yaklaşımlarAlpay DurduranFettullah’ın minderinin altındaki dosyalar açıldı – Alpay Durduran
yazarın tüm yazıları:

Fettullah’ın minderinin altındaki dosyalar açıldı – Alpay Durduran

Yeniçağ podcastını dinleyin

durduran2Türkiye’de büyük yolsuzlukların olduğu operasyonlar sonucu ortaya atıldı. Bakanların çocuklarına kadar ulaşan tutuklamalar yapıldı. Dünya örgütü şeffaflığı izleme örgütü Transparency International raporlarında dünyada yolsuzluk sıralamasına göre çok yukarlarda olan Türkiye’nin ahalisi bu raporların önemli olduğunu bile benimsemedi, bunları açıklayanı da hükümetlerine karşı bir saldırı olarak algılayanlar olduğu ve aslında şeffaflığın bir devlete yakışmadığı anlayışında olduğu bilinmektedir.

Bizim ahali de şeffaflığın yolsuzluk ve usulsüzlüklerle mücadelede anlattığı gerçeklerle nasıl mücadele etmesi gerektiğini ve ne kadar önemli olduğunu takdire etmiş değildir.

Bugünün haberi olan sıvılaştırılmış gaz fiyatlarının yükselmesinde şeffaflığını olmamasının rolü olduğunu kimse düşünmez.

Acaba minderinin altından yolsuzluk dosyalarını çıkarıp AKP hükümetinin onların dershanelerini kapatmaya kalkmasının intikamını almaya çalışan Fettullah Gülen masum mu? Allah adamının başında bulunduğu örgütün (cemaat denilmeye başlandı çünkü Atatürk devrimleri modasında tarikat veya dalları zaviye, tekke falan gibi gerici işareti oldu) yolsuzluklarla ilgili dosyalar tuttuğu söylenirdi. Bunlardan bazılarını açıklayıp siyasete de siyaset dışı etkiler yaptığı haberlere konu olduydu. Gülen cemaatinin liderliği böyle tezgâhlarla değil yolsuzluklarla mücadele etmesini ve çok kullandıkları dinsel ifadeyle yetim hakkını yedirmemesini göreceğine inananlar çok var ama Hoca efendinin minderinin altında kim bilir ne zamandır dosyaları sakladığı ortay SAÇILDI. Çünkü bu kadar büyük çaplı bir operasyon gerektirecek istihbarat yıllar almış olmalı.

Recep efendi askere karşı poliste kadrolaşmaya ısrarlı uyarılara rağmen el atmadı. Şimdi kadrolaşanların uzuvları veya şerikleri partisinin dibini oyuyor.

Bu olaylardan çıkaracak çok dersler var. Önce tabii ki “öyle sistem kurulabilir ki kendi kendini temizler” iddiasının doğruluğunu benimsemek gerekir. Bunun devam şartı da halkın yolsuzluklarla mücadele edilebileceğini kabul etmesidir. Sonra biraz bilgiye ihtiyaç vardır: usulsüzlükle yolsuzluk ayni şeydir, usulsüzlük yapılır yolsuzluğun yani hırsızlığın önü açılsın diye ve hırsızlık varsa onun ceremesini tüm halk çeker, hem de ekonomik kalkınmaya engel olduğu için katlanarak öder. Kendisinin kayırmasına rağmen de yolsuzlukla mücadelenin daha iyi olduğunu görenlerin çoğunlukta olması şartı da vardır.

Sen Gülen cemaatinin yolsuzluk dosyaları üzerinde oturduğunu gördükten sonra hala vaaz dinliyorsan sana söyleyecek lafım olmaz; şerikin oldu bir dindarın biti diye masum sayarsan başına geleceği çekersin ama bize de çektirirsin.

İstanbul polis müdürü kendisine danışılmadan operasyon için şube müdürleri kendi aralarında bu işi organize ettiler diye görevden alınmışlar. Tabii ki böyle bir operasyon çok gizli bir şekilde düzenlenir, bir merkeze haber salarsanız yanmış kâğıtlardan başka bir şey bulamazsın. Bizimkilerin polis terfilerini başbakanın görüşüne sunmadan yapıldığı için başbakan süs mü diye bağırmaları da kanıtlıyor ki binlerce devlet memurunun yasayla yetkiler alsalar da en yükseklere bilgi verip izin almaları normal sayılır.

A guzum memurlara niye yasayla yetkiler veriliyor ki! Dünyada bürokrasi geliştiği zamandan beri insanlardan iş bekleriz, bunları bir kişiye bağlarsan bir kişi hangi işe bakacak sorusuyla bu iş aydınlandı. ABD’de bir savcı kimseden izin istemeden soruşturma yürüttü ver Clinton’nun sex uzvunun açılmasını yoksa uzvunu gördüğünü ve tarif ettiğini iddia eden Monika’nın ifadesi kabul edeceğini hâkim söyleyince Monika doğru söylüyor dedi. Memur yasal yetkilerini kullanacak ve gerekirse başkanın penisini mahkemede incelettirecek anladın mı? Yok, izinsiz iş yaptı diye kızacan da görevden çekecen?

Şimdiki hükümetin ve amirlerin yapması gereken sadece yargıya gitti susalım da olmaz. Hemen vaiz Fettullah Gülen’i bu delilleri ne kadar zamandır biliyordun da sustun diye soruşturmaya almak gerekir. Bunun adı suçlular4a yataklık etmektir, adaletin tecellisine engel olmak demektir ve saire.

Yani bu soruşturmayı yürüten savcıları da soruşturup delilleri nasıl ele geçirdiklerini arayıp bulmaktır.

Vay efendim böyle komplo siyasidir ve siyaseti kirletir demek de yetmez. Siyasetin kirliliğini ifşa etmek başka iftira veya itibar azaltıcı ama suç olmayan şeylerle uğraşma başka şeydir. Senin seks yaşamının siyasette kabul edilemeyecek yanları olur ama senin itibarını sarsıp siyasette senin ve partinin zarara uğramasına neden olabilir lakin yolsuzlukların iftira olarak ortaya atılmasının engellenmesi yani doğru olmamaları ancak soruşturma ve zamanlama açısından incelemeyle ortaya çıkar. Yalansa iftirayı yapanları ortaya çıkarıp cezalandırmak soruşturmacıların işidir. Suç varsa deliller ne zaman ortaya çıktı incelemesi de ne kadar zaman delillerin üstüne oturup beklediler araştırmasıyla ortaya çıkart hem de suça yataklık etmenin cezasıyla da komploculuğa darbe vurulur.

Örneğin Baykal’a komplo yaptılar ve sözüm ona hükümet de böyle rezalet siyaseti bozar diye demeçler verdi ama komploculara soruşturma açıldığını duymadık bile!

En önemlisi bir cemaat vaizinin hükümeti sallayabilmesidir. Tekkeler hatta ahi teşkilatı gibi teşkilatların devrim sırasında dağıtılmasını isteyenlerin görmek istemedikleri durum da bu idi. Öbür dünya masallarıyla insanları uyutup siyasi komplolara uzananlar olmasın istenildi ama onlara dayananların itibar yitiren partiler yüzünden iktidara gelmesi engellenemedi ve şimdi onların birbirini yemesini sevinç seyreder duruma düştük.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin