kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 28/06/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 28/06/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizmasι’ndan yardımı sadece bankalar için almayacak olması. Gazeteye göre, Kıbrıs Destek Mekanizmasι’ndan ekonominin tümü için yardım alacak. Lefkoşa’nın önceleri tercihi bu değildi. Ancak Brüksel bunu böyle istedi. Brüksel, Lefkoşa’nın İspanya tipi “light” bir memorandum talebini kabul etmedi. Avrupalılar, uzun bir süredir Kıbrıs’a ilettikleri değişimi Kıbrıs ekonomisinde güvence altına almayı istiyorlar. Bugüne kadar alınmış olan önlemleri de Komisyon’un tavsiyelerine yanıt vermeyen ve yok düzeyinde önlemler olarak sayıyorlar. Eurogrup’un dünkü olağanüstü toplantısı sonrası Kıbrıs’ın Mekanizma’ya girişi gerçekleşmiş oldu. Bu toplantı sonrası Kıbrıs mesajını verdi ve yanıtını aldı. Birlik yetkilileri Kıbrıs’ta söylenenlerden bağımsız olarak, şimdi masaya çok ve sert önlemlerin geleceğini belirtiyorlar. Troyka’dan bir heyet de Pazartesi günü adaya gelecek. Brüksel’de yapılan hesaplamalara göre, Kıbrıs’ın 10 milyar avroya ihtiyacı var. Bunun %66’sı Avrupa İstikrar Fonu’ndan, %33’ü ise Uluslararası Para Fonu’ndan verilecek. Kıbrıs’ın imzalayacağı memorandum Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’in imzaladıkları memorandum modelinde olacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Milletvekilleri ayda 1200 avro daha düşük maaş almaya devam edecekler. Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durum nedeniyle milletvekillerinin maaşlarında yapılan indirimin iki yıl daha devam etmesi bekleniyor. Elde edilen bilgilere göre, bu konu dün Meclis’te temsil edilen partilerin liderler toplantısında gündeme getirildi. Milletvekillerinin maaşlarından %10’luk kesintinin bir süre daha devamını Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın talep ettiği belirtildi. Cumhurbaşkanı kendisinin ve bakanlarının maaşlarından da kesintinin devamını istedi. Bu kesintiler için iki yıl önce yapılan yasal düzenleme 30 Temmuz 2012 tarihinde bitiyor. Meclis şimdi tatile girmeden önce bu konuda gerekli düzenlemeleri yapacak. Milletvekilleri ek ödentilerle birlikte toplam 6 bin 762 avro maaş alıyor. Bunun %10’u kesiliyor.

–       Ayanapa’da geçen hafta sonu beş kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak polis önemli bulgulara ulaştı. Beş kişiyi öldürme konusunda zanlı olan iki kişinin yurt dışına kaçtığı belirtilirken polisin bu iki kişinin isimlerini bildiği ve elinde fotoğrafları olduğu belirtiliyor. Bu kişilerin biletlerinin kim tarafından ödendiğininin ortaya çıkması durumunda olayın arkasınaki kışkırtıcılar da ortaya çıkarılacak. Dün Başsavcı’nın onayı ile polis iki Pontuslu hakkında Avrupa çapında tutuklama kararı çıkarttı.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın dün itibarıyla Uluslararası Para Fonu’nun da katıldığı Mekanizma’ya dâhil olması. Gazeteye göre, Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu’nun teknokratlarından oluşan Troyka Pazartesi günü adaya gelerek Kıbrıs ekonomisiyle ilgili değerlendirme toplantıları yapacaklar. Bu toplantılar sonrası Kıbrıs’ın nakit ihtiyacının boyutunu belirleyecekler. Troyka üyelerinin hem devletin, hem de bankaların hesaplarına girmeleri bekleniyor. Böylece hem bankaların, hem de devletin acil ihtiyaçlarının ne olduğu konusunda Eurogrub’a detaylı bir rapor sunacaklar. Maliye Bakanı’nın da dün belirttiği gibi, bu değerlendirme temelinde Kıbrıs’a verilecek yardımın miktarı ve koşulları da ortaya çıkacak. Gündeme getirilecek önlemlerle bankalarda yapısal değişiklikler, kamu ekonomisinde tasarruf ve Kıbrıs ekonomisinin rekabet gücünün arttırılması hedeflenecek. Bu arada Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizmasι’na girmesiyle birlikte egemenliğini yitireceği yönündeki görüşleri Maliye Bakanı dün yaptığı bir açıklamada reddetti. Kıbrıs’ın ortakları tarafından Avro Bölgesi’nde desteklenmesinin “mükemmel bir yardım” olduğunu söyledi. Yapılacak yardımla Kıbrıs’ın bugün karşı karşıya olduğu sorundan kurtulacağını ve krizi geride bırakacağını da belirtti. “Bunun ekonomimizde bazı olumsuz sonuçları olacak ancak bunlar aşılamayacak sorunlar olmayacak” dedi. Maliye Bakanı Kıbrıs’ın bugün karşı karşıya olduğu sorunların Kıbrıs bankalarının Yunanistan’da yaptıkları büyük yatırımlardan kaynaklandığı görüşünü de yineledi. Bu noktada bankalar olmaksızın büyümenin olamayacağının altını çizdi. Kıbrıs Bankası’nın da devlet desteği istemesi konusunda ise, Maliye Bakanı Şarlis bu talebin inceleneceğini söyledi. Kıbrıs’ın destek için başvurusunun kabulü sonrası Kıbrıs bankalarının yeniden sermayelendirmesine ilişkin dar takvimlerin artık geçerli olmadığını duyurdu. Kıbrıs’a yapılacak yardıma karşı ileri sürülecek koşullara değinirken de bu koşulların Kıbrıs’ın karşılayabileceği düzeyde olacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi. Bu konuda Troyka ile müzakere yapılacağını, müzakere edilmeksizin hiçbir şeyin dayatılmayacağını ifade etti. “Mutlak bir şey yok. Her şey tartışılacak ve sonunda iki tarafı da tatmin edecek koşullar belirlenecek” dedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Rusya Kıbrıs’a kredi konusunda yeşil ışık yaktı. Kıbrıs’ın özellikle Rusya’dan kredi bulması muhtemel görünüyor. Hükümet Avrupa Destek Mekanizması’na başvuruda bulunmasına rağmen, Rusya ve Çin’den kredi bulma uğraşılarını terk etmedi. İyi haber alan kaynaklara göre, Rusya’dan kredi bulunması mümkün. Rusya Devlet Başkanı Putin’in bu konuda olumlu yanıt için Maliye Bakanı’na net görüş bildirdiği belirtiliyor. Bu konuyla ilgili olarak verilecek kredi miktarının ve ödeme koşullarının belirlenmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Hristofyas siyasi parti liderlerine geçen gün konuyla ilgili bilgi verirken, istenen kredinin miktarının 5 milyar avro olduğunu söylemişti.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Troyka Pazartesi günü işe başlıyor. Geri sayım başladı” başlığı altında Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na resmi olarak başvuruda bulunması ve bu talebinin kabul edilmesi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı’nın Maliye Bakanı’nı kum torbasına dönüştürdüğü ve onu zorda bırakmak için hiçbir fırsatı kaçırmadığı ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Maliye Bakanı’nı kameralar önünde de zorda bırakmaktan kaçınmıyor. Bu süreçte Cumhurbaşkanı’nı öfkelendiren en büyük neden Maliye Bakanı’nın ekonomiyle ilgili görüşlerini kamuoyu önünde ifade etmekte ısrar etmesi. Bu arada Maliye Bakanı Vasos Şarlis dün yaptığı bir açıklamada Cumhurbaşkanı ile aralarında herhangi bir karşıtlık olmadığını ve ilişkilerinin mükemmel olduğunu açıkladı.

–       Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusu sonrası tüm gözler Kamu Çalışanları Sendikası PASİDİ’ye çevrildi. Yunanistan’da binlerce kamu çalışanının işten atılmasının ve geri kalanlarının maaşlarında ve haklarında ciddi kesintilere gidilmesinin yaşandığı koşullarda PASİDİ’nin tavrının ne olacağı merak ediliyor. PASİDİ Genel Sekreteri Glafkos Hacıpetru hükümetin Mekanizma’ya başvurusunu doğru bir karar olarak niteledi. Bu gelişme sonrası Kıbrıs ekonomisinin sorunlarının gerçek boyutunun öğrenileceğini ifade etti. Bu şekilde bu sorunların birlikte ele alınıp çözülebileceğine dikkat çekti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “sert kemer sıkma mantığına hayır” başlığı altında. Gazeteye göre, PEO Genel Sekreteri Pambis Kiritsis dün Avrupa Destek Mekanizması’nın diğer ülkelerde uygulanan ve başarısız kalan kemer sıkma politikalar yerine ekonomiyi yeniden pozitif büyüme ritmine getirmeyi hedeflemesi gerektiği mesajını verdi. Kiritsis bu mesajı Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusunun hemen ardından gönderdi. Kıbrıs’ın bu başvurusu dün kabul edildi. Yardımın miktarı ve koşulları için bir heyet Pazartesi günü adaya gelerek temaslarda bulunacak. Bu arada Rusya’nın Kıbrıs’a kredi verme olasılığı da açık. Süreç bu şekilde devam ederken Laiki Bankası’ndan sonra Kıbrıs Bankası da dün devletten 500 milyon avroluk bir sermaye talebinde bulundu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Kıbrısrum ve Kıbrıstürk siyasi partilerin liderleri ya da temsilcileri dün ara bölgedeki Ledra Palas’ta bir araya geldiler ve Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla iki liderin arasında yapılan doğrudan müzakerelere devam edilmesini istediler. Görüşmeden sonra açıklamada bulunan Slovakya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Anna Turenikova bu toplantıda Kıbrıs’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı sırasında güven artırıcı önlemler ve Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması konularında nasıl ilerleme sağlanabileceği konusunun ele alındığını söyledi. Turenikova, iki toplumdan siyasi partilerin temsilcilerinin güven artırıcı önlemlerin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması için olumlu katkıda bulunacağını vurguladıklarını söyledi.

–       Yeni koşullar EDEK’in 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik planlamasını yapacağı bugünkü parti Polit Büro toplantısının ertelenmesini getirdi. DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın seçimlerin birinci turundan Nikos Anastasiadis’in adaylığının desteklenmesi yönünde görüş belirttiğine ilişkin haberlerin ardından EDEK tüm süreci baştan ele alacak. Bu arada DİKO’da bu seçimlere yönelik üçten fazla eğilim olduğu ifade ediliyor. Ancak Karoyan’ın Anastasiadis’in adaylığını destekleme eğilimi EDEK’te panik yarattı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin