kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 18/07/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 18/07/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Avro Bölgesi’nin Kıbrıs ekonomisine ilişkin yaklaşımı. Gazeteye göre, Avrupa Bölgesi Kıbrıs’la memorandum olgusunu Yunanistan’ın memorandumuyla birlikte Eylül ayı başlarında ele alacak. Dün yapılan bir açıklamaya göre, Cuma günü bir araya gelecek olan Avro Bbölgesi maliye bakanları sadece İspanya’yı görüşecek. Bu gelişme de Kıbrıs’ın İspanya örneğinde olduğu gibi sadece bankacılık alanında bir memorandum sağlama uğraşılarının başarısız kaldığı şeklinde yorumlandı. Brüksel’de yapılan değerlendirmelere göre, Kıbrıs’ın gerek duyacağı miktar 10 milyar avro olacak. “Standart and Poors” derecelendirme kuruluşuna göre ise Kıbrıs’ın ihtiyacı 15 milyar avrodan fazla. “Standart and Poors”a göre, Kıbrıs’ın önümüzdeki üç yıl için mali gereksinmeleri 11 milyar ancak Yunanistan’daki belirsizlik nedeniyle bu rakam 15 milyarı aşabilir.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Ankara AB dönem başkanı Kıbrıs’ı bir kenara iterek Brüksel’e Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerine devam etmek istediğini bildirdi. Ankara, Avrupa Birliği’nin onay verdiği ve Türkiye’nin de olumlu bulduğu “olumlu gündem” olgusunu bunun için araç olarak kullanıyor. Türkiye’nin bu pozisyonunu Türkiye hükümeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıkladı. Bu arada Stefan Fule’nin de “olumlu gündem” şemsiyesi altında yoğun bir uğraşı içinde olduğu biliniyor.

–       Ekoloji Hareketi ile DİSİ arasında iletişim kanalları açılıyor. Taraflar bazı belge değişimlerini gerçekleştirip Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ortak kabul edilebilir bir hükümet programı hazırlığı için perspektifi açık tutuyorlar. Ekoloji Hareketi merkezdeki siyasi partilerle işbirliği arayışında ortaya koydukları program tezlerini Nikos Anastasiadis’e de sundu. Anastasiadis de Ekologlara, görüş birliği sağlamayı arzuladığı önerilerinin tümünü verdi. Ekoloji Hareketi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak karar almakta acele etmiyor. Merkezdeki diğer partilerin hareketlerini bekliyor. Ancak Ekologlar bu süreçte EDEK’in gerekli kararı alması ile merkezin adayının Yannakis Omiru olması fikrine sempatiyle yaklaştıklarını da gizlemiyorlar. Bu arada Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak siyasi alanın bir an önce netleşmesini isteyen Nikos Anastasiadis kendi adaylığını Ekologların desteklemesi konusunda zaman faktörünün önemine dikkat çekti. Anastasiadis Ekologlara adaylığının birinci turdan desteklenmesini incelemeleri çağrısında bulundu. Anastasiadis’in Kıbrıs sorununda görüşmelerin genişletilmesi ve yeni bakanlık müsteşarlıkları kurulması yaklaşımı iki siyasal parti arasındaki görüşmede Ekoloji Hareketi açısından anlaşmazlık noktaları olarak öne çıktı. Ekoloji Hareketi bu tezlere olumlu bakmıyor. Bu arada Ekologlar Yorgos Lillikas ve EDEK liderliği ile de görüşecekler. Stavros Malas ile bir araya gelmeyi de Malas’ın arzulaması durumunda olasılık dışı görmüyorlar.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi “Standart and Poors”un Kıbrıs ekonomisinin gereksinimlerini karşılaşmak için 15 milyar avroya ihtiyaç duyduğunu belirlemiş olması. Gazeteye göre, “Standart and Poors” bu rakamı belirlerken bankaların en iyi durumda ihtiyacının 4,5 milyar avro olacağını hesaplıyor. Devletin gereksinimlerini karşılamak için duyacağı ihtiyacın da 6,6 milyar olacağını öngörüyor. Bu da toplamda 11 milyar yapıyor ancak Yunanistan’daki belirsizlik ve İrlanda ile Portekiz’deki olası gelişmelerin yansımasının sonucu olarak bu miktarın 15 milyarı aşabileceği değerlendirmesinde de bulunuyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Hükümetin Kıbrıs Elektrik Kurumu Çalışanları Emeklilik Fonu’ndan kredi kullanma talebine yanıt büyük bir olasılıkla olumsuz olacak. Maliye Bakanı dün bu fonun idare kurulu toplantısına katıldı ve üyelere bilgi verdi. Ancak bu toplantıdan bir olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt almadan ayrıldı. Bakan’a sorulan sorular ciddi çekişmeler olduğunu ortaya koydu. Fonu yönetenler Perşembe günü karar alacaklar. Bugün de sendikalar toplanacak ve kendi pozisyonlarını belirleyecekler. Elde edilen bilgilere göre, kurumda örgütlü sendikaların üyelerinin çoğunluğu bu kredinin verilmesine karşı. Hükümetin buradan talebi 200 milyon avro. Bu da tüm fonun %33’üne ulaşıyor. Bu arada Maliye Bakanlığı’ndan fona gönderilen mektupta 27 Temmuz tarihli devlet tahvillerinin karşılığı olarak bu para istenirken tahvillerin süresi 26 Ekimde sona erecek ve uygulanacak faiz de %4,75 olacak.

–       Hava sıcaklıkları dün 44 derece ulaştı. Bu da bu yılın rekorunu teşkil ediyor. Meteoroloji Dairesi dün sabah erken saatlerde aşırı sıcaklar için uyarıda bulundu. Bu arada Çalışma Bakanlığı dün saat 12 ile 4 arasında güneş altında çalışılmaması çağırısını tekrarladı.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi AKEL Merkez Komitesi’nin dünkü toplantısında Cumartesi günü toplanacak olan parti konferansına 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde desteklenecek aday olarak Malas’ı önerme kararını almış olması. Gazeteye göre, AKEL Merkez Komitesi’nin dünkü toplantısında Malas’a karşı tek bir oy bile çıkmadı. Sadece %5’lik bir çekimser oya karşı Malas’ın adaylığının desteklenmesinin önerilmesine %95 oranı ile karar verildi. Dimitris Hristofyas dahi 2008 yılında bu oranda destek bulamamıştı. O dönem Merkez Komitesi’nin 12 üyesi Hristofyas’ın adaylığına karşı çıkmıştı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Yorgos Lillikas’ın adaylığına karşı AKEL savaş açtı. AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis dün yaptığı açıklamada düne kadar federasyon hayranı olanların bugün bu çözüme karşı mücadele eder pozisyona geldiklerini ifade etti. Lillikas’ın rekor bir sürede federasyon taraftarlığından federasyon karşıtlığına geçtiğine dikkat çekti. Buna anında yanıt evren Yorgos Lillikas ise sorunun federasyon olmadığını, bazı çevrelerin Kıbrıs halkına dayatmaya çalıştıkları iki bölgelilik olduğunu söyledi.

 

–       Petrol şirketleri dün öğleden sonra benzin fiyatlarına zam yaptılar. 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatını 1,23 avrodan 1,28 avroya çıkardılar. Bu artışı da uluslararası alanda petrol fiyatlarındaki artışa bağladılar. Ancak Kıbrıs’taki fiyat artışı uluslararası artışla kıyaslandığında çok büyük. Bu arada Ticaret Balkanlığı yetkilileri bu konuda sessizliklerini koruyorlar. Bu şirketlere yönelik herhangi bir denetim uygulamıyorlar.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “%95 Malas’tan yana” başlığı altında 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak AKEL Merkez Komitesi’nin dün aldığı karar. Gazeteye göre, AKEL Merkez Komitesi dünkü kararı ile Cumartesi günü toplanacak parti konferansına 2013 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Stavros Malas’ın desteklenmesi kararının alınması önerisinde bulunacak. Merkez Komitesi bu kararını alırken parti tabanının eğilimini de dikkate aldı. Parti temel örgütlerinde yapılan oylama sonuçları Cumartesi günkü konferansta açıklanacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas Kıbrıslıtürk gazetecilere yönelik basın toplantısında Kıbrıs’ın yeniden birleştirilememesi ve taksimin kalcılaşması durumunda bunun şovenizmin zaferi ve Kıbrıs halkının yenilgisi olacağını söyledi. Bunun yanı sıra Timviyu davası ile mal takasının başlamadığına da dikkat çekti.

–       Kıbrıs’ta görev yapan Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması için Güvenlik Konseyi’nde karar taslağı üzerinde henüz bir uzlaşma sağlanamadı. İngilizler Barış Gücü’nün görev koşullarıyla ilgili bazı kavramlar üzerinde ısrar ederken Lefkoşa diplomatik alanda uğraşılarını yoğunlaştırmış durumda. Kıbrıs’ta görev yapan Barış Gücü’yle ilgili olarak ilk kez Güvenlik Konseyi’nde çoğunlukla karar alınması olasılığı var. İngilizlerin kendi pozisyonlarında sonuna kadar ısrarlı olabilecekleri öngörülüyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bir üyesine göre, Britanya temsilcisi dünkü görüşmelerde, kışkırtıcı bir tutum ortaya koyarak, taslak karardan tam anlamıyla memnun olmayan Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafıyla ülkesinin temasta olduğunu Konsey üyelerine ifade etti.  Ancak Kıbrıs’ın BM Daimi Temsilciliği’yle ise temasta bulunulmadı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin