kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 19/9/2011
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 19/9/2011

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanında doğal gaz ve petrol için sondaj çalışmalarına başlanması. Gazeteye göre, Noble Enerji şirketi doğal gaz aramalarında özlü araştırmaların başlamasına işaret eden 12. parselde derinlere inmeye başladı. Arama çalışmaları için kurulan platforma yakıt Cumartesi günü Hayfa’dan taşındı. Bu arada araştırma yapmak için Türkiye’nin Norveç’ten kiraladığı arama gemisi de dün Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki deniz bölgesine Türk kıyılarına yakın bir şekilde Akama’nın kuzey kısmına doğru hareket etti. Elde edilen bilgilere göre, Norveç gemisi Baf’ın güney batı kısmındaki deniz bölgesine gidecek. Bu gemi için çizilen rotaya göre belli bir anda gemi Kıbrıs ile Yunanistan’a ait münhasır ekonomik çıkar alanları içinde de arama yapacak. Bunun yanı sıra Türkler diplomatik alanda da Kıbrıs Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği’ne yönelik tehditlerine dün de devam ettiler. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu eğer aramaların Kıbrıs sorununun çözümü sonrası devam etmek için durdurulmaması halinde “iki ayrı devlete gidileceği” mesajını verdi. Aynı anda Kıbrıs işlerinden de sorumlu Türkiye Başbakan yardımcısı Beşir Atalay müzakerelerin başarısız kalması ve Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenmesi halinde Avrupa Birliği ile ilişkilerini donduracak olmalarından dolayı Türkiye ile Avrupa Birliği arasında gerçek bir kriz çıkacağına işaret etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Konstantinos Yorgacis’in yarın düzenleyeceği bir basın toplantısı ile Lefkoşa Belediye Başkanlığı’na adaylığını açıklaması bekleniyor. Yorgacis’n bu adaylığı önemli bir süredir biliniyor ancak henüz resmi olarak açıklanmış değil. Yorgacis adaylığını açıklarken Lefkoşa için programını da kamuoyuna sunacak. Yorgacis bağımsız aday olacak ancak bugüne kadarki göstergeler DİSİ ve DİKO tarafından destekleneceği yönünde. EVROKO da Yorgacis’in adaylığına olumlu yaklaşıyor. Şu ana kadar Lefkoşa Belediye Başkanlığı’na adaylık konusunda tavrı net olamayan parti EDEK. Şimdiki Belediye Başkanı Eleni Mavru ise şu ana kadar herhangi bir niyet ortaya koymadı ancak adaylığına hemen hemen kesin gözüyle balkıyor.

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis bugün parti merkezinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile görüşecek. Bu görüşmede Kıbrıs’ı meşgul eden ekonomi, Türk tehditleri, doğal gaz arama çalışmaları ve Kıbrıs sorunu gibi tüm önemli konular ele alınacak.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi “Sözler bitti sondaj başlıyor” başlığı altında Noble Enerji şirketinin bugün Kıbrıs için doğal gaz ve petrol arama çalışmalarında sondaja başlayacak olması. Gazeteye göre, Kıbrıs için tarihi hafta bugün başlıyor. Noble Enerji şirketi doğal gaz ve petrol arama çalışmalarında Afrodit parselinde sondaja başlamaya hazır olduğunu Kıbrıs hükümetine bildirdi. Gayri resmi parti başkanları toplantısında Cumhurbaşkanı Hristofyas da liderlere sondaj çalışmalarına bugün başlanacağını bildirmişti ancak dün elde edilen bazı bilgiler bunun birkaç gün geriye bırakılabileceği yönünde. Bunun temel nedeni de Cuma günkü çalışmalarda makinelerde ortaya çıkan bazı teknik sorunlar. Bu arada bugüne kadarki çalışmalarında Noble Enerji’nin deniz alanında Türkler tarafından ciddi bir tehdit görmediği de belirtiliyor. Bu süreçte hafif tonajlı Türk savaş gemileri sadece platformun taşınması ve kurulması çalışmalarını izlemekle yetindiler.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kıbrıs ile İsrail’in doğal gazını satış için terminal yapımı yönünde Noble Enerji ile DELEK şirketlerinin önerisine bazı hükümet yetkililerin olumsuz bir yaklaşım içinde oldukları ve bunun da bu iki şirket yetkililerinde rahatsızlık yarattığı belirtiliyor. İki şirketin ilgili önerisi yaklaşık dokuz ay önce sunulmuştu. Bunun için gerekli yatırım 8-10 milyar avro ve yapım süresi de yedi ile on yıl arası olarak tahmin ediliyor. Bu terminalin inşası için yaklaşık 7 bin kişinin çalışması da gerekecek. Daha sonra kadrolu olarak 500 kişilik bir istihdam gündeme gelecek. Böylesi bir çalışmanın Kıbrıs ekonomisinde büyümeye vereceği ivme de önemli olacak. Sadece bu santralin çalışabilmesi için 300 megabayt gücünde elektriğe ihtiyaç duyulacağı ve bunun için de yaklaşık 220 megabaytlık bir elektrik üretim ünitesinin inşasına gerek duyulacağı da ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Hristofyas Londra’da yaptığı bir konuşmada bazılarının hâkim cüppesi giyip Mari’deki patlamayla ilgili insanları yargılayıp mahkûm eder sonuçlara vardıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı hükümetinin Mari’deki patlama sonrası Başsavcı’nın da görüşü doğrultusunda derhal harekete geçerek bu olayı araştıracak iki süreç başlattığını, bunlardan birinin cezai soruşturma ikincisinin ise geri kalan sorumlulukların belirlenmesi amacını taşıdığını vurguladı. Bu iki araştırma sürecinde hemen hemen sona gelindiğini de ifade ederek, araştırma sonuçlarının Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu bir kararla kamuoyuna duyurulacağına da işaret etti. Bu süreçte bazılarının araştırmalarla ilgili daha baştan şüphe ifade ettiklerini, bazılarının anayasanın öngördüğü bu sürece saygı göstermek yerine kendilerinin sorumluluk yüklediklerine dikkat çekti .

 

SİMERİNİ gazetesinin de bugünkü ana haberi “sondaj başlıyor. Türk tehditleri devam ediyor” başlığı atında. Gazeteye göre, sondaj çalışmalarına bugün de olasılık dâhilinde olmak üzere 48 saat içerisinde başlanacak. Doğal gazın niteliği ve miktarı konusunda kesin bilgiye ulaşmak için 1800 metreye kadar inilecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Kıbrıs’ın sondaj çalışmalarına yönelik olarak Türkiye’nin savurduğu tehditlere yanıt veren Meclis Başkanı Yannakis Omiru Türkiye’nin tehditleri karşısında Kıbrıs’ın geri adım atmayacağını söyledi. Omiru bölgede istikrar ve güvenliğe ilgi duyan tüm çevrelere yaptığı çağrıda, Türkiye nezdinde harekete geçmelerini ve Türkiye’nin bölgede karmaşa yaratacak ve uluslararası hukuku çiğneyecek bir şekilde hareket edemeyeceğini bu ülkeye iletmelerini istedi. Özellikle Avrupa Birliği tarafından da onaylanmış olan Deniz Hukuku Sözleşmesi hakkında Türkiye’nin şüphe yaratan davranışlarına devam etmesi durumunda, Avrupa Birliği sürecinin sona ereceğini AB’nin Türkiye’ye bildirmesi gerektiği görüşünü de savundu.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın dün Londra’da Kıbrıslılara yaptığı konuşması. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Londra’da Kıbrıslılara konuşurken Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal gaz araştırmaları nedeniyle Türkiye’nin protesto etme, daha da ötesi tehdit etme ve gerginlik yaratma gibi bir hakkının olmadığını söyledi. Ankara’ya gerçek çıkarının ne olduğunu algılaması ve en sonunda bölgede karmaşa ve gerginlik yaratıcı bir işlev görmek yerine Kıbrıs sorununun çözümü yönünde çalışması çağrısında da bulundu. Kıbrıslırumlar ile Kıbrıslıtürklerin birlikte yönetecekleri birleşik federal bir Kıbrıs’ta doğal kaynakların değerlendirileceğini ve bundan ortaya çıkacak yararlardan iki toplumun birlikte yararlanacağını da ifade etti. “Bu müzakerelerde üzerinde anlaştığımız bir konudur, yani doğal kaynaklar ve bunların kullanımı bütçesi aracılığı ile iki federe birimi destekleyecek olan federal hükümetin yetkisinde olacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı aynı konuşmasında Türkiye’nin tehditlerine karşı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ses tonunu alçakta tuttuğunu, soğukkanlı davrandığını, gerekli tüm adımlarla uluslararası alanda girişimlerde bulunduğunu ve bunlara yanıt aldığını da ifade etti. Türkiye’nin tehditlerine karşı koyabilmek için içte birlik ve beraberliğin gerektiğini de vurguladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

AKEL, dün bazı basın yayın organlarında çıkan ve Mari’deki patlamanın sorumluluğuyla ilgili araştırma komitesinin raporunun içeriğini önceden belirlemeye çalışan görüşleri ileri süren yayınlar hakkında Araştırma Komitesi Başkanı Polis Poliviyu’yu tavır almaya çağırdı. Bu gelişme sonrası yaptığı açıklamada Polis Poliviyu raporun içeriğiyle olarak ilgili kendisinin kimseye açıklama yapmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Hristofyas bazılarının tehlike çanı çaldığı gibi Kıbrıs ekonomisinin yıkımın eşiğinde olmadığını, bazı sorunlarla karşı karşıya olmasına rağmen, sağlıklı bir temelde olduğunu söyledi. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Kıbrıs’ın puanlarını düşürmelerinin temel neden, olarak Kıbrıs bankalarının Yunanistan ekonomisine aşırı yatırım yapmış olmalarını gösterdiklerini de ifade etti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin