirken kamu ekonomisinin böylesi bir başvuruyu zorunlu kılmadığını söyledi. “Kıbrıs bu başvuruyu kamuda %2,5 ya da %3 oranında bir açığa sahip olduğu için yapmıyor. Bankacılık sistemini desteklemek amacıyla yapıyor” dedi. DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos daha önce yaptığı bir açıklamada Kıbrıs’ın mekanizmaya başvurması koşullarını yaratmak amacıyla hükümetin süreçleri bilinçli olarak öylesine bıraktığını söyleyerek, gerekli önlemleri Avrupa Birliği’ne bıraktığı görüşünü savunmuştu. Yunanistan’daki belirsizlik ve bu ülkenin avrodan çıkma senaryoları Kıbrıs ekonomisini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Bu durumun bir sonucu olarak dün borsada bankaların hisse senetleri dibe vurdu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Maliye Bakanı Vasos Şarlis, Lefkoşa Hilton bölgesinde yapılması planlanan Katar yatırımının büyük olasılıkla yapılmayacağını ancak Katar Emiri’nin Kıbrıs’ta yatırım yapılması arzusunu ifade ettiğini söyledi. Dün Temsilciler Meclisi Denetleme Komisyonu’na bilgi veren Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın 2 Nisan 2012’de Katar Emiri’ne Lefkoşa’da yapılmasını istediği yatırımlar konusunda bir mektup gönderdiğini ancak bugüne kadar yanıt almadığını söyledi. Maliye Bakanı, yatırımla ilgili bazı konuların belirlenmediğini ve bunun için de Katar Emiri’nden konu hakkındaki kararlarını öğrenmek amacıyla Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın bir mektup gönderdiğini belirtti. Hilton bölgesinde bulunan arsada yapılması planlanan projeye devam edilmediğini ifade eden Şarlis, Katar Emiri’nin danışmanlarının Cumhurbaşkanı Hristofyas ile görüşmelerde bulunduklarını ve Emir’in Kıbrıs’ta değişik yatırımlarda bulunmayı istediğini bildirdiklerini söyledi.

–       Kıbrıs’ta sanayiciler ile küçük ve orta boy işletmeler yüksek elektrik faturaları nedeniyle zorlanıyor. Sanayiciler ile küçük ve orta boy işletmelerin temsilcileri dün sorunlarını Meclis Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Komisyonu’nda dile getirdiler. DİKO milletvekili Nikolas Papadopulos elektrik fiyatlarında üst sınır konmasını istedi. Kıbrıs ile Malta’nın Avrupa Birliği’nde en yüksek elektrik fiyatına sahip olan iki ülke oldukları belirtiliyor. Buna karşı Kıbrıs Elektrik Kurumu da Kıbrıs’ın küçük bir ada olması ve tek başına bir elektrik üretim sistemine sahip olması nedeniyle elektrik üretim giderlerinin yüksek olduğu görüşünde.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ta ilaç fiyatlarının yüksek olması. Gazeteye göre, Sağlık Bakanı Stavros Malas’ın direktifiyle ilaç fiyatları hakkında yapılan bir araştırma Kıbrıs’ın 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında en yüksek ilaç fiyatına sahip olan ikinci ülke olduğunu ortaya koydu. Bu durum da Bakan’ı ciddi kararlar almaya yöneltti. İlaç fiyatlarının aşağı çekilmesi talebi son beş yıl içinde pek çok kez dile getirildi. Bakanlık Eczacılık Dairesi de bu talebi ileri sürenler arasında. Kıbrıs’ta eczacıların kâr oranının %27 olduğu belirtiliyor ve bu oran çok yüksek olarak niteleniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Merkez siyasi alanda dört partinin 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik işbirliği arayışlarında çıkmazın bugün resmileştirilmesi bekleniyor. Bununla birlikte sürece belli bir zaman verilmesi de gündeme gelebilir. Böylesi bir olasılığın özellikle DİKO liderliğinin bazı planlarına hizmet edebileceği üzerinde duruluyor. Daha önce oluşan olumsuz tabloyu giderecek herhangi bir gelişme bugüne kadar yaşanmadı. Ortak adayın rolü ve işbirliği koşullarına ilişkin EDEK Başkanı Yannakis Omiru’nun daha önce hazırlamış olduğu metin hakkında DİKO ve Ekoloji Hareketi kendi görüşlerini Omiru’ya ilettiler. Ancak dün akşam geç saatlere kadar Omiru’dan düzeltilmiş herhangi bir metin almadılar. Bu arada aday olacak şahsiyetle ilgili olarak da partiler arasında görüş ayrılıkları var. DİKO adayın kendi alanından gelmesinde ısrar ediyor ve Hristos Mavrelis isminden geri adım atmıyor. EDEK ise bunu reddediyor. DİKO Başkanı Maryos Karoyan da daha önceki toplantıda EDEK Başkanı Omiru tarafından gündeme getirilen Maryos İliadis ile Yorgos Lillikas isimlerini kabul etmiyor. Bu durumun yine EDEK tarafından değiştirilebileceği üzerinde duruluyor. EDEK kadroları Yannakis Omiru’nun kendi adını masaya koyduğu bir anda daha önceki isimlerin hükmünün kalmadığını ifade ediyorlar. Bu durumda EDEK’in daha önce alınan parti başkanlarının adaylar arasında olmayacağı kararının geri alınmasını isteyebileceği belirtiliyor.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi ömür boyu hapse mahkûm olup 25 yıl hapiste kaldıktan sonra Andreas Aristidu’nun serbest bırakılması. Gazeteye göre “Yürükkis” lakabıyla tanınan Andreas Aristidu 25 yıl hapis yattıktan sonra izinli olarak serbest bırakıldı. İki kişiyi öldürmesi nedeniyle bu cezalara çarptırılan Andreas Aristidu dünden itibaren yaşamının bundan sonrasıyla ilgili yeni planlar yapmaya başladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis dün Avrupa Komisyonu Başkanı Barosso ile görüştü ve bu görüşmede Kıbrıs ekonomisinin Avrupa kurumsal yapısı çerçevesinde desteklenmesi konusu ele alındı. Anastasiadis mali sistemlerin desteklenmesi için üye devletlerin hazır oldukları ve bu yönde önerilere sahip oldukları mesajının verilmesini Barosso’dan istedi. Görüşmede Kıbrıs sorunu da ele alındı. Kıbrıs’ta müzakerelerin içine girdiği çıkmazdan çıkış yolları üzerinde duruldu. DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis sürecin Avrupa Birliği ile Türkiye’nin de katılımı ile genişletilmesini ve böylece Türkiye’nin sorumluluklarını üstlenerek Kıbrıs sorununun çözümüne yapıcı bir biçimde katkıda bulunmasını istedi. Barosso ise Kıbrıs sorununa en kısa sürede çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekti ve Avrupa Komisyonu’nun gerekli katkıyı sağlamaya hazır olduğunu duyurdu.

Özel üniversitelerin okul ücretlerini geçen yılki düzeyde tutacaklarına dair söz vermelerine rağmen yasadışı bir biçimde okul ücretlerini arttırmaları öğrencilerin şikâyetine neden oldu. Bu arada özel üniversitelerin üst fiyat belirlenmesi konusunda Eğitim Bakanlığı’na karşı açtıkları dava Yüksek Mahkeme’de askıda kalmaya devam ediyor.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi AKEL Meclis Grup Sözcüsü Nikos Katsuridis’in dün Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak yaptığı açıklaması. Gazeteye göre, AKEL Meclis Grup Sözcüsü Nikos Katsuridis dün yaptığı açıklamada AKEL’in DİSİ hariç tüm partilerle Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tartışmaya hazır olduğunu, ancak bunun bir ültimatom biçiminde olamayacağını söyledi. Katsuridis’e göre AKEL bu konuda partilere yönelik bir girişimde bulundu ve bu partilerin hazır olmaları halinde kendileriyle işbirliğini görüşmeye hazır. Bunun yanında AKEL geniş ilerici kesimden ya da partili bir aday göstermeye yönelik ikinci senaryoya da hazır.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       İçişleri Bakanı Eleni Mavru 1 Temmuz’da başlayacak olan Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nın önceliklerine Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin güçlü destek verdiklerini ve bütün Avrupalı ortakların başarılı bir başkanlık için Kıbrıs’a yardım etmeye istekli olduklarını belirtti. Mavru Avrupa Ortak İltica Sistemi ile ilgili görüşmeleri tamamlamaya Kıbrıs’ın hazır olduğunu, ancak şimdiden bu konuyla ilgili görüşmelerde nasıl bir ilerleme sağlanacağını söylemenin mümkün olmadığını ifade etti.

–       Hükümet Sözcü Vekili Hristos Hristofidis Kıbrıslıtürk liderin görüşmeye hazır olması durumunda Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Mağusa konusunda masada somut önerilerinin olduğunu ve bu önerilere yönelik olarak Türk tarafının tavrını beklediğini söyledi.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin