güncel haberdış haberHessen’de Siyah-Yeşil koalisyonu
yazarın tüm yazıları:

Hessen’de Siyah-Yeşil koalisyonu

Yeniçağ podcastını dinleyin

11138Almanya’nın Hessen Eyaleti’nde Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ile Yeşiller Partisi’nin yetkilileri, Wiesbaden’de koalisyon sözleşmesini imzaladı. Böylelikle ilk kez Hessen Eyaleti’nde “Siyah-Yeşil” koalisyonu denenmiş olacak.

CDU haftasonu eyalet parlamentosunda küçük bir toplantıyla tabanıyla koalisyon sözleşmesi için oylamaya gitmişti. CDU delegeleri oy birliği ile Yeşiller’le koalisyon yapılmasına onay vermişti. Yeşiller Partisi binden fazla üyesiyle Frankfurt’ta yaptığı gizli seçimlerde oy çoğunluğuyla Siyah-Yeşil koalisyonuna “yeşil ışık” verdi. 764 üye koalisyon anlaşmasına “evet’ derken, 250 kişi “hayır” dedi. 22 üye ise kararsız kaldı.

 

Koalisyon sözleşmesi imzalandı

İki partinin tabanından onay alması Siyah-Yeşil koalisyonunun önünü açtı. Dün eyaletin başkenti Wiesbaden’de bir araya gelen CDU Hessen Başkanı Volker Bouffier ve Yeşiller Hessen Başkanı Tarek Al-Wazir, üyelerinin onay verdiği koalisyon sözleşmesini imzaladı.

 

Bakanlıklar da paylaşıldı

Yapılan anlaşmaya göre; CDU’lu Bouffier, Eyalet Başbakanı olarak görevine devam edecek. Bakanlar Kurulu’ndaki 8 koltuk CDU’nun olurken; Yeşiller Partisi, ekonomi, ulaştırma ve çevre bakanlığını aldı. Yeşiller’in Eyalet Başkanı Tarık El-Wezir ise Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Ulaştırma Bakanı olarak görev yapacak. Tarık El-Wezir, Hessen Eyaleti‘nin önümüzdeki beş yıl içinde “çok daha yeşil olacağına” söz verdi. Aynı partiden Priska Hinz ise Çevre Bakanlığı’na atandı. Yeşiller’den bir kişi de Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na atanacak.

 

Kabine Ocak’ta açıklanacak

Müstakbel Başbakan Volker Bouffier yeni Kabine’de yer alacak isimleri Ocak ayında açıklayacağını duyurdu. 18 Ocak’ta koalisyon anlaşması Eyalet Parlamentosu’nda edilecek yeminle resmiyete kavuşacak.

 

Hangi kararlar alındı?

İmzalanan anlaşmada eyaletin bütçe açığını 2019 yılına kadar bir milyar Euro’ya azaltma kararı alındı. Memur maaşları da 2016 yılından itibaren yüzde 1 oranla artacak. Emlak vergisi ise 2015 yılında yüzde 5’ten yüzde 6’ya artış yapacak. Eğitim sisteminde ise bir yeniliğe gidilmedi.

 

Anlaşmaya  ilk tepkiler

Sosyal Demokrat Parti (SPD) adına koalisyonu eleştiren Günter Rudolph, Yeşiller Partisi’nin kendisini CDU’ya ‘ucuza sattığını’ savundu. Eyalet eski Başbakan Yardımcısı ve Hessen Hür Demokrat Parti (FDP) Başkanı Jörg-Uwe Hahn ise ilerleyen yıllarda çok sayıda liberal politikanın koalisyonun seçim başarısını geri çevireceğini öne sürdü. FDP, havalimanındaki şirketlerin göç edebileceği, iş yerlerin kaybedileceği ve Neu-Isenburg için daha az yatırım olabileceği kanısında. Sol Parti Fraksiyon Başkanı Janine Wissler ise havaalanı için yapılan anlaşmaları “ses kirliliğinden şikayet edenler için büyük bir hayal kırıklığı” olarak ifade etti. Wissler ses ve gürültü kirliliğinden dolayı aralıklı uçuş ve inişlerle 7 saatlik bir aranın insanlara yetmeyeceğini belirterek gürültü kirliliği sorununun ertelendiğini fakat azalmayacağını ifade etti. Alman havalimanı işletme şirketi Fraport, bu sorunun çözümü için ise üçüncü bir terminalın inşasını öngörüyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
211AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin