habergüncel haberBarroso’nun Kıbrıs’ın AB Başkanlığı’na güveni tam
yazarın tüm yazıları:

Barroso’nun Kıbrıs’ın AB Başkanlığı’na güveni tam

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA, Athena Arsalidu)  Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kıbrıs Haber Ajansı’na, Kıbrıs’ın AB Konseyi Başkanlığı’na, çok önemli AB konularında kapasitesi ve etkinliği bakımından güveninin tam olduğunu söyledi.

KHA’na bir demeç veren Barroso, “Kıbrıs AB Başkanlığı’nın bugün Avrupa’nın ihtiyacı olan, daha birleşik bir Avrupa, daha güçlü bir Avrupa ve sürdürülebilir büyüme, dayanışma ve sosyal dahiliyetin teşviki ona yoğunlaşmaya devam edeceğinden emin olduğunu vurguladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı, Kıbrıs AB Başkanlığı’nın, 2014-2020 AB Çok Yıllı Mali Çerçeve üzerinde müzakerelerin ileriye götürülmesi gibi önemli bir görevi olduğunu hatırlattı.

Jose Manuel Barroso, “Ama ben inanıyorum. Kıbrıs yapabilir ve Komisyon Başkanlığı olabilecek her şekilde destekleyecektir” şeklinde konuştu.

Başkan Barroso KHA’na, Komisyon’un yıl sonundan önce bankalar için tek bir denetçi görmeyi arzuladığını, bunun gelecekteki banka krizlerini etkisizleştirmek için gerekli olduğuna işaret etti.

Türkiye ve Kıbrıs AB Başkanlığı’nı tanımayı reddetmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Barroso,

“Türk yetkililerle temaslarımızda kesin bir şekilde, iç organizasyonumuzun önemli bir özelliği olan AB Konseyi Başkanlığı’na saygı gösterilmesi gerektiğini belirttik. Bu diğer Başkanlıklara uygulandığı gibi Kıbrıs Başkanlığı’na da uygulanmalıdır. Türkiye’den aday bir ülke olarak AB Konseyi Başkanlığı’nın kurumsal rolüne saygı göstermesini ve bunu anlamasını bekliyoruz.”

Manuel Barroso, Suriye’de tırmanan duruma da değindi ve bu durumun tahammül edilemez olduğunu söyledi.

Kan akmasına son verilmesinin uluslararası toplumun ortak sorumluluğu olduğunu ifade eden Barroso, şöyle dedi: “AB için Suriye’nin geleceğinde Assad’a yer olmadığı açıktır. Ama en büyük endişemiz insani durumun kötüleşmesidir.”

KHA’na demecinde Başkan Barroso, Avrupa Komisyonu’nun ve üye ülkelerin uluslararası insani yardım yönlendirdiklerini ve bugüne kadar 146 milyon Avro sağladıklarını bildirdi.

 

Röportaj

S. Başkan Barroso, Kıbrıs’ın AB Başkanlığı sırasında Komisyon’un elde edilmesini görmek istediği ana konular nelerdir?

C. Komisyon ve Kıbrıs Başkanlığı aynı siyasi öncelikleri paylaşmaya devam ediyor. Ve ben Kıbrıs Başkanlığı’nın kapasitesi ve etkinliğine tam olarak güveniyorum. Sık sık söylüyorum, ben küçük üye ülkelerin sıklıkla çok iyi Konsey Başkanlıkları olduğuna inanıyorum. Uzlaştırabiliyorlar ve bu sonuç elde etmede önemlidir. Üye ülkelerin şu andaki krizden çıkmalarına yardımcı olacak bir dizi temel konuda hızlı ilerleme, Euro bölgesini sağlamlaştırmak için güçlü kamu maliyesi, yoğun yapısal reform ve hedefli yatırım sağlamalıyız. Kıbrıs Başkanlığı’nın bugün Avrupa’nın ihtiyacı olan, daha birleşik bir Avrupa, daha güçlü bir Avrupa ve sürdürülebilir büyüme, dayanışma ve sosyal dahiliyeti teşvik eden bir Avrupa’ya yoğunlaşacağından eminim. AB’ın sadece ekonomik reformlara değil dünya sahnesinde de uluslararası büyük bir rol oynaması gerekir. Yıl sonundan önce gelecekteki bankacılık krizini etkisizleştirmede önemli olan bankalar için tek bir denetçi görmek istiyoruz. Kıbrıs Başkanlığı’nın, 2014-2020 AB Çok Yıllı Mali Çerçeve üzerinde de görüşmeleri ileriye götürmek gibi önemli bir rolü bulunuyor. Görüşleri ilerlemiş görmek istiyoruz. AB bütçesi Brüksel için değil bütün Avrupalılar için bir bütçedir. Bu bütçe büyümeyi, istihdamı ve rekabeti teşvik için hedefli bir yatırım sağlıyor. Üye ülkelere bunu anlatmak, görüşleri bir noktaya yönlendirmek ve nihai bir anlaşmaya aracı olmak aynı zamanda zor bir görevdir. Ben inanıyorum Kıbrıs bunu yapabilir ve Komisyon olabilecek her şekilde Başkanlığı destekleyecektir.

S. Komisyon Kıbrıs Başkanlığı’nın şu ana kadar yaptığı çalışmaları nasıl değerlendiriyor?

C. Başkanlığın ortasındayız, dolayısıyla bütün kazanımları görmek için henüz çok erkendir ancak yasanın ana parçalarında önemli ilerlemeler olmaktadır. Ekonomik yönetim üzerindeki önerilerde ilerleme konusunda iyimseriz. Bütçe ve ekonomik politikanın Avrupa’da bütünleşmeye girdiğimiz bu yeni dönemde artması önemlidir. Parasal ihtiyaçlar yönetmeliği ve kredi kuruluşları için yeni kurallar da vardır. Kıbrıs bu göreve iyi hazırlandı ve üzerinde uğraşıyor.

S. Aralık sonunda bitecek olan kalan dönemden beklentileriniz nelerdir?

C. Bazılarını söyledim. İlk olarak 2014-2020 Çok Yıllı Mali Çerçeve üzerinde yıl sonuna kadar iddialı bir anlaşmaya ihtiyacımız vardır. Bu Avrupa Birliği’nin Avrupa’da sorunlara Avrupalı çözümler bulma kapasitesinde güven sağlamak bakımından önemlidir. İkinci olarak Avrupa bankalarına uygun denetçi, küçük yatırımcıların banka yatırımlarını korumak ve sorunları olan bankalar için bir anlaşma çerçevesiyle ilgili Komisyon’un önerilerinde ilerleme sağlamalıyız. Bütün bunların, mali kurumların başarısız olmaları halinde, parasını ödeyen vergi mükellefleri olarak vatandaşlarımızın üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Üçüncü olarak AB içerisinde mali idareyi derinleştirmemiz ve önerileri bu noktadan görmemiz gerekiyor. Üye ülkelerin bütçe planlarının daha sıkı koordinasyonun olması bize AB mali istikrarını önemli ölçüde güçlendirme olanağı sağlayacak. Ümit ederim Parlamento ve Kıbrıs Başkanlığı sonbaharda süratle ilk okuma aşamasına gelecektir. Dördüncü olarak bu Başkanlık sırasında bankalar için parasal ihtiyaçlar üzerinde yeni kurallarla ilerlemenin ve kredi kuruluşlarıyla ilgili ilerlemenin mümkün olmasını bekliyoruz. Beşinci olarak mali vergi işlemlerinde, Tek Piyasa içerisinde parçalanmadan kaçmak, kamu maliyesini sağlamlaştırmak ve bütün bunların üstünde bazı uygunlukları yeniden yerleştirmek için ilerleme olması elzemdir. Komisyon üye ülkeler tarafından işbirliğinin artırılması için olumlu bir yaklaşan ilerlemeyi değerlendirmeye hazırdır.

S. Suriye’deki durumu da sormak istiyorum. Sorunun daha da tırmanmaması ve insani krizin kötüleşmemesi için Komisyon kendini nasıl hazırlıyor?

C. Suriye’de duruma tahammül edilemez. Kan dökülmesinin durdurulması uluslararası toplum için ortak bir sorumluluktur. Özellikle Güvenlik Konseyi üyeleri sorumluluklarını tam olarak üstleniyorlar. Son gerginlik ve anlaşmazlığın komşu ülkelere bölgesel olarak taşması, şu andaki çıkmazın riskleri için başka bir basit hatırlatmadır. Suriyelilerin siyasi geçiş sürecinin, Suriye halkının demokrasi arzularıyla uyumlu olması gerekmektedir. Biz BM/Arap Birliği’nin barış çabalarına tam destek vermekteyiz. Bu bağlamda bizim için Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığı çok açıktır. Biz Suriye muhalif gruplarından da farklılıkları ortadan kaldırmalarını ve ortak prensiplerin olacağı bir anlaşma bekliyoruz. Ama en büyük endişemiz insani durumun kötüleşmesidir. Önceliğimiz Suriye’de yerlerinden edilmiş insanlara yardım etmek ve diğer ülkelerde misafir edilen Suriyeli göçmenlere yeterli yardımı sağlamaktır. Ürdün’deki Zaatari mülteci kampını gezdim ve evlerinden kaçıp buraya gidenlere destek verdim. Avrupa Birliği (Avrupa Komisyonu artı Üye Ülkeler) uluslararası insani yardımın öncülüğünü yapmaktadırlar ve bugüne kadar 146 milyon Avro sağladılar.

S. Başkan Barroso, aday bir devlet, Türkiye Kıbrıs’ın başkanlıkta kaldığı süre içerisinde ilişkileri donduracağını ilan etti. Buna tepkiniz nedir?

C. Türk yetkililerle temaslarımızda kesin bir şekilde, iç organizasyonumuzun önemli bir özelliği olan AB Konseyi Başkanlığı’na saygı gösterilmesi gerektiğini belirttik. Bu diğer Başkanlıklara uygulandığı gibi Kıbrıs Başkanlığı’na da uygulanmalıdır. Türkiye’den aday bir ülke olarak AB Konseyi Başkanlığı’nın kurumsal rolüne saygı göstermesini ve bunu anlamasını bekliyoruz.

S. Komisyon, Ankara AB kurumlarına saygısızlık yaptığı ve Kıbrıs’ta insan haklarını ihlal etmeye devam ettiği için Türkiye’yle ilgili politikasını yeniden gözden geçirecek mi?

C. Avrupa Komisyonu bütün üye ülkeler tarafından 2005’de oy birliğiyle kabul edilen müzakere çerçevesine bağlıdır ve müzakereleri bu çerçevede yürütecektir.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin