toplumsal muhalefetsendikal hareketKTÖS ve KTOEÖS, Eğitim Enternasyonel Dünya Kongresine katıldı
yazarın tüm yazıları:

KTÖS ve KTOEÖS, Eğitim Enternasyonel Dünya Kongresine katıldı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Eğitim Enternasyonal’in (EI) 22-26 Temmuz 2011 tarihlerinde Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde gerçekleştirdiği 6. Dünya Kongresi’ne katıldı.

KTOEÖS ve KTÖS’ün, Türkiye’den Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) ile birlikte kongrede sunduğu Kıbrıs ile ilgili bir öneri de kabul edildi.

KTÖS ile KTOEÖS’ün ortak açıklamasına göre, 177 farklı ülkeden 400’den fazla örgütü temsil edildiği kongrede oylanan öneride, Türkiye’nin Kıbrıs politikaları eleştirildi.

Kıbrıs Türk toplumunun kültürel farklılığına, siyasi iradesine ve demokrasisine saygı duyulması çağrısı yapılan kararda, KTÖS, KTOEÖS ve DAÜ-SEN’e yönelik “anti demokratik davranışlar sergilendiği” ve “adaletsiz polis gücü kullanıldığı” belirterek bu durum kınandı.

Eğitim Enternasyonalinin aldığı karar şöyle

Kıbrıs Cumhuriyetinin toprak bütünlüğünü ve Anayasal nizamını korumak için 1974 yılında adaya asker gönderen Türkiye, izlediği politikalar ile Kıbrıs’ın kuzeyini kolonize etmeye çalışmaktadır.

Türkiye yürütmekte olduğu politikalar neticesinde adamıza nüfus taşımaktadır.  Dayatılan ekonomik paketlerle Kıbrıslı Türkleri fakirleştirerek, adadan göç ettirmeyi ve asimile etmeyi amaçlayan, Kıbrıslı Türklerin kimliğini, kültürünü yok edecek politikaları protesto eden örgütler ve sendikalar şiddetli baskılarla karşı karşıyadır. Kıbrıs Türk Hava Yolları ve Doğu Akdeniz Üniversitesi kolej ve ilkokulu gibi kamuya ait kurumlar etik dışı ve gayrı yasal bir şekilde Türk şirketleri tarafından özelleştirilmekte, Kıbrıslı Türkler toplumsal, ekonomik ve siyasi olarak çökertilmeye çalışılmaktadır.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19-20 Temmuz 2011 tarihinde Kıbrıs’ın kuzeyine yaptığı ziyarette özelleştirme ve asimilasyona karşı mücadele eden eylemcilere güvenlik güçleri faşizan bir anlayışla saldırmış, sendika yetkilileri tutuklanmış, uygulanan şiddet sonrasında birçok gösterici ciddi şekilde darp edilmiştir. Ayrıca faşizan saldırılar esnasında polis bazı sendika binalarımızı basmış ve bazı sendika pankartlarına el koymuştur.

2004 yılından beri Avrupa Birliği üyesi olan Kıbrıs’ın kuzeyinde, çağdaş dünyanın gözleri önünde Türkiye hükümetinin faşist baskıları ile kolonyalist politikalar empoze edilmeye çalışılmaktadır.

Eğitim Enternasyonali (EI) 22-26 Temmuz 2011 tarihlerinde Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde gerçekleştirdiği  6. Dünya Kongresinde aşağıdaki noktaları vurgulamaktadır:

  1. Üye örgütlerimiz KTÖS, KTOEÖS ve DAÜ-SEN’e karşı anti demokratik davranışlar sergileyen, adaletsiz polis gücü kullanımını ve saldırılarını kınamaktadır.
  2. Kıbrıs’ın kuzeyini kolonize etmeyi hedefleyen Türkiye politikalarını kınamaktadır.
  3. Sözkonusu politikalar ve Türkiye Hükümetlerinin emirleriyle hareket eden askere bağlı polisin baskılarına karşı Kıbrıslı Türk Toplumunun mücadelesine saygı duyulması çağrısı yapmaktadır.
  4. Türkiye Hükümetinin, Kıbrıs Türk Toplumunun kültürel farklılığına, siyasi iradesine ve demokrasisine saygı duyması çağrısını yapmaktadır.

 

DAÜ – Sen’in Eğitim Enternasyonali üyeliğine yapılan itiraz reddedildi

Dünyanın en büyük sivil toplum örgütü olan Eğitim Enternasyonel (Education International), Güney Afrika’nın Cape Town kentinde gerçekleşen 6. Dünya Kongresi’nde DAÜ-SEN’in daimi üyeliğine Güney Kıbrıs’ta eğitim alanında örgütlü sendikalar tarafından yapılan itirazlarını red etti.

Eğitim Enternasyonel eğitim sektöründeki çalışanları temsil eden, 170 ülkeden, 400 örgütün 30 milyon üyesinin bir araya geldiği bir federasyondur.

DAÜ-SEN 3 Ağustos 2006 tarihinde başvurmuş olduğu Eğitim Enternasyonel üyeliğine 1 Ekim 2008 tarihinde kabul edilmişti. Ancak daha sonra Güney Kıbrıs’ta örgütlü eğitim sendikaları üyeliğe itiraz etmiş, yapılan itirazın karara bağlanması da Cape Town’daki toplantıya bırakılmıştı.

Söz konusu tarihten Cape Town’daki toplantıya kadar DAÜ-SEN çeşitli platformlarda konuyla ilgili mücadelesini devam ettirmiş ve 6. Eğitim Enternasyonel Dünya Kongresi’nde olumlu bir karar çıkarılabilmesi için gerekli temasları yapmıştı. Sonuç olarak, 26 Temmuz 2011 tarihinde Güney Kıbrısta örgütlü eğitim sendikaların üyelikten atılmamız önerisi ile ilgili yapılan oylamada Güney Kıbrıstan 6 delege dışında 170 ülkeden 1800 delege yapılan itirazın reddi yönünde oy kullanmıştır.

Oylamadan sonra Eğitim Enternasyonel Yürütme Kurulu, DAÜ-SEN’in ilerici, demokrat bir sendika olarak takdir edilecek bir mücadele verdiğini belirtti ve sendikamızın Eğitim Enternasyonel’e önemli katkılar yapmaya devam edeceğine dair inancının altını çizdi. DAÜ-SEN delegasyonu da , Eğitim Enternasyonel çatısı altında eğitim emekçileri için yaptığı mücadeleyi daha etkili biçimde devam ettireceğini belirtmiştir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
300AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin