kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 06/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 06/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “gardiyanlara kelepçe” başlığı altında Merkez Hapishanesi’ne ilişkin Ombudsman’ın raporu. Gazeteye göre, 19 yaşında bir tutuklunun tecavüzden mahkûm giymiş bir mahkûm ile aynı hücreye konması konusunda Ombudsman raporunda en azından üç gardiyanı ağır bir biçimde suçlandı. Ombudsman’ın bugün resmi olarak sunulacak yakıcı raporunda genç tutuklunun ifadeleri de yer alıyor. Bu kişi dün de Polis’in Suçla Mücadele biriminde uzun bir ifade verdi. Şimdi bu araştırmanın sonuçlarından bağımsız olarak hapishanelerde yaşananlar hakkında bazı soru işaretleri gündeme geldi. Bunlardan ilki soruşturulan konunun sessiz bir biçimde geçiştirilmeye çalışılmasına ilişkin. İkincisi bazı şahitlere göre yaşı daha büyük olan 16 mahkûmun yerlerinin değiştirilmesi işlemlerine yavaş yavaş başlanması. Üçüncü olarak da ağır suçlardan mahkûm olanların yanlarına yaşı daha genç mahkûmların konmuş olunması. Bu arada Kamu Düzeni Bakanı dün hapishaneye bir ziyarette bulundu ve personele diş gösterdi. Bazı yetkililerin görevden el çektirileceklerine dair ön açıklama yaptı. Polis de konuyla ilgili cezai araştırmanın iki hafta içerisinde tamamlanacağını açıkladı. Kamu Düzeni Bakanlığı konuyla ilgili araştırmalarda bulunması için cuma gününe kadar bir müfettişi atayacak.

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       DİKO Başkanı Maryos Karoyan 2013 Şubat seçimlerinde partiler dışından bir aday bulunmasında ısrarlı görünüyor. Karoyan bunun yanı sıra güçlü iki partinin olduğu sisteme karşı üçüncü bir yolu alternatif olarak öne çıkarıyor. Karoyan’ın iki kutup olarak gördüğü DİSİ’den Nikos Anastasiadis ve AKEL’den de Andros Kiprianu ile bir araya gelmesi konusu halen askıda. Bu görüşmenin Ulusal Konsey’in bugün ve yarın yapacağı toplantılar nedeniyle hafta sonu gerçekleşmesi bekleniyor. Karoyan içinden geçilen zor koşullarda herhangi bir partili adayın öne çıkarılmasına gerek olmadığı ve tam tersine Kıbrıslılarının karşı karşıya olduğu sorunlara gerekli çözümler getirecek politikacıların öne çıkarılması gerektiği görüşünde. DİKO Başkanı son kamuoyu yoklama sonuçlarını gerekçe göstererek, zıtlaşma istemeyen ve gerçekten işbirliğinden yana olan iki haneli oranlara ulaşan bir vatandaş topluluğu bulunduğunu belirterek, “İki kutuplu sisteme son” dedi. Önümüzdeki günlerde DİSİ ve AKEL liderliğiyle gerçekleştireceği görüşmelerde tehlikelerin farkındalığının görüleceği ve geçmişte kendilerini ayıran unsurların geride bırakılıp birleştiren unsurların üzerinde odaklanacağı umudunu da dile getirdi. Karoyan’ın bu yaklaşımına karşı DİSİ’de Nikos Anastasiadis’in adaylığının resmileştirilmesi için geri sayım başladı. DİSİ’de parti yüksek konseyinin 17 Mart’ta toplanıp adayını resmen belirlemesi kararlaştırıldı.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Türkiye’nin değişen Kıbrıs politikası. Gazeteye göre, Türkiye, Kıbrıs sorununda durumu alt üst etmek ve gündemi değiştirmek için girişimlerinde bulunuyor. Kıbrıs sorununda çözüm konusunda gerek iki ayrı devletten, gerekse işgal bölgesinin Türkiye’ye bağlanmasından bahseden Egemen Bağış bu mesajları özünde Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler’e veriyor. Diplomatik çevrelerin yaptıkları değerlendirmelere göre, Ankara sürece bu müdahaleleriyle 1 Temmuz sonrası federasyon formülünü terk ederek Kıbrıs sorununu artık kendisinin tartışacağı olgusunu netleştirdiğini belirtiyorlar. Türkiye bu tehdit mantığıyla müzakere sürecinin 2013 yılında yeniden canlandırılması yönünde Birleşmiş Milletler’in uğraşısına yönelik olarak baskı uygulamaya çalışıyor. Bu arada Egemen Bağış’ın söz konusu açıklamaları tepkiyle karşılandı. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Türkiye’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Egemen Bağış’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalarını, kışkırtıcı, alaycı ve küstahça olduğunu ifade etti. Stefanu son dönemlerde Derviş Eroğlu’nun da bu yönde açıklamalar yaptığına dikkat çekti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Yorgos Kolokasidis’in DİKO yürütme kurulu kararı ile partideki görevinden uzaklaştırılması sonrası boşalan parti başkan vekilliğine Dışişleri eski bakanı Markos Kiprianu’nun ilgi göstermesi DİKO’da parti içi koşullarda yeni bir durum yarattı. Kiprianu yarın aynı makama ilgi duyan DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiyu ile bir araya gelecek. Kiprianu bu görüşme sırasında bu makam için aday olması durumunda rakibinin olmaması yönünde çaba gösterecek.

–       İş piyasasında durum dramatikliğini koruyor. İşyerleri sürekli olarak personel çıkararak ve ücretleri düşürerek mevcut zor durumla başa çıkmaya çalışıyor. Yatırımları koruma ve kapıları açık tutma uğraşısında ödenen bedel, işten çıkarmalar oluyor. Bu da halkın dayanma gücünü zora sokuyor. Bu kesim düşen gelirleri ile artan giderleri karşısında ne yapacağını bilemez bir durumda. Devlet İstatistik Dairesi’nin işsizlikle ilgili olarak dün verdiği son rakamlar yeni bir rekoru gösteriyor. Son verilere göre, işsizlik %9,6 oranına ulaştı. Bu da Yunanistan’ın ardından Avrupa’daki en yüksek işsizlik oranı. İşsizlerin sayısı 37 bin 874’e ulaştı. Bir yıl içinde işsizlerin sayısı %27 oranında arttı. İşsizliğin en çok inşaat sektöründe olduğu görülüyor.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın Avrupa Merkez Bankası’na bir mektup göndererek Kıbrıs devlet tahvilleri için destek istemesi. Gazeteye göre, Maliye Bakanı hasta olması nedeniyle bir araya gelemediği Avrupa Merkez Bankası Başkanı’na bir mektup göndererek destek talep etti. Bu arada yarın yapılacak Avrupa Merkez Bankası zirve toplantısına Kıbrıs adına Kıbrıs Merkez Bankası Başkanı Orfanidis katılacak. Bu zirve için Maliye Bakanı’yla koordineli bir biçimde çalışmalarına başlayan Orfanidis bu toplantıda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devlet tahvillerinin desteklenmesiyle ilgili olarak Avrupa Merkez Bankası tarafından ortaya koyulacak tutumun İtalya ve İspanya’ya yaklaşımla orantılı bir biçimde olması hakkını talep edecek. Kıbrıs ekonomide önlemler alma konusunda Avrupa Merkez Bankası ile Komisyon’un sürekli baskısı altında ve bugüne kadar alınan önlemlere rağmen Kıbrıs’ın dayanışma mekanizması için başvuruda buluna durumunda kalabileceği düşüncesi var. Maliye Bakanı Kikis Kazamias ise dün katıldığı bir radyo programında hükümetin kalkınmayı öngören önlemlerinin büyük bir dikkatle incelenip arkasından onay için derhal Meclise sevk edileceğini söyledi. Bakan bu arada Avrupa Merkez Bankası’nın bir temsilcisinin Perşembe günü Kıbrıs’a geleceğini, küçük ve ortak boy işletmelere kredi verilmesi için bir anlaşma imzalanacağını da duyurdu. Kazamias bu arada yatırımlar konusunda birçok Kıbrıslı iş adamının yabancı yatırımcılarla ileri çalışmalar içinde bulunduklarını belirtti ve geçen hafta Yahudi asıllı bir Amerikan iş adamının da adaya gelerek Cumhurbaşkanı’yla da görüştüğünü söyledi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Egemen Bağış’ın taksim tehditleri üzerine karşı ortaya konan tepkiler. Gazeteye göre, Türkiye’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Egemen Bağış’ın taksim tehditlerine hem özgür bölgeden, hem de işgal bölgesinden tepkiler yükseldi. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu “Bağış’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili masada bulunan üç seçenek konusundaki açıklamaları kışkırtıcı, küstahça ve alaycıdır” dedi ve bu ifadelerin aynı zamanda Kıbrıstürk toplumuna hakaret olduğunu, ortaya koyduğu olumsuz tutumla Türkiye’nin bölünmeyi ve Kıbrıs’ta iki ayrı devlet yaratmayı amaçladığını belirtti. Stefanos Stefanu, Kıbrıslıtürk lider Derviş Eroğlu’nun son açıklamalarının da benzer nitelikte olduğuna dikkati çekti. Sözcü, “Bölünme uluslararası toplum tarafından kati surette reddedilmiştir. Adada Türkiye’nin yasadışı varlığından kurtulmak isteyen Kıbrıslırumlar ve Kıbrıslıtürkler için taksim bir çözüm değildir” dedi. Egemen Bağış’ın ‘Türkiye Kıbrıs’ın işgal bölgelerini ilhak edebilir’ şeklindeki açıklamalarının Birleşmiş Milletler kararlarıyla doğrudan çeliştiğine işaret eden Stefanos Stefanu, uluslararası toplumun Türkiye’den Kıbrıs’la ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına saygı göstermesini ve bir çözüme yönelik çalışmasını talep ettiğini hatırlattı. Hükümet Sözcüsü, Kıbrısrum tarafı için müzakere masasında bir tek seçenek olduğunu ifade etti ve “Kıbrıs sorununa çözüm için tek seçenek, Birleşmiş Milletler’in ilgili kararlarında ifade edildiği gibi, siyasi eşitliğe dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelindedir. Çözüm, işgali ve yasadışı yerleşimi sona erdirecek, ülkeyi ve halkı, Kıbrıslırumlarla Kıbrıslıtürkleri yeniden birleştirecek, tek egemenlikli, tek vatandaşlıklı ve tek uluslararası kimlikli bir çözüm olmalıdır” dedi

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL ve PEO’nun kurucu üyesi Andreas Fantis dün 93 yaşında yaşama gözlerini kapadı. AKEL Merkez Komitesi Andreas Fantis’in vefatı üzerine bir baş sağlığı mesajı yayınladı.

–       Kıbrıs Telekomünikasyon Kurumu’nun 2012 yılı bütçesi 498 milyon 970 bin avro olarak Meclis’e sunuldu. Kurumun vergiler hariç 70 milyon avro artıda olması bekleniyor.


- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin