kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 02/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 02/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi henüz atanmaları yapılmayan öğretmenler. Gazeteye göre, henüz atamaları yapılmayan öğretmenler listesine son on iki ay içerisinde 4 bin yeni isim daha eklendi. Eğitim hizmetleri komisyonunun istatistik verilerine göre, atanmayı bekleyen öğretmenlerin sayısı 40 bine yaklaştı. Tam rakam 39 bin 518. Bu öğretmenlerin %70’i orta eğitim için atanmayı bekliyor. Bu arada son dönemlerde önemli sayıda Yunanlı eğitimci de Kıbrıs’ta öğretmenlik yapmak için başvuruda bulundu. Kıbrıs’ta iş arayan Yunanlı öğretmen sayısı bu yıl 8 bin 792’ye ulaştı. Bu rakam geçen yılın Şubat ayında 7 bin 128’di. Filoloji alanında atanmayı bekleyen öğretmenlerin neredeyse yarısı Kıbrıslı değil. Yunanlı öğretmenlerin ilgisi sadece bu dalda değil. Diğer dallarda da hissedilir sayıda Yunanlı öğretmen atanma için başvurmuş durumda.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       2012 yılında kamuda tasarruf yolunun uzun ve zor olacağı görülüyor. 2011 yılında kamu açıkları %6 olarak gerçekleşti. Bu oran 2010 yılında %4,91’di. Bu yıl durgunluk koşullarında gelirlerin arttırılmasına yönelik girişimlerle her şey belirlenecek. 2011 yılı kamu açık oranı öngörülen çerçevede gerçekleşti. Ancak bu oran 2012 yılı hedefi olan %2,4’ün gerçekleşmesi açısından zor bir başlangıca işaret ediyor. 2011’de kamu açığı 1 milyar 84 milyon avro oldu. 2010 yılında ise açık 810 milyon avroydu. 2012 yılının ilk iki ayında piyasadan gelen mesajlar da çok olumlu değil ve sorunun kalıcılaşması eğilimi var. Bu dönemde artan işsizlik de diğer bir endişe kaynağı. 2011 yılı verilerine göre, kamunun gelirleri %1,98 oranında artarken, kamu giderlerindeki artış hızı %4,98 oldu. 6 milyar 589 milyon avroluk gelire karşı 7 milyar 674 milyon avroluk gider oldu. 2011 yılında maaşlar ve gündelikler %3,82 oranında yükseldi. Devlet kamuda 1 milyar 947 milyon avro maaş ödemesinde bulundu. Kamu borçlarının karşılanması için de 535,3 milyon avro ödendi. Bu da bir yıl önceye göre %17,93 oranında bir artış anlamına geliyor. 2012 yılında durgunluk koşullarında en büyük zorluk gelirlerde yaşanacak. Tüketici vergileri büyük bir baskı altında olacak. Bunun bir göstergesi de dolaylı vergilerin 2011 yılında ancak %0,21 oranında artması. Oysa doğrudan vergilerdeki artış %9,69 oldu. Maliye Bakanlığı’nın iddiası 2012 yılında gelirlerde %10’luk bir büyüme sağlanması. Eğer bu başarılırsa o zaman kamu açıklarının %6’dan %2,4 hedefine indirilmesi sağlanacak. Eğer Maliye Bakanlığı bu gelir artışını sağlayamazsa, o zaman bu hedefe ulaşmak için hükümet ek tasarruf önlemleri almak zorunda kalacak. Gelirlerde temel olgu dolaylı ve doğrudan vergiler. Gelirlerin %86’sını bu vergiler teşkil ediyor ve toplam vergilerin de 5 milyar 346 milyon avro olması öngörülüyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Hapishaneler Müdür Yardımcısı Trifonidis’in Ombudsman’a karşı tavrı. Gazeteye göre, Hapishaneler Müdür Yardımcısı Trifonidis Bayan Ombudsmana karşı dün yaptığı bir açıklamada “Bir kadın bize istediğini yazamaz, istediğini yapamaz” dedi. Dün Ombudsman ile Ombudsmanlık’tan iki görevlinin hapishaneleri ziyaretini engelledi. Ombudsman ile iki daire görevlisi hapishanede 55 yaşında bir kişinin 19 yaşındaki bir kişinin ırzına geçtiğine yönelik şikâyeti araştıracaktı. Hapishaneler Müdür Yardımcısı Trifonidis, Ombudsman Bayan Savidis’in bu konudaki araştırmasıyla tutukluların insan haklarının ihlal edildiğine yönelik tespitlerin basına sızmasından öfkelenerek bu yasağı koydu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Ekonominin canlandırılması uğraşılarının bir sonucu olarak Çinli bir iş adamı bugün adaya geliyor. Çok uluslu Reigwood grubunun başkanı olan Çinli iş adamı ticaret, taşınmaz mal, kredi ve turizm alanlarında faaliyet gösteriyor. Yan Bin Çin’in en zengin iş adamlarından biri. Adaya özel uçağı ile gelecek olan iş adamı Maliye Bakanı Kikis Kazamias ile de görüşecek. Bu arada Maliye Bakanı’nın önünde yabancı yatırımcılar açısından sadece bu Çinli işadamıyla temaslar yok. Daha başka yatırımcılar da Bakan ile görüşecekler.

–       DİKO’da farklı iki grup yürütme kurulu düzeyinde bir kez daha karşı karşıya gelme hazırlığı içinde. Bu karşı karşıya geliş uluslararası ilişkiler, kamu ilişkileri ve siyasi planlama bürolarının doldurulmasına ilişkin yaşanacak. DİKO’da dün yaşanan en büyük sürpriz Anastasia Papadopulos’un uluslararası ilişkiler bürosu başkanlığına aday olması oldu. Bu mevkiye Petro Zaruna da aday.

–       Vasiliku çimento fabrikasında dün greve başlayan çalışanlar grevlerini bugün de devam ettirme kararı aldı. Çimento fabrikasında sendikalar ve işverenler toplu sözleşmelerin uygulanması konusunda farklı görüşteler. Bu grevin inşaat sektörünü etkileyebileceği de ifade ediliyor. SEK’e bağlı inşaat ve benzeri alanda örgütlü sendikanın genel sekreteri dün yaptığı bir açıklamada işverenin keyfi davranışlarda bulunduğunu ve PEO ile SEK’in İşverenler Federasyonu ile üst düzeyde vardığı anlaşmaya işverenin uymadığını söylediler. PEO’ya bağlı inşaat işçileri sendikası genel sekreteri Mihalis Papanikolau sorunların çözümü için işvereni arabuluculuk önerilerini kabul etmeye ve diyaloğa gelmeye çağırdı. Papanikolau aksi takdirde durumun çok daha kötüye gideceği uyarısında da bulundu.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Hapishanelerde tecavüz davası” başlığı altında Ombudsman’ın konuyla ilgili raporu. Gazeteye göre, hapishanede tecavüz olayı yaşandığına ilişkin Ombudsman’ın raporu savcılıkta. Bu arada Hapishaneler Müdür Yardımcısı Trifonidis dün Ombudsman’ı gerekli araştırmaları yapması için hapishaneye girmesine izin vermedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Mari’deki patlamanın bir sonucu olarak büyük zarar gören Vasiliku elektrik üretim merkeziyle ilgili olarak Kıbrıs Elektrik Kurumu henüz tam zararı bilmiyor. Kurumun 2012 yılı bütçesi Meclis’te görüşülürken bu tesisin yeniden devreye girmesi için ne kadar paraya ihtiyaç olacağının henüz belirlenemediği ifade edildi.

–       Avrupa Parlamentosu dış ilişkiler komisyonu dün Türkiye ile ilgili bir raporu onayladı. Daha öncekilerden daha sert olan bu raporda ilk kez Mağusa’nın geri verilmesine de atıfta bulunuldu. Adaya nüfus taşınması konusu da direkt olarak rapora girdi. Raporda deniz hukukuna da yer verildi ve Avrupa Birliği’ne üye bütün ülkelerin kabul ettiği deniz hukuku sözleşmesi temelinde Kıbrıs’ın kendi münhasır ekonomik bölgesinde çalışma yapmasının tamamı ile yasal olduğuna dikkat çekildi. Raporda Türkiye’nin Ankara protokolünü tüm üye ülkelere yönelik bir biçimde uygulamaya sokmamasından duyulan hayal kırıklığı da ifade edildi.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi hava kontrolörlerinin grev kararı alması. Gazeteye göre, hava kontrolörlerinin yeni grevi Kıbrıs’a hesap edilemeyecek derecede siyasi ve ekonomik zarar verecek. Hava kontrolörleri bugün öğle saatinde başlatacakları grev kararını ertelemek için yapılan önerileri kabul etmediler. Ulaştırma Bakanlığı şimdi grevin yasaklanması dâhil bu konuda alternatif çözüm arayışları içinde. Ulaştırma Bakanı dün yaptığı bir açıklamada kontrolörlerin tavrından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve diyalogun yeniden başlaması için kontrolörlere bir kez daha bugünkü eylemlerini erteleme çağrısında bulundu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, Avrupa Birliği Mahkemesi başkanı ve üyelerinin ilkeler temelinde yani insan haklarına, devletlerin toprak bütünlüğüne, Avrupa Birliği Sözleşmesi’ne saygı temelinde Kıbrıs’a yaklaştıkları tespitinde bulundu. Cumhurbaşkanı bu arada 10. protokolün uygulanması için Kıbrıs’ın destek istediğini de duyurdu. Cumhurbaşkanı Hristofyas Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstlenme öncesi Avrupa Birliği’nin çeşitli organları ile ilişkilerini sıklaştırmak istediklerini ve bu organların en önemlilerinden birinin de Kıbrıs’ın tüm alanlarda dayanağı olan Avrupa Mahkemesi olduğu görüşünü dile getirdi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin