yaklaşımlarÖzkan YıkıcıKıbrıs Ortadoğu içinde bulunuyor - Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Kıbrıs Ortadoğu içinde bulunuyor – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Ne kadar kaçarsak kaçalım, istediğimiz kadar ilgisiz bilgisiz kalıp haberisizce  kafamızı kuma gömsekte, Kıbrıs resmen Siyasal olarak çoktan Ortadoğu coğrafyasına konuldu. Bölgedeki değişimler ayarlarda Kıbrıs hep etkilendi. Bilinmesede yine Kıbrıs Ortadoğuda direk yer aldı. Bunları tekrar tekrar yazacam ve yine ısrarla ahalinin önemli kısmı bilgisizlik zırhına ve yönetimin “Mukades” avantısıyla konulardan pay alacaklardır. Buna artık alıştık: Geleneksll Kültür ve siaysal davranış haline gelindi: Yaşananlar değil, konuşturulmak istenilen idolojik olgualrla bilgiler algılar oluşturlmaktadır. Ötekine gönderme ve kendini abartıyla övme kısgacında yalanla sesizliklerin saydamlaştığı ortamda elbet gerçeklerin bilinmesi tehlikeli, yazılması zordur. Hatta Kuzey Kıbrısta yaşıyorsanız ve yönetimlerde avantadan kayırmadan pay alıyorsanız, herkesin bildiği gerçeği burada yazmak cesaret konusu oluyor. Konuşma ve bilme sınırı merkezi alanca medyasından öğretimine hep kıstlandırıldı. Bundan dolayı son Ortadoğu olayları nasip pastasından yerini aldı. Kıbrısın Ortadoğu ile ilgili duruşları yazılmasına çizilmesine karşın Kuzey Kıbrısta resmi makamlar duyarsız, medyalar ise resmi makasın açılımına göre yazma yazmama arasına sıkışıp kaldı.

19 Ağustos günü Sundey Times gazetesi can alıcı haberi dünya kamuoyuna duyurtuyordu. Olayın özeti şudur: Kıbrısta bulunan İngiliz üstleri Suriye olaylarını izleyerek isdihbarat topluyor. Topladığı isdihbaratları Türkiye ve Amerika üzerinden Suriye muhalefetine ve özelikle “Özgür Suriye ordusuna” aktarıyor. Suriyedeki ordu haberleşmesinden, hareket etme durumlarını izleyerek direk Muhaliflere Türkiye üzerinden aktarıyor. Böylelikle muhalifler saldırı yapmadan korunmaya yararlı bilgiler elde etmiş oluyor. Enson Suriye ordusunun Halepe yönelik saldırısı girşimini muhalefete bildirip onların karşı saldırı yapmasına yardımcı olundu. Buna benzer bir çok Suriye ordusuna yönelik saldırılarda adamızdaki İngiliz üstelrinin bilgi isdihbarat gönderdiği yazıldı. Gazete bununla resmen ingilterenin Suriye muhaliflerine isdihbarat sağldığını ve bunu Türkiye üzerinden Amerikanın bilgisi yardımıyla yaptığını belirtiyor:

Yukarda özetlenen bilgi bizim için sarsıcı olması gerekir: Ekrana çıkıp atıp tutanların yeniden eyer bilim veya siyasal kimliği varsa düşünmesi gerekir. Çünkü konuya nerden bakarsanız bakın; Sonuçta her tarafıyla resmen kuşatılan gerçekler vardır. Söz edilen üstler adamızda bulunuyor: Bilgileri aktaran Türkiye ise bizim içeleşen adını ne korsanız koyun bağımlı olduğumuz ülkedir. Böylelikle bilgi veren ve aktaran kesimlerin içinde bizde varız. Varsın katılmayalım! Anımsayanlar olacaktır. Vikileaks belgelerinde yine Ağroturdan kalkan Amerikan keşif uçakları, Türkiyeye PKK Lübnan kesimelrine ve israile Hizbulah isdihbarat bilgileri veriyorlardı. Bunlar hep Adamızdaki Ortadoğu gerçeğinden başlayan Emperyalist sömürgeleştirme gerçeklerinin kendisini buluyoruz. Ama onca sayısal medyanın veya tabela sayısını artık çoktan kaybetiğimiz örgütlerden hiç ses gelmedi!

Konu madem Ortadoğu ve özde Suriye olduğuna göre birkaç önemli siaysal mesaja daha vurgu yapalım. Biliyorsunuz içeleştiğimiz Türkiye hep Suriyede “tanpon bölge, uçuşa yasak alan” gibi direk müdahale taktiklerini hep seslendiriliyor. Nitekim onca işdaha karşın belli ki Amerikanın kamuoyu yaratarak yaptırma ve eski ırak Lipya deneyimlerini gözeterek adım atma durumu bazı durumları etkiliyor. Son dönemde ilginç hazırlık probaganda habercilikleri uçuşuyor. Türkiyeye sığınacak Suriye mülteci sayısal rakamlarla müdahale veya “Tanpon, güvenli bölge kurma” siaysetleri vardır. Mülteci sayısının 100 bini geçince bunun gündemleştirlmesi düşünülüyor. Yine başka taktik ise ırakta olduğu gibi “Kimyasal silahlar” olayı probagandaya takılıyor. Hatta zaten bilinen Lübnan Hizbulah müdahalesi için Suriyenin bunları Hizbulaha verme olayı da yavaş yavaş gündeme taşınıyor. Mülteci ve Kimyasal silahlar şimdiden yeni adımın argümanları olarak önümüze sürülüyor.

Lübnanın belli ki fitili çekiliyor. Zaten kısa zaman önce İsrail Hizbulahı yıkma adına açık işkale girişti ve başarısız kaldı. Şimdi Suriye fay hattı kırıldıkça ve dış müdahalelerin oranı artıkça olay Lübnan ve giderek irana kaydırılacaktır. Pek haberi yapılmıyor ama İsrail şimdiden Masge dağıtmaya vararn uygulamalarla irana karşı piskolojik kitle hazırlama sürecine çoktan girdi. Tüm bunlar olurken de Kıbrıstaki İngiliz üstleri isdihbarat sağlayrak, hedefleri belirterek kendi eksenine katgı yapıyor.

Tekrar edelim: Yazılan haberle şu direk ortaya çıktı: Kıbrıstaki İngiliz üstleri isdihbarat bilgisi topluyor. Yapan sistemin en taktiksel egemen gücü İngiltere; Bilgileri yerine sunan bizim içeleştiğimiz Türkiye ve bilinen ama söyletimyen efendimiz Amerika olmaktadır. Böylesi taraf olunan yerde yaşarken, hiç bilmemenin anlamı varmı! Var elbet: Bilmediğin zaman sömürgeciliği, Ortadoğu oynunu ve Emperyalist gerçeği sorgulayaman: Sorgulamadığın zaman da değişim talebin olmayıp sadece sisteme şükrederek yaşarsın. Zaten özelikle Kuzey Kıbrıs dünya ilhak, sömürge modeli olarak örneklemlerle dolu: Hangi ülkenin ekonomik prokramı başka ülke elçisince açıklanıp yorumlanır? Son TC elçisinin başka yerde görülmeyen bulunduğu ülkenin ekonomik raporunu yayınlayan diplomat oldu. Bunu hiçbir ülke elçisi başka ülkede yapmaz. Hatta çokca konuşulan Vali olayıda buna ek olarak bilinmesi gerekir. Valilerde şehrin ekonomik genel yapısına bağlı rapor veya yardım heyeti oluşturmaz. Ama burası Kuzey Kıbrıs. Bilgiler böyle akışıp veya yasaklanırken, elbet verilen bilgielrde resmi yapının çıkarına göre olacaktır. Öye olunca da elbet buradaki gerçekler değil gelen yabancı sermaye çıkarsamalaı rakamlarla başarı başarısızlık olacaktır. Böylesi yapıda işbirlikci güdük işadamları ise içte yakınırken gelen elçilik başarı raporuna da “tıs” demeden hatta daha saptırmayla bir bölümünü alıp konuşacaklardır.

Kısaca; Biz Kuzey Kıbrısta yaşıyoruz: Ama Kuzey Kıbrısı Kuzey Kıbrıs gibi algılayıp öğrenmiyoruz. Onca gerçeklerin dışında “özgürlük örneği, çağdaş değerli” olarak sağda solda savunup birilerini kandırarak bizim gibi ayara sokarız. Ama sora üsterden isdihbarat gerçeği veya alçilik ekonomik rapor açıklamalrının anlamı hiçeleştir. Helle de çokca övülen Asil Nadir olayında!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin