yaklaşımlarÖzkan YıkıcıUkrayna krizinin de ötesinde - Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Ukrayna krizinin de ötesinde – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Son dönemde, görünümüyle Ukrayna Rusya krizi gündemi iyice ısıtıyor. Her ne kadar, Ukrayna Rusya dense de olanlar, konunun daha da çok ötesinde olduğunu sırıtırıyor.

Ukrayna Rusya krizi denirken, bir bakarsınız, ABD Rusya veya Rusya Fransa Ukrayna konusunun temel sorunları üzerinden pazarlıklar yapılıyor. Yine, olay Ukrayna Rusya dneip Rus  ordusunun Ukrayna sınırı haberi algısı dolaşırken, Amerika çepeçevre tüm devletlerin içine askeri güçler yığmaktadır. Öyle ki Ukrayna ve Rusya ile sorunu olmayan yunanistana Amerikan üstü açılıyor, Türkiye gibi ülkeler de fırsat bu fırsat denip Amerikaya yaklaşmak adına konuya gönüllü dalışlar gerçekleştiriyorlar. Kimse, Ukrayna derken, neden tüm batı emeeryalist blokun giriştiğini sorgulamıyor.

Dahası  Onun için de anbargolar gündeme getirip, başta Almanyanın Amerikadan kaya gazı almasını zorluyor. Bune benzer birçok daha konu Ukrayna krizinin üstüne ekleniyor.***

Hernekadar, Batı ekseni Ukrayna konusunu Rusya işkali ile probagandalaştırıyorsa, yine de soru işaretleri boldur. Bilgi eksikliği ise kandırılmaya hazır kamu oyu oluşturulmaktadır. Kimse, Amerika onca okyanus ötesine rağmen, neden Ukrayna savaşına yönlendirme istediğini sorgulamıyor. Rusyanın dibindeki ülkenin önemini dikate almıyor. Halbuki Amerikanın önemli rahatlığı da var. Hem Ukrayna kriziyle Rusyayı kuşatma projesini uygulayacak,uzakta olması nedeniyle iç kesime etkisi hemen hemen hiç olacak ve kırılan hegemonyasını yeniden güçlendirip başta AB ülkeleriyle yeniden birlikte davranma koşulları oluşturacaktır. Anlayacağınız: Ukrayna sorunu Rusyanın işkali değil ABD hegemonya stratejisinin kuşatma planının fitillenmesiyle ısınıyor. Öyle ki birçok konuda Ukrayna yönetimi değil de direk ABD yekililerinin rol aldığına tanık oluoruz. Talepler Ukraynaadan öte, Amerikanın kuşatma hareketi ile kendi taleplerini gerçekleştirme içerikli oluşu da şaşırtıcı hiç değildir. Ukrayna ise darbelerle ve faşistlerle bir bölümünde etkin olan devletin batıya endekslenme hareketinin uydusu haline gelmesinin ibret manzarasını seyrediyorduk. Tesadüfe bakın ki batı  Ukraynaya turuncu veya saray darbesiyle yönetime gelen kesimlerin yyoluyla etkin olmaya uğraşıyor. Batı eksenli siyaset de olunca, Doğu Ukrayna ayaklanıp ayrılıyor, Kırım direk rusya kontroluna çıkıyor. Bunu kimse pek birlikte yorumlamıyor. Hat ta yapılan anlaşma ile Doğu Ukraynanın özerkliği dahi kabulense de sonradan Kifeyteki Zelenski yönetimi askeri tahriplerle bunu da dinamitledi. Baydın ise ısrarla probagandalaştırdığı esrumanlarla Ukrayna kartını genel sisteme yayaraak yeniden güçlü ABD oynuna sarılıyor.

Rusya, özellikle Putin dönemiyle birlikte, Natonun komşu ülkelere gelmesini istemedeğini vurguladı. Hat ta, Sovyetlerle yapılan aanlaşmalarda bu kabul edildi. Fakat, Batı  sözünde durmadı. Doğu Avrupadan başlayarak Sovyet  eski topraklarının bir bölümüne dek ülkeleri Natoya aldılar. Gürcistan deneğimi ile birlikte, Putin buna dur dedi. Ukrayna ise Henkninton belglerinde de olduğu gibi önemli stratejik yerlerden birisiydi. Batı hem AB hem de Nato üyesi olarak Ukraynayı hedefe koydu. Son gelişmeler bu oynun belirli kurallarla gerçekleştirilmesine yöneliktir. Ruslar ise diplerinde Natonun olmasının ne olduğunu gayet iyi bilirler. Genel stratejinin Rusyayı netürleştirerek sıkıştırma politikasında, Ukrayna ve doğal gaz önemli iki noktadır. Zaten, ukarda da belirtiğim gibi, önemli görüşmeler ve diplomasi Ukrayna Rusya değil de ABD Rusya ekseninde gerçekleşmektedir. Konunun anlaşılması bakımından ilgili eksen oldukça önemlidir. Zaten ikinci paylaşım savaşında da Hitler Ukrayna zayıf noktasını kulandı. Ukraynalı faşistlerden kurulu orduyla Sovyetler içlerine gidildi. Bir anlamda, batılılar, doğudaki Rusyaya karşı direnç ekseni olarak Katoliklerin Ukrayna yöresini hep ön karakol olarak gördüler. Bunun elbet bilincidnde olan Putin tüm Ukraynayı batıya kaptırmayacağı da kesindi. Emperyalist batı ne yazık ki Gürcistaan, Suriye de olduğu gibi Ukrayna planları da yaparken, ep Rusya gerçeğini doğru okuyamadılar. Üçünde de yanıldılar. Beklentileri oluşmadı. Şimdi Baydın yeniden Ukrayna kartını masaya koydu. Korkunç probagandaayla Rusya algısın oluşturuyor. Askeri yığınaklarla da bölgeyi iyice ısıtıyor. Ülkelerin bir kısmı Baydına yaklaşm  adına buna kolayca teslim oldular. Hiçbiri sonuçların kendilerini yakacağını düşünmeme gibi tuhaf düşüncelere daldılar. Ukrayna ise zaman zaman ödemeye başladığı beldel nedeniyle konuya biraz temkinli bakma gitgeline geldi. Almanya ise Rusya ile kopuştaki zararını çoktan hesaplamaya başladı. Kırılmalar ve ısıtmalar çenberindeki Ukrayna, şimdiden kontrolu savaşın dahi kabul göreceği algıya geldi. Bu dahi tehlikeli. Yine de insanları Ukraynadan uzaklaştırma, Karadenize gemiler yığma çabaları ile sinsi İngiliz bildik oyunlar Ukrayna kazanına atılmaya devam ediliyor. Savaş gerçekleşmese dahi Baydının anbadavar: Ukrayna krizi ve Rusya suçlanırken, örneğin, ABD özellikle AB ülkelerinin Rusyadan gaz almalarını engelemek istiyor.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin