kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 5/10/2011
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 5/10/2011

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Mari’deki patlamayla ilgili olarak Polis Poliviyu’nun raporunun yayınlanmasının ardından hükümet ile muhalefet arasındaki kavganın şiddetlenmesi. Gazeteye göre, Polis Polivuyu’nun raporu sonrası hükümet-muhalefet çatışmasında sınır olmayacak. Polivuyu’nun ilgili raporunda sorumluluğu Cumhurbaşkanı’na yüklemesi sonrası Cumhurbaşkanı’nın istifası yönünde talepler yükselirken kavga Meclis’e de taşınıyor. Meclis’in yarınki genel kurulunda parti liderlerinin bu konuyu gündeme getirmesi bekleniyor. Muhalefetin amacı bir yandan hükümetin ilgili raporu reddetmesinden kaynaklanan kurumsal sorunu ortaya koymak diğer yandan da siyasi partilerin ve halkın çoğunluğunun desteğine Cumhurbaşkanı’nın sahip olmadığını göstermek. Buna karşı hükümet ve AKEL siyasi darbe yapıldığı görüşünü ileri sürüyorlar. DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’i ileri sürerek EDEK ve DİKO ile köprü oluşturmaya çalışıyorlar. Bu arada DİKO’da yerel seçimlerde AKEL ile işbirliği yönünde oluşan eğilimin tekrardan değerlendirmeye alındığı görülüyor. Polivuyu’nun araştırma sonuçlarının Cumhurbaşkanı tarafından reddedilmesi sonrası DİKO yetkili organlarının bugün toplanarak hükümet partisi ile işbirliği perspektifini tekrardan ele alması bekleniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– New-York’ta gerçekleştirilecek üçlü görüşmeye kadar yapacakları beş görüşmede Cumhurbaşkanı Hristofyas ile işgal rejimi lideri Eroğlu Kıbrıs sorununda tüm temel yanları ele almaya çalışacaklar. Dün gerçekleştiren Hristofyas- Eroğlu görüşmesinde yönteme ilişkin konular ele alındı. Elde edilen bilgilere göre Aleksander Dovner bu konuların ayrı ayrı ya da birbirleriyle bağlantılı olarak ele alınıp tartışılabileceği görüşünde. Örneğin toprak ve mülkiyet konuları birbirlerinden koparılamayacağı için birbiriyle bağlantılı bir biçimde ele alınacak. Ancak bu konu gelecek Cuma günkü gerçekleştirilecek toplantıda ele alınacak. Bu arada Birleşmiş Milletler var olan zorluklara ve sorunlara rağmen, üçlü görüşmeyi sonuç alıcı bir biçimde yönetmesi için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin işini kolaylaştıracak bir ortamın yaratılması için çalışıyor. Bir hedef de önlerinde var olan çeşitli senaryoların ve planların yaşama geçirilmesinde yardımcı olacak bir ortamı yaratmak. Dünkü görüşme sonarsı Aleksander Dovner üçlü görüşmenin 30-31 Ekim tarihlerinde olacağını açıkladı.

– Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel danışmanı Aleksander Dovner Polis Polivuyu’nun raporu sonrası ortaya çıkan durumla ilgili bir soruyu yanıtlarken, Birleşmiş Milletler’in iki tarafın iç işlerine karışma durumunda olmadığını söyledi. Siyasi partilerin çoğunluğunun istifasını istediği bir anda Cumhurbaşkanı’nın müzakerelere devamının hangi oranda meşru olduğunun sorulması üzerine de, Birleşmiş Milletler’in her zaman iktidarda olan kişilerle çalıştığını ve bazı kişilerin bu kişinin istifasını istemelerinin Birleşmiş Milletler’i ilgilendirmediğini ifade etti.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Mari’deki patlamayla ilgili olarak polisin gerçekleştirdiği cezai araştırma sonuçlarını dün Başsavcı’ya sunması. Gazeteye göre, polis konuyla ilgili araştırmasında, sonuçta 14 kişi hakkında ceza davası açılması önerisinde bulundu. Polis Komutanı Mihalis Papayeorgiyu dün bu raporu Başsavcı Petros Kliridis’e sundu. Elde edilen bilgilere göre, polis Milli Muhafız Ordusu eski komutanı ve yardımcısı hakkında da ceza davası açılmasını önerdi. Ordunun dört yetkilisi hakkında da aynı talep var. Bunların yanı sıra itfaiye hizmetlerinden de dört üst düzey yetkili hakkında ceza davası açılmasını öneriyor. Eski Savunma ve Dışişleri Bakanları hakkında da ceza davası açılması büyük bir olasılık. Bu iki bakanlığın genel müdürleri de aynı durumda. İddiada görev ihmali ve yetki aşımı nedeniyle toplu insan ölümüne yol açma suçlaması yapılıyor. Dün konuyla ilgili araştırma raporunu polisten devralan Başsavcı Petros Kliridis kendisine sunulan belgeleri dikkatli bir biçimde inceleyeceğini ve bu şekilde kanıtlarıyla doğru bir karar varmaya çalışacağını söyledi. Başsavcı bu konuda herhangi bir takvim ortaya koymak istemediğini ancak ceza davası konusunda en kısa sürede bir karara varacağını da ifade etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– Kıbrıs adına sondaj çalışmaları yapan Noble Enerji şirketinin de merkezinin bulunduğu Huston Üniversitesi Kalen Mühendislik Koleji öğretim görevlisi Mihalis Ekonomidis Kıbrıs’ın münhasır ekonomik çıkar alanındaki kaynaklarla ilgili iyimser konuştu. Ekonomidis’e göre var olan tüm göstergeler bu bölgede zengin kaynakların bulunduğu yönünde. Afrodit parselindeki doğal gaz kaynaklarının İsrail’in Levityan parselindekinden en az 50 kez daha büyük olduğu yönünde göstergeler olduğuna dikkat çekti. Bu arada Ekonomidis’e göre, doğal gazla ilgili olarak ertesi günün de planlaması yapılmalı. Doğal zenginliklerin kullanımı ve bu çalışmaların koordinesi ile ilgili bir oluşuma gidilmeli. Ekonomidis Kıbrıs’ın gelecek yıllarda bir enerji merkezine dönüşebileceği ve Avrupa’daki konumunu da önemli oranda yükseltebileceği görüşünü dile getirdi. Ekonomidis’e göre, Kıbrıs dünya enerji haritasında seçkin bir yere gelebilir. Böylesi bir durumda da Kıbrıs’ta kişi başı düşen ulusal gelir %70 oranında artabilir. Ekonomidis somut olarak “Kıbrıs Avrupa’nın en zengin ülkesi olacak” dedi. Bu arada Ticaret Bakanı Praksulla Andoniu 12. parselde sondaj çalışmalarının normal seyrinde devam ettiğini belirtti. Sondajda deniz altında bin metre derinliğine inildi ve 73 gün sonra da 4 bin metreye inilmiş olunacak. Praksula Andoniyu Aralık ayı başında buluntulara göre bazı sonuçlara varılacağını da ifade etti.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “14 kişilik liste” başlığı altında Mari’deki patlamayla ilgili olarak polisin gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları. Gazeteye göre, Mari’deki patlamayla ilgili olarak polisin sonuçlandırdığı cezai kovuşturma sonuçları Başsavcılığa iletildi. Bu sonuçlara göre, 14 kişi hakkında cezai dava açılabilir. Konuyla ilgili son kararı Başsavcı verecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– Ortaya çıkan koşullarda AKEL ile hükümetin yalnızlaşmasında, DİSİ, 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ittifak oluşturma fırsatı görüyor. Ana muhalefet partisi belediye seçimleri ve 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi bu fırsatı kaçırmayı istemiyor. Bu koşullarda DİSİ’nin, hükümet açısından durumu daha da zorlaştırma yönünde hareket edeceği açıkça görülüyor. Hükümetin Meclis’e sunacağı önerilere diğer muhalefet partileriyle birlikte karşı oy verecek. İlk aşamada DİSİ diğer partilerle temaslarını yoğunlaştıracak. Onlarla ortak bir eylem planı oluşturmaya çalışacak. Poliviyu’nun raporunda ifade ettiği devlet mekanizmasının işleyişiyle ilgili bazı olguları öne çıkararak 2013 için bir seçim programı oluşturmaya çalışacak.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “Siyasi darbe hazırlıyorlar” başlığı altında AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dünkü açıklamaları. Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün düzenlediği basın toplantısında DİSİ ile EVROKO’nun “siyasi darbe” planladıklarını söyledi. Kiprianu EDEK ile DİKO’ya da bu planlara karşı tavırlarını açıklama çağrısında bulundu. Kiprianu bu tür uğraşıların siyasi istikrarsızlık yaratacağını, ekonomideki durumu ağırlaştıracağını ve devleti felç edeceğini belirtti. Dimitris Hristofyas’ı Cumhurbaşkanlığı’ndan uzaklaştırılma yollarının aranması yönünde DİSİ ile EVROKO başkanlarının yaptıkları açıklamaları yorumlayan Andros Kiprianu ülkenin içinde bulunduğu zor ve kritik koşullarda kimilerinin amacının, Nikos Anastasidis’in seçilmesi için güçlü bir Sağ cepheyi oluşturmak olduğuna dikkat çekti. Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı seçilmesi için kimilerinin, ülkenin kurban edilmesini öngörmeleri durumunda, bunu yapmaya hakları olduğunu, ancak AKEL’in de herkesin kendi sorumluluğunu üstlenmesi yönünde çalışacağını duyurdu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– Dün toplanan AKEL Polit Bürosu Mari ile ilgili Polis Polivuyu’nun araştırma sonuçlarını ele aldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, AKEL 13 kişinin yaşamını yitirmesine ve daha başkalarının da yaralanmasına neden olan Mari’deki trajik olayla ilgili olarak bir kez daha derin üzüntüsünü ifade etti ve devletin, insanların yaşamlarını ve devletin önemli tesislerini koruyamadığı için de üzüntülerini belirtti. Geçmişte olduğu gibi konunun “örtbas” uğraşısı olmaksızın, hükümetin girişimi ile ilk kez görünen bir hızda ve tam bir şeffaflıkla konunun araştırılmasının gerçekleştirildiğini de vurgulayan AKEL Polit Bürosu, hükümet tarafından tek üyeli araştırma komisyonu atanması sonrası belli amaçlar güdüldüğü ve sorumlulukların saklanması için müdahaleler yapıldığı yönünde alelacele açıklamalarda bulunanları tüm bu gelişmelerin yalanlamakta olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın bizzat ifadesini vererek, saklayacak hiçbir şeyi olmadığını gösterdiğine işaret eden AKEL POlit Bürosu, Cumhurbaşkanı’nın yasa önünde eşitliğe saygı göstererek kendisini Komisyon’un emrine amade etmesinin Kıbrıs koşullarında bir ilki teşkil etmekte olduğu görüşünü savundu. Demokratik işleyiş çerçevesinde herkesin değerlendirme ve değerlendirilme durumunda olduğunun belirtildiği AKEL Polit Bürosu’nun açıklamasında “Bunun için Sayın Poliviyu’nun araştırma sonuçlarıyla ve kamuoyuna yaptığı açıklamayla görevinin sınırlarını aştığı değerlendirmesini yapma hakkına sahibiz. Sayın Poliviyu yazdıklarıyla ve söyledikleriyle birçok konuda siyasi bir tavır takınmıştır” dendi. Bu arada AKEL Polit Bürosu açıklamasında, Poliviyu’nun araştırma sonuçlarıyla ülkedeki olgulara siyasi veya Meclis müdahalesini mi hedeflediği yoksa Komisyon’a sunulanlar temelinde objektif bilgi toplamayı mı hedeflediği sorusunu sordu ve “Üzüntü ile ifade etmek istiyoruz ki, birçok durumda ikinci yerine birinciyi tercih ettiği görülmektedir” dedi. Yaşanan gelişmeler karşısında halka birlik çağrısında da bulundu.


 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin