güncel haberkıbrıs haberKıbrıslı Türklere bir TC ambargosu haberi daha
yazarın tüm yazıları:

Kıbrıslı Türklere bir TC ambargosu haberi daha

Yeniçağ podcastını dinleyin

resizeKıbrıs Postası – Filiz Seyis

Kıbrıslı Türk sporcular, yıllardır yaşanan uluslararası ambargolar nedeniyle, tek çıkış noktası olarak gördükleri Türkiye’de de engeller ile karşılaştılar.

19 – 21 Haziran tarihleri arasında, Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından Niğde’de düzenlenen müsabakaya katılarak dereceye giren sporcularımıza, KKTC vatandaşı olmaları nedeniyle, dereceleri resmen takdim edilmedi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bisiklet Takımı adına “Türkiye Yol Şampiyonası”na katılarak dereceye giren bisiklet  sporcuları, Türkiye Bisiklet Federasyonu yarış komitesinin bu uygulamasına isyan etti.

İKİNCİ GELEN BİRİNCİ İLAN EDİLDİ…

DAÜ Bisiklet Takımı adına, Türkiye Şampiyonası, Master Erkek-A, Yol Yarışı kategorisinde yarışa katılarak birinci gelen bisiklet sporcularımızdan Taçam Gökbörü’nün de derecesi resmen açıklanmadı.

Türkiye Yol Şampiyonası’nda, yarışı 1:19:50 süresinde tamamlayan Gökbörü’nün yerine, 01:20:08 ile ikinci sırada tamamlayan Çorum Belediye Spor Klübü sporcusu Adem Koçay birinci ilan edildi.

Yarış öncesinde hiçbir KKTC’li sporcunun dereceye giremeyeceğinin kendilerine mail ile bildirildiğini anlatan Taçam Gökbörü, tepkilerini ortaya koymak için yarışa katıldıklarını ve bitiş çizgisinde yavaşlayarak kararı protesto ettiklerini anlattı.

KIBRISLI TÜRKLERİN DERECEYE GİRMESİNE ENGEL!

KKTC Bisiklet Federasyonu’nu 17 Haziran tarihinde, sözkonusu yarışa katılacak olan takımlara gönderdiği mailde, “TC Bisiklet Federasyonu Yarış Komştesi’nin aldığı karar neticesinde KKTC sporcularının katılımları halinde dereceye alınmayacaktır. Derece dışı yarışma arzusu eden katılabilir” sözleriyle konuyu bildirdi.

Diğer taraftan, Türkiye Yol Şampiyonası Yarış Talimatlarında “Yarışmaya yabancı uyruklu hiçbir sporcu alınmayacaktır” ifadesi bulunuyor.

KKTC’li sporcuların yarışmaya katılabilmesi yabancı uyruklu kategorisinde sayılmadığını gösteriyor ancak dereceye alınmamalarının nedeni olarak da yabancı olmaları gösterildi.

Bu uygulamanın yeni olduğunu anlatan Taçam Gökbörü, daha önce de Kıbrıslı Türklerin Türkiye Şampiyonalarına katıldığını ve dereceye girdiğini anlattı.

“GENÇLERE NE DİYECEĞİZ?”

Taçam Gökbörü şunları kaydetti:

“TC vatandaşı olmadığımız için dereceye giremeyeceğimiz söylendi ancak bu 40 yıldır böyle değildi. Biz daha önce de Türkiye Şampiyonalarına katıldık, ben 2010’da 2. Oldum, böyle bir sorun yaşamadım. Bu sefer birinci geldiğim yarışta ikinci gelen sporcu birincilik kupasını aldı.

Yarışa gitmeden önceden böyle olacağını biliyorduk. Bu konuda Spor Dairesi Müdürü ve KKTC Bisiklet Federasyonu ile görüştüm. 40 yıllık kapı yüzümüze kapanıyor, ‘yapacak birşey yok’ dediler.

Ben DAÜ’de antrenörüm. Yakında ‘genç bayanlar’ kategorisinde Türkiye Şampiyonası var. Bunun için çok yetenekli bir sporcu yetiştiriyorum. Bu gencimiz Türkiye Şampiyonu olup da aynı şeyi yaşarsa ne diyeceğim kendisine? ‘Mahallede idare edeceğiz’ mi diyeceğim?

Kıbrıslı Türk sporcular, ambargolardan dolayı yurtdışında uluslararası seviyede yarışamıyor, bizler Türkiye’deki yarışlara katılmayı son nokta olarak görüyoruz.

Sporcularımızın yüksek seviyede antreman yapabilmeleri için yüksek hedeflere ihtiyaçları vardır.”

“ACİZ DURUMDA YAŞAMAK VE YARIŞMAK İSTEMİYORUM!”

Türkiye Şampiyonası için, TC’li sporcular gibi kayıt yaptıklarını ve yine TC’li sporcular gibi yarış numarası aldıklarını anlatan Gökbörü, derece konusunda aynı eşitlikten faydalanamadıklarını anlattı.

Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun, yarışları izleyen Uluslararası Bisiklet Organizasyonu’nun tepkisinden korktuğu için Kıbrıslı Türklerin dereceye girmesine izin vermediğini öne süren Gökbörü, “Ne ilginçtir ki, bizim Türkiye’ye zarar verebileceğimizden korkuyorlar” dedi.

Yaşanan bu sorunların kaynağının Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü olduğunu ifade eden Gökbörü, “ben bu aciz durumda yaşamak ve yarışmak istemiyorum” ifadelerini kullandı.

“TAM BİR FARE KAPANI…”

Taçam Gökbörü sözlerine şöyle devam etti:

“Biz neden Akdeniz Oyunları’na, Olimpiyatlara, Avrupa Şampiyonaları’na katılamıyoruz? Cevabı basit… “Bir gün olacak” diye bu gençlere yalan söylemeye hiç gerek yok. Bir tarafta Akdeniz Oyunları’ında Kıbrıs Cumhuriyeti yer alırken, bizler Türkiye Şampiyonaları’nda çok afedersiniz köpek muamelesi gördük. Hani Kıbrıs diye bir ülke yoktu? Politikacıların hele hele de bu seviyedeki kasaba politikacılarının bizleri uyutmasına daha fazla izin veremeyiz.

Doğrudur, eğer tanınma isteyen bir KKTC isek, TC açısından yabancı statüsündeyiz. Bizleri TC şampiyonalarına almamaları haklı bir durumdur. Ama bu haklı durum ancak tanınmış olmamız halinde kabul edilebilir. Hem KKTC tanınmayacak, hem de biz TC yarışlarında yabancı statüsünde olacağız. Ne güzel bir durum değil mi? Tam bir fare kapanı… Bizim Kıbrıslılar olarak tanınmaya yönelik ne silah gücümüz var ne de siyasal…

Kıbrıs’ın Kuzey’inde bir düzen kuruludur, ancak bu düzen taşeron bir düzendir. Bu düzen tüm bu izolasyonlarla sürüdürülebilir değildir.

Bu çıkmaz sokağa bizleri mahkum edenler çıkıp hesap verdiği gün bu topraklarda birşeyler gerçekten düzen olmaya başlayacaktır.

Fanoz hayatından kurtulmazsak, cesur olup gerçek şartlarda var olma mücadelesi vermezsek bulunacağımız nokta bundan ötesi olmayacaktır. Dahası, her gün daha kötüye gidiyoruz.”

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin