arşivhaberKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 23/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 23/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Laiki Bankası’nda devlet desteği sürecinde yaşanan sorunlar. Gazeteye göre, Laiki Bankası’na devlet desteği sağlanması uğraşıları dün çıkmaza girme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Hükümetin atayacağı beş yönetim kurulu üyesi için yer açılması için Yunanistan’daki üyelerin istifa etmeyi kabul etmemeleri nedeniyle durum uç noktalara vardı. Bu gelişme sonrası hükümet iki atama için Meclis’e gitti ancak Meclis’in Maliye Bakanlığı Komitesi’nin olumsuz tavrı ile karşılaştı. Böylece sorunun aşılması için perde gerisinde yoğun bir çalışma süreci başladı. Bu konuda bir gecikme yaşanmaması için Kıbrıslı yönetim kurulu üyelerinden üçü istifa etti. Bakanlık genelgesine göre, hükümet banka yönetim kuruluna önce beş kişi atayacak ve daha sonra da bankanın yeniden sermayelendirilmesine katılması durumunda yönetim kurulunda çoğunluğa sahip olacak yeni atamalarda bulunacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Kıbrıs sorununa ilişkin olarak ülkesinin B Planı’nı geçen gün görüştüğü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun’un önüne koydu. Gül yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununda çözüm uğraşılarının sonuç vermemesi halinde Türk tarafının diğer alternatif çözümleri gündeme getireceğini Genel Sekreter’e ifade ettiğini söyledi. Gerek Ankara gerekse yasadışı devlet yetkilileri görüştükleri kişilerin önüne sürekli olarak şu ikilemi koyuyorlar: Ya Kıbrıs sorununda askıda kalan konularının ele alınacağı çok katılımlı bir konferansın toplanması ya da bugünkü sürecin durdurulması. Bu arada Türk tarafı yasa dışı devletin statüsünü yükseltecek güven arttırıcı bazı önlemlerin tartışılmasına da kapıyı açık bırakıyor.

–       Merkez siyasi alandaki partilerin son tercihlerine ilişkin geri sayım başladı. Bu süreçte dört partinin liderinin Cuma günü gerçekleştirecekleri görüşme gerek adayları gerekse bu seçim yarışında temsileri açısından bir dönüm noktası olarak görülüyor. Maryos Karoyan, Yannakis Omiru ve Dimitris Şilluris’in ortaya koyacakları son tavırlar bu ortak yürüyüşte belirleyici olacak. DİKO Başkanı Karoyan adaylık konusunda Makis Keravnos ile Hristos Mavrellis ikilisinden birini ikna etmek için yoğun bir çaba içerisinde. Makis Keravnos’un RİK’e yaptığı bir açıklamada ortaya koyduğu ilgi üzerine DİKO’nun süreçte düzenleyici rolü oynayabileceği umudunu DİKO içerisinde yarattı. Hristos Mavrellis’in de olumlu yaklaşımları DİKO tarafından kaydedildi. Bu ikilinin olumlu tavırları için koydukları bazı dip notlar da var. Bu ikili işbirliğine merkez siyasi partilerin yanı sıra iki büyük partinden birinin katılımını da koşul olarak ileri sürüyorlar. Bu yaklaşımları da Maryos Karoyan’ın işbirliğine AKEL’i de katma tavrıyla ilgili olarak EDEK’te bazı soru işaretleri yarattı. EDEK kadroları farklı tonlarda AKEL ile paralel müzakereye karşı olduklarını duyuruyorlar. Cuma günkü toplantıda birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı yürüneceğinin netleştireceği düşüncesindeler. Bu arada AKEL de işbirliği arzusunu koruyarak merkezdeki partilere tavırlarını netleştirmeleri için süre verdi. Bunu yaparken daha başka seçenekleri gündemde tuttuğunu da ortaya koydu. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu işbirliği olanaklarını araştırdıklarını söylerken bu süreçte kimsenin kuyruğu olmayacaklarını da ifade etti ve partisinin ilkeler temelinde bir işbirliğinden yana olduğunu belirtti.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak devam eden işbirliği arayışları. Gazeteye göre, merkezdeki siyasi partilerin 2013 seçimlerine ilişkin kritik kararlarını Cuma günü almaları bekleniyor. Merkez partilerin işbirliğinin genişletilmesi konusu bu toplantıda ele alınacak ve bu işbirliğine AKEL’in de dâhil edilip edilmeyeceği sorusuna yanıtı verilecek. DİKO ve EDEK liderlerinin AKEL ile gerçekleştirdikleri görüşme sonrası AKEL’in de destekleyebileceği bir aday aranmasına yönelik senaryo güçlenmeye başladı. Bu arada AKEL Genel Sekreteri Kiprianu da bu süreçte partisinin kimsenin kuyruğu olmayacağını söyledi ve elleri bağlı bir durumda olmayacakları görüşünü açıkladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanlığına aday olan Yorgos Lillikas’ın dün Limasol’da gerçekleştirdiği seçim etkinliği yığınsaldı. Bu etkinliğe DİKO eski milletvekili Aristos Hrisostomos da katıldı. Etkinliği profesör Vangelis Kufudakis de selamladı. Yorgos Lillikas konuşmasında ekonomiye değinirken dört yıl önce güçlü ve sağlıklı bir Kıbrıs ekonomisi olduğunu bugün ise ekonominin derin bir krizle boğuştuğunu söyledi. “Bizim hayalini ettiğimiz Kıbrıs bu değildir. Bu trajik toplumsal durum bir yüz karasıdır. Bu durum bizi yaralıyor çünkü halkımız daha iyisine layıktır” dedi. Lillikas bu krizin büyük oranda uluslararası ve kısmi olarak da Yunanistan’daki durumdan kaynaklandığını bildiğini ancak gelişmelere ilgisiz kalan hükümet çevrelerinin de sorumluluğu olduğunu ifade etti. “Gerekli önlemleri zamanında almadılar” dedi. Kıbrıs sorununa atıfta bulunurken de “yapamayız” şeklindeki pasif bir davranış kültürünün olduğuna işaret etti. Bu noktada Nikos Anastasiadis’e saldırıda bulunarak, 2004 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dağılmasını Anastasiadis’in kabul ettiğini ve Anastasiadis’in bugün de Cumhurbaşkanlığı’na talip olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dağılmasını müzakere etmeye hazır olduğu değerlendirmesinde bulundu.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi Laiki Bankası ile ilgili tartışmalar. Gazeteye göre, Laiki Bankası’nı 1,8 milyar avro ile destekleme kararı alan hükümetin banka yönetim kuruluna atamak için yaptığı tercihler perde gerisinde tartışılıyor. Meclis’in Maliye Bakanlığı Komitesi dün bu isimleri onaylamak için toplandı ancak toplantıda bir karar alınmadı. Bunun temel nedeni de bankanın şimdiki yönetim kurulu üyelerinden bazılarının istifa etmemesi oldu. Bir milletvekiline göre, bu gelişme sonrası Merkez Bankası bazı yönetim kurulu üyelerini görevden alabilir ancak bunun gerekçesini de açıklamak zorunda. Elde edilen bilgilere göre, Maliye Bakanlığı Komitesi bugün hem Maliye Bakanı’na hem de Merkez Bankası’na bankanın yönetim kurulu üyelerinin tümünü grevden alma ve bunların yerine hükümet ve Meclis tarafından seçilecek sekiz yeni üye atama önerisinde bulunacak. Bunun gerçekleşmesinin zorluğunu bilen komite ilk aşamada beş yeni üyenin hükümet tarafından atanmasını kabul edecek ancak en kısa sürede diğer üyelerin de görevden alınmasını talep edecek. Bu arada Banka Çalışanları Sendikası ETİK personelin geleceğini de etkileyecek olan bankanın desteklenmesi sürecinden hayal kırıklığı duyduğunu açıkladı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Avusturya İktisat Odası’nın Viyana’da düzenlediği toplantıda Kıbrıs’ın enerji olanakları özel bir önemle vurgulandı. Bu toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas sondaj çalışmalarında daha da derinlere gidilmesi halinde uzmanların Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesinde petrol bulunacağı tespitini yaptıklarını söyledi. Bulunan doğal gazın yeni önemli işbirlikleri perspektifini yarattığına işaret eden Cumhurbaşkanı Hristofyas, Kıbrıs ile Avusturya arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi için gerekli alt yapının var olduğu görüşünü de dile getirerek, girişimcilere sunulan olanakları kullanma ve değerlendirme çağrısında bulundu.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu tarafından yapılan açıklama. Gazeteye göre Andros Kiprianu yaptığı açıklamada AKEL’in asla kimsenin kuyruğunda olmayacağını duyurdu. “İşbirliğine evet, ilkelerde tavize hayır” görüşünde olan AKEL’in diğer partiler tarafından alınacak kararları bekleyerek eli kolu bağlı bir şekilde durmadığını söyleyen AKEL Genel Sekreteri partisinin destekleyeceği önerinin hem büyük reformların devam etmesi hem de çalışanların haklarının savunulması için perspektifler sunacağını belirtti. Demokratik Seferberlik Partisi’nin iktidara gelmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Andros Kiprianu sonuçta eğer DİSİ iktidara gelirse bunun sebebinin diğer siyasal partileri yaptıkları tercihler olacağını da dile getirdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL, Merkez Siyasal Alanın Yeniden Derlenmesi Hareketi ile dün gerçekleştirdiği görüşmede gerek Kıbrıs sorunu ve gerekse diğer konularda büyük oranlarda görüş birliği içerisinde oldukları tespitinde bulundu. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu görüşmeden sonra yaptığı açıklamada yapıcı ve samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerin ifade etti. Her iki tarafın da 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili görüşlerini ortaya koyma ve önerilerde bulunma olanağı bulduklarını söyledi. Kiprianu, AKEL’in Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak hazırladığı ve diğer siyasal partilere sunduğu siyasi belgede ifade edilen görüşlerin büyük bir kısmıyla Merkez Siyasal Alanın Yeniden Derlenmesi Hareketi’nin uyum içinde olduğunu da duyurdu. Son yıllarda iki parti arasında var olan mükemmel işbirliğinin devam etmesi dileğini de ifade etti.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin