YKPYKP haberSaffet Özmenek törenle anıldı
yazarın tüm yazıları:

Saffet Özmenek törenle anıldı

Yeniçağ podcastını dinleyin

İki yıl önce ani bir şekilde aramızdan ayrılan Saffet Özmenek, ailesi, devrimci ve öğretmen arkadaşlarıyla ve YKP’lilerin katıldığı bir törenle anıldı.

Karava’da (Alsancak) Saffet Özmenek’in mezarı başında gerçekleşen anma töreninde, YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı kısa bir konuşma yaptı ve Saffet’in devrimci kişiliğinden bahsetti.

Devrimci arkadaşlarından, YKP Sekretarya üyesi Hamit Aygün de yaptığı konuşmada hem kendisi hem de törene katılan arkadaşlarına duygusal anlar yaşattı. Saffet’in geçmişinde 78 kuşağı yıllarının, okulda faşistlere karşı cesur, fedakar ve devrimci geleneği bulunduğunu belirten Hamit Aygün, onun ölümüyle geride miras olarak bu halkların kardeşliğiyle, adada çözüm ve barış için mücadele eden öğretmen kişiliğini bıraktığını söyledi.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de Ankara’da dönemin devrimci Kıbrıslı öğrencilerin kaldığı Ayrancı yurdunun kapatılmasına karşı birlikte mücadele ettiği, Kıbrıs yurdu kapatılıp da sokağa atıldıktan sonra aynı evi, ekmeği ve devrimci mücadeleyi paylaştığı Saffetin öğretmen kişiliği ile de örnek bir insan olduğunu söyledi.

Eşinin de, Saffetin mücadele arkadaşları tarafından unutulmamasıyla ilgili kısa ve duygusal konuşmasından sonra tören sona erdi.

Saffet Özmenek, Ankara’da yüksek öğrenimdeyken 78 kuşağı Kıbrıslı devrimcileri arasında, “Devrimci Grup” içinde yer alan öğrencilerle birlikte mücadele etmişti.

 

HAMİT AYGÜN’ün konuşması:

Bugün Saffet Özmenek arkadaşımızın, aramızdan ayrılışının yıldönümü. Onu en devrimci duygularla anlatmak için burada toplandık. Aşağıdaki satırları yol arkadaşımız Saffet için yazmaya çalıştık.

DOSTUMUZ YOL ARKADAŞIMIZ SAFFET’E ;

İnsanlar doğar, çocukluğunu , delikanlılık dediğimiz gençliğini yaşar, aşkları olur , kavgaları olur. İdealleri oluşur , onları nasıl yaşayacağını düşler. Sonra durulur , olgunlaşır. Anılar biriktirir ve sonrası malum.

Ülkemiz Kıbrıs’ta 1950’li yıllarda doğan insanlarımız, acaba güzel anıları olması gereken bu süreçleri nasıl yaşadılar? Bu soruyu biraz irdeleyelim.

1955 yılından itibaren ülkemize musallat olan bir FAŞİST-MİLLİYETÇİ anlayış , insanlarımızın güzel düşüncelerle yaşamasını engelledi. Onların hayatlarını diledikleri gibi yaşamasının yönünü değiştirdi. Hiç düşünemedikleri, kendi istemleri dışında bir yöne savrulmayı engelleyemediler. İnsanların aile düzenleri ve yaşam biçimleri, onların isteği dışında etkilendi.

En son 1974 yılındaki savaşla, ülkemiz Kıbrıs bölündü. Yeniden dayatılan koşullar altında bir yaşam biçimine adapte olmaya çalıştılar. Göçler yaşandı. Faşist ve şoven undurlar yaşantımızda fırtınalara sebep oldular.

Saffet arkadaşımız da ailesi ile bu yazgıyı yaşamak zorunda kaldı. Göçmen oldular, yeni bir yerleşime geçtiler. Hayat devam ediyordu ve Saffet arkadaşımız da gençlik yıllarını yaşamaya çalışıyordu.

Bizlerin (Devrimci grubun arkadaşları) yolu SAFFETLE Ankara’da 1975 veya 1976 yılında kesişti. Ankara Aşağı Ayrancı Yurdu önündeki sohbetlerde birbirimizi tanıma fırsatı bulduk. Sohbet konularımız, romantizm , aşklarımız, hobilerimiz üzerinde olmadı ne yazıkki.

O dönemlerde Türkiye Halklarına musallat olan faşist saldırılar ana konumuzdu. Kısaca oralara eğitim amaçıyla giden Kıbrıslıların kaderi değişmemişti. Barışçıl karakterimiz, yaşadıklarımız, bu milliyetçi gerici anlayışı reddediyordu.

Koşullar gereği okuduğumuz okullarda, yaşadığımız mahallelerde, Türkiyeli aydınlık dostlarımızla birlikte, bu faşist saldırılara karşı örgütlü mücadele içinde olma inancındaydık ve gerekeni yaptık.

Faşizmi ancak omuz omuza bir mücadele vererek gerileteceğimize inanmıştık. Bugün de aynı temel sloganı atmaya devam ediyoruz. Bu gerici coğrafyada insanca ve barış içinde yaşayabilmek için.

O günlerde Saffet arkadaşımız da Ankara’da “Endüstriyel Sanatlar Yüksek Öğretmen Okuluna” kayıtlıydı. Okul Beşevler bölgesinde ve faşistlerin kontrolü altındaydı. Türkiyeli, ilerici , aydınlık devrimci dostlar ile birlikte, faşist işgali kırmak için grup halinde okullarına gitmeye başladılar. Bu grupta ilk Kıbrıslı Saffet idi. Bu esnada faşistlerin ihbarı sonucu bir meseleden ötürü tutuklanacak ve 23 gün süren tutuklu süreci yaşayacaktı.

Daha sonra bu okula Hüseyin Hacı arkadaşımız da dahil oldu. Bu gruptaki Kıbrıslı arkadaşlarımızın sayısı 28 oldu (15 erkek ve 13 kız).

Saffet burdan 1978 yılında mezun oldu. Geride güzel anılar biriktirmiş bir devrimci olarak ülkesine dönüş yaptı.

Bu arada Ankara’da örgütlü Kıbrıslı DEVRİMCİ grubun da bir neferi oldu. Sol İdeolojik tartışmalarda SAĞ SAPMAYA (Revizyonizme) karşı da bir mücadelemiz vardı. Kıbrıslı öğrencilerin demokratik taleplerindeki, doğru devrimci düşüncelerin hayat bulmasında yerini aldı.

Bizim mücadelemiz, ülkemizdeki halkların kardeşçe yaşamasını , emeğin özgürleşmesini ,faşizmin ve şöven düşüncelerin sona ermesini hedefliyordu. Yine Ankara’da yapılan bir mitingde ilk kez “Bağımsız Kıbrıs ve Yaşasın Halkların Kardeşliği” ile ilgili pankartla yerimizi hep birlikte almıştık.

Saffet dostumuz , öğretmenlik mesleğini seçerek bu yaşam tarzını sürdüren ender arkadaşlarımızdan biri oldu. İyi insan yetiştirmek ideali oldu. Çünkü barışın kurucu unsuru insandı. İnsan hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi mücadelesine sendikal hayatı ile devam etti. Orta Eğitim Öğretmenler Sendikasının üyesiydi.

En son 30 Mart 2016 yılında , Kızıldere anmasına katıldı bizlerle. Hep birlikte devrimcileri andık. Devrimcilerin ölebileceğini ama devrimlerin hep süreceğinin altını çizdik. Türkiye’den gelen bir büyüğümüzle Gönyeli Eski Konak’ta birlikte yemek yedik. Dostlar arasındaki kaynaşmayı ve dayanışmayı sürdürdük.

7 Nisan 2016 öğle üzeri almış olduğumuz habere inanamadım. Daha çok gençti. Hayat arkadaşı ile yaşayacağı çok anıları olacaktı.

 

Bizim içimiz Saffet dostumuz , biz nefes aldığımız müddetçe yaşamaya devam edecektir.

  • Halkların kardeşliği yaşıyor , yaşayacak diyoruz
  • Mutlaka bir gün ülkemiz de aydınlık, güzel olacak
  • Sosyalizmin insanlığı kucaklayacak , barışa ve emeğin özgürleşmesine ışık olacaktır.
  • Bunca zahmet ve mücadele arkadan gelen geç nesillere önderlik edecektir.
  • Hayat arkadaşına ve ailesine sabırlar diliyoruz.
  • IŞIKLARDA UYU ARKADAŞIMIZ
  • Bıraktığın bayrak elden ele yolunda yürüyecektir. SANA SÖZÜMÜZ OLSUN.

03.05.1958-07.04.2016

 

Devrimci Grup Adına

HAMİT BABA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin