YKP Belediye Meclisi İzleme KomisyonuYKP Lefkoşa Belediye Meclisi İzleme KomisyonuYKP, Lefkoşa Belediyesinde seçimden bugüne geçen 100 günü değerlendirdi

YKP, Lefkoşa Belediyesinde seçimden bugüne geçen 100 günü değerlendirdi

Yeniçağ podcastını dinleyin

Umut edilenden çok uzak noktadayız

YKP, Lefkoşa Belediyesinde seçimden bugüne geçen 100 günü değerlendirdiYeni Kıbrıs Partisi Lefkoşa Belediye Meclisi İzleme Komisyonu, “Belediye seçiminden bugüne 100 gün” başlığı altında, Lefkoşa Belediyesinde seçimlerden bugüne kadar yapılan icraatları değerlendirdi.

Konuyla ilgili basın açıklaması Lefkoşa Belediye binası önünde YKP Belediye Meclisi İzleme Komisyonu Koordinatörü Halil Karapaşaoğlu tarafından okundu.

Okunan açıklama şöyle:

30 Haziran’da gerçekleşen yerel seçimler sonrası, Lefkoşa’da yeni bir belediye başkanı seçilmiş, belediye meclisinin ise ciddi kısmı yenilenmişti.

Bugün, Lefkoşa Belediyesinde seçimden bugüne 100 günü değerlendirdiğimizde en önemli üç konu, mali durum, idari yapı ve geçmişteki usulsüz ve yasadışı yapılanlardan hesap sorulması konularında umut edilenden çok uzak noktada olduğumuzun tespitini net şekilde yapıyoruz. Çünkü;

  • Geçmişte usulsüz ve yasadışı yapılanlarla ilgili hesap sorulması noktasından birkaç sembolik açıklama dışında ciddi bir süreç başlatılmadı. Bir asfalt ihalesi ile ilgili üst düzey bir personel uzaklaştırıldı ama hakkındaki soruşturmanın ne aşamada olduğu kamuoyu ile paylaşılmadı. Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da Sayıştay raporunun yayınlanmasının beklenmesi arkasına sığınılmaya devam edildi. Sayıştay’ın tiyatro, mezbaha ve diğer tartışmalı konularda yapılacak soruşturma için görüş verebileceğini söylemesine rağmen son bir ayda bu yönde ne gibi adımlar atıldığına dair kamuoyuna açıklama yapılmadı. İlk günlerde işe gelmeyen bazı personel ile ilgili “disipline verildiler” diye çıkan haberlerin arkası gelmedi, Disiplin Komitesinde hem sendika hem de ordaki Belediye Meclisi üyesinin konunun derinleştirilmesi talebi nedeniyle ordaki süreç tıkandı. Lefkoşa Belediye Başkanının tıkanan süreci açma konusunda ciddi girişim yaptığına dair herhangi bilgi elimize ulaşmadı.
  • İdari yapının sorunlu olduğu farklı dönemlerde açıklandı ama idare yapıda henüz kapsamlı bir reforma gidilmedi, varsa böyle bir reform çalışması ne kamuoyu ile ne de Belediye Meclisi ile paylaşılmadı. 65/2007 Belediye Personel Yasası’nda 13 adet Şube tanımlaması yapılırken, gerekirse artırılabilir yazarken, Lefkoşa Belediyesinde bu sayı 20’dir… Ancak gereklilik ve ihtiyaçlar neler olduğu ve buna bağlı idari yapıda yapılması düşünülen reform konusunda kamuoyu ile paylaşılmış bir bilgi yoktur…
  • Mali yapıda herhangi bir düzenlenme yaşanmadı. Seçimden bugüne yapılan personel maaş ödemeleri hep aksadı. Tahsilatı arttırmaya yönelik tek yapılan hükümetin aldığı kanun hükmünde kararnameye dayanarak faiz affı gerçekleştirilmesi oldu. Tahsilata yönelik güncel durumun detaylarını öğrenmek için Lefkoşa Belediye Meclisi üyesi Murat Kanatlı’nın 14 Ağustos tarihli soru önergesine cevap verilmediğinden tahsilattaki duruma dair kapsamlı açıklama yapma imkânımız yoktur.
  • Mali yapı kısmi olarak kötüleşmeye devam etmiştir, Sosyal Sigorta, Sosyal Güvenlik ve İhtiyat Sandığı yatırımları henüz yapılmadığı için hem son 3 ayın yatırımları, hem de faizleri belediyenin borçlarına eklendi.
  • Bu dönemde mali yapıdaki nakit sıkışıklığını giderme adına yeni bir borç alınarak bankalar ve finans kuruluşlarına olan borçların yeniden yapılandırılmasına gidilmiştir. Yeni borç TC Ziraat Bankasından alınmıştır. Bu borçlanma ile Lefkoşa Belediyesine yeni mali külfet getirilmiş oldu. Alınan Belediye Meclisi kararı tüm devlet katkısı, TC Ziraat Bankasına temlik edildiği için bir sonraki seçime kadar tüm bankacılık işlemleri bu banka ile sürdürülecektir. Ayrıca ayni bankandan yeni 6 milyon TL tutarında overdraft hesabı da yeni ek borçlanma oldu. Kullanıldığı oranda anapara ve faizi yeni mali yük olarak Belediye bütçesine yansıyacak. Bunun yanında çalışanlar için TC Ziraat Bankasında yeni hesap açılması süreci devam ediyor. Bu da TC Ziraat Bankasına yüzlerce yeni banka müşteri anlamındadır. Ayrıca Merkez Bankasına kayıtlı olduğu hali ile “TC Ziraat Bankası KKTC Şubeleri”nin özkaynağı dikkate alındığında Bankalar Yasası çerçevesinde adı geçen banka en fazla 17 milyon TL kredi verebilirken, 28 milyonluk bir krediyi nasıl verebildiği de şaibelidir. Eğer bu kredi direk TC Ziraat Bankasından alındıysa yabancı ülke kredisine girmez mi? Bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekmez mi?
  • Bu yeni borçlanma sonrası oluşacak mali kaynakların nasıl kullanılacağına dair Belediye Meclisine sunulmuş 2014 ek bütçe çalışması hâlâ yoktur…
  • Yasa gereği Ekim ayında Belediye Meclisine sunulması gereken 2015 bütçesine dair henüz çalışmalar başlamamıştır.
  • Geçmiş dönemdeki sponsorluk ile işlerin döndürülmesine devam edilmiştir. Büyük projelerin kaynağı TC yardım heyetinden hibeler, küçük projeler ise çeşitli şirketlerden elde edilen sponsorluklarla yapılmaya devam edilmiştir. Başkasının mali katkıları ile yapılan bu işler belediyenin bağımlılığını artırmaktadır.
  • Belediye Meclisinde, Belediye Meclisi çalışma tüzüğünde olmasına rağmen, bugüne kadar gerçekleşen toplantılarda tam tutanak tutulmamıştır. Bu nedenle Belediye Meclisi toplantılarındaki tartışmalar kamuoyuna şeffaf ve doğru şekilde yansımamaktadır.

Tüm bu olgularla düşünüldüğünde Lefkoşa Belediyesindeki mevcut durumun seçimlerde vaat edilenlerin hâlâ daha çok uzağında olduğumuz anlaşılmaktadır. YKP Lefkoşa Belediye Meclisi İzleme Komisyonu üyeleri olarak takipte olmaya devam edeceğiz…

13 Ekim, Pazartesi, saat 19’da, YKP Genel Merkezinde tüm tartışmaların detayları üzerine YKP Lefkoşa Belediye Meclisi İzleme Komisyonu üyelerinin ve YKP Yürütme Kurulu Üyesi ve Lefkoşa Belediye Meclis Üyesi Murat Kanatlı’nın izlenimlerini ve değerlendirmelerini ortaya koyacağı “Lefkoşa Belediyesinde seçimden bugüne 100 gün” başlıklı sohbet toplantısına tüm Lefkoşalılar davetlidir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
211AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin