kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 26/10/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 26/10/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “Al-ver başladı” başlığı altında Troyka ile temaslar. Gazeteye göre Kıbrıs-Troyka müzakerelerinde derin sulara girildi, ancak henüz bir anlaşmaya varılacak mesafeye gelinmedi. Bu nedenden dolayı da Brüksel e Troyka’nın Lefkoşa’ya geleceği tarihi açıklayamıyor. Brüksel’den alınan bilgilere göre müzakere süreci ilerliyor ancak daha yapılması gereken işler var. Brüksel görüş birliği sağlanması gereken bazı önemli konuların henüz askıda olduğunu görüşünde.  Elde edilen bilgilere göre görüş ayrılıkları Troykanın ya da Kıbrıs önerileri temelinde değil olası bir memorandumun genel koşulları üzerinde ortaya çıktı. Bu bilgileri veren haber kaynağına göre süreçte kısa sürede ve özlü ilerlemeler de sağlanabilir ve müzakereleri başarı ile tamamlamak için Lefkoşa ile Troykanın müzakereleri de tüm açık konularda kesintisiz devam edecek. Bu arada bir Hükümet kaynağına göre Troyka için dönemeç noktası Hükümet paketinin içerdiği önlemlerin hedeflerinin başarılmasının güvence altına alınmasıdır.  Hem kesintilerde hem de gelir getirici önlemlerde kesin sonuç alınacağından emin olmak istiyorlar.  Bunun yanı sıra kredi sağlayıcılar Hükümetin emeklilik sistemin yaklaşımı konusunda ek izahat talep ediyor. Hayat Pahalığı Ödeneği konusunda ise somut öneri bekliyor.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Aleksandr Dovner New-York’taki temaslarını tamamlaması sonrası Kasım ayının ikinci yarısında bölgeye gelecek bölgemize geliyor. O güne kadar da bölgeye yapacağı ziyaretin hazırlıklarını ve uluslararası örgütün seçimler sonrası planlamalarını yapacak.  Bu dönemde Liza Bathym da New-York’ta kalacak.  İyi haber alan kaynaklara göre sekreterya düzeyinde New-York’ta düzenlenen toplantılarda bugüne kadarki müzakere süreci değerlendirildi.  Bu süreçte somut işler üretildiği ve bunların sürecin kazanımları olarak değerlendirmesi gerekliliği üzerinde duruldu. Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs ekibinin hazırladığı görüş birliklerini sunmanın bir amacı da bunu sağlamak. Bununla birlikte sekreteryada sürecin beklenen düzeye, yani Genel Sekretere uluslararası bir konferansın çağırmaya olanak sağlayacak düzeye ulaşılamamasından duyulan hayal kırıklığı da ifade edildi. Bu müzakere sürecinin sonuç vermese de teknik komiteler aracılığı ile korunması da karar altına alındı.  Aleksandr Dovner ile ekibi bu komiteler aracılığı ile bazı güven artırıcı önlemlerin ileri götürülebileceğine inanıyordu ancak bu başarılamadı.Teknik Komitelerde tartışmalar bu yönde ilerlemedi ve Türk tarafı buna engel koydu. Ancak bu durum daha fazla 2013 Şubat seçimleri sonrası ile meşgul olan Birleşmiş Milletleri etkilemeyecek.  Sekretryada Kıbrıs’taki siyasi durum da değerlendirildi.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi siyasi partilerle bankaların ilişkileri. Gazeteye göre daha önce PEO’nun ve şimdide AKEL’in kontrol ettiği Delta şirketinin bankalardaki borçlarının silindiğine ilişkin haberler siyasilerle bankaların ilişkilerini de gün ışığına çıkarıyor.  Elde edilen bilgilere göre bu alanda önümüzdeki 24 saat içerisinde yeni ifşaatlarda bulunulacak. Partiler ve parti yetkilerinin bu tür ilişkilerine yönelik açıklamalar yapılacak.  Bu arada partilerin hepsi de bu alanda araştırmaların yapılması ve her şeyin gün ışığına çıkarılmasından yana. Ancak burada sorun siyasi sistemin bu araştırmanın gerçek bir araştırma olmasını isteyip istemediğidir.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Merkez Bankası’nın Kıbrıs bankalarının son yıllardaki faaliyetleriyle ilgili olarak başlattığı araştırmanın 2013 yılının ilk ayları içinde tamamlanması bekleniyor. Bu araştırmayı Troykanın da talebi sonrası bir Amerikan şirketi yapıyor. Merkez Bankası’ndan bir kaynak daha önce bu araştırmanın bu yılın sonuna kadar tamamlanacağı açıklamalarına karşın bunun bir süre daha alacağını söyledi. Aynı kaynağa göre Merkez Bankası’nın hedefi Kıbrıs bankalarının Yunanistan’daki faaliyetlerini yan şirket faaliyeti olarak değerlendirmek. Bunun yanı sıra bankaların yeniden yapılandırmalarını, evlerini çeki düzene koymalarını ve yatırımlarını kısmalarını da hedefliyor.  Amerikan şirketinin yaptığı araştırmanın bir bölümü de Kıbrıs Bankası ile Laiki Bankası’nın verdiği kredilere ilişkin.  Kooperatiflerin durumu da bu araştırma dâhilinde.  Bu araştırmalar sonrası bankacılık sektörünün yeniden sermayelendirilmeleri için gerekli meblağ da belirlenecek.

Nikolas Papadopulos’un destek vermemesine karşı DİKO’da partinin eski bakanları Nikos Anastasiadis’in adaylığından yana. Makis Keravnos, Antonis Mihalidis ve Vasilis Palmas Anastasiadis’i destekliyor. DİKO Başkan Marios Garoyan dün tüm eski DİKO’lu bakanlarla bir araya geldi ve partinin Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesi yönünde yaptığı çalışmalara katkı koymalarını istedi. DİKO’dan yapılan açıklamaya göre eski bakanlar Anastasiadis’e destek verilmesi yönündeki parti kararına onay verdiler ve partinin seçim çalışmalarına katılmaya hazır olduklarını da ifade ettiler.

Amerikalı düşünür Noam Çomski Avrupa Birliği’nin kemer sıkma politikalarına karşı. Çomskiye göre Avrupa Birliği’nin politikaları sonuçta Yunanistan’ı yıkıma uğratacak.  Bu politikaların ekonomiyi yeniden canlandırmadığı gibi borçları da silmeyeceğine dikkat çekti.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Moskova’da Rusya ile Kıbrıs ilişkileri ve işbirliği perspektifleriyle ilgili olarak düzenlenen yuvarlak masa toplantısı. Gazeteye göre Rusya parlamentosu Ekonomi Politikası,  Araştırma ve Müteşebbisçilik Komisyonu başkan yardımcı Mihail Gemelianof Kıbrıs hükümetinden bazı rezervlerin var olduğu parselleri Rusya’ya vermesini istedi ve böyle bir durumda Kıbrıs’ın Uluslararası Para Fonundan kredi kullanmaya ihtiyaç duymayacağını söyledi.  Böylesi bir durumda Kıbrıs’ın doğal gaz konusunda Rusya ile yapacağı işbirliği sonucu gerek duyduğu ekonomik olanaklara sahip olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı adayı Yorgos Lillikas’ın ana konuşmacı olduğu yuvarlak masa toplantısında konuşan Merkez Sol parti milletvekil Mihail Gemelianof Rusya’nın yeterli ekonomik güce sahip olduğunu ifade edip 5–10 milyar vermemiz sorun değildir dedi.  Devamla da “ ancak Rusya’ya karşılık verecek bir politikayı özellikle enerji alanında görmek istiyoruz. Batıda bazıları yarışta Rus şirketlerini görmek istemediklerini söylüyorlar” dedi.  Rus kredisiyle ilgili olarak ise, bu konuda kararı Maliye Bakanın verdiğini ve sonra da bu kararın Duma’da onaylandığını belirtti. Rus kredisinin Uluslararası Para Fonu’nun verdiği kredi koşullarından daha olumlu koşullarda verildiğine de dikkat çekti. “Yunanistan örneğinde olduğu gibi buna karşı somut ekonomi politikaları dayatmıyoruz” dedi.  Batı’nın Yunanistan’a kredi verirken kamu yatırımlarında kalıcı azaltmaya gidilmesi talebinde bulunduklarını da belirten Mihail Gemelianof böylesi bir durumda ekonomik büyümenin nereden kaynaklanacağının belirsiz kaldığına dikkat ekti. Uluslararası Para Fonu’nun Yunanistan’a yönelik uyguladığı politikanın tek boyutlu olduğu görüşünü de savundu.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Dün akşamki AEL –Fenerbahçe maşında Kıbrıs devleti sınıfı çok iyi ile geçti. Fenerbahçe taraftarlarını stada getiren otobüslere yapılan kimlik kontrollerinde iki yerleşik tespit edildi ve geri gönderildi. Bir Kıbrıslıtürk de hakkında daha önce var olan tutuklama kararı nedeniyle tutuklandı.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi DİSİ’nin iktidara gelmesi durumunda uygulayacağı politikalar. Gazeteye göre AKEL dün uyarıda bulunarak  DİSİ’nin iktidara gelmesi durumunda kurumları çökerteceği, Makkartici yöntemler uygulayacağı uyarısında bulundu.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Vatikan’da ziyaret eden  Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Papa 16. Benedit ile yaptığı görüşmede Vatikan ve Papa’nın Kıbrıs’a yönelik dayanışması ve desteğinin yoğunlaştırılmasını talep etti. Hristofyas Vatikan’a yaptığı resmi ziyareti çerçevesinde Papa ile buluşmasının çok samimi olduğunu ve Papa’nın iki yıl önce Kıbrıs’a yaptığı ziyaretini andığını açıkladı. Yapılan resmi açıklamaya göre, Papa Kıbrıs sorununa ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı ise  “Papa’ya Kıbrıs sorununun durumu hakkında bilgi verdim, kendisi de Kıbrıs’ın kültürel ve dini mirasın imhasının devam edip etmediğini sorduğunda bizim bu konuda yaptıklarımız ve verdiğimiz mücadele üzerine bilgilendirdim” dedi. Ayrıca, Papa’nın bölgedeki durumu ve Orta Doğu’daki Hıristiyanlık için büyük ilgi gösterdiğini kaydetti. Hristofyas bu arada Türkiye’nin yasadşı nüfus taşımada Türkşye’nin rolünü, Kıbrıslıtürklerin ve Kıbrıs’ın Türkiye’den nüfus taşınmasını kınadıklarını ve işgale karşı tepki gösterdiklerini anlattı. Son olarak, Papa ile ekonomik kriz konusunu da konuştuklarını açıklayan Hristofyas, Vatikan’ın yoksulluk ve sosyal dışlanmaya karşı olduğunu ve sosyal adaleti desteklediğini ve Papa’ya olabildiğince krizin hesabının sıradan insanlar tarafından ödenmesinin az olması için çabada bulduklarını anlattığını belirtti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
211AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin