kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 01/06/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 01/06/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Kıbrıs’ın Laiki Bankası’nın yeniden sermayelendirilmesi için 1,8 milyar avroluk olası yardım talebinde bulunması durumunda konulacak koşullar. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın Laiki Bankası’nın sermayelendirilmesi sürecinde Avrupa Finansal İstikrar Fonu’ndan talepte bulunması durumunda bu talebin karşılanması için özlü koşullar ileri sürülecek. Bunun için özel bir momerandum hazırlanacak ve bu memorandumun koşullarının temelini Komisyon’un geçen gün hazırladığı tavsiyeler teşkil edecek. Hatırlanacağı üzere bunlar arasında devlet harcamalarının ve kamu açıklarının belli bir düzeyde tutulması ve emeklilik sisteminde, emeklilik yaşı sınırında ve Hayat Pahalılığı Ödeneği’nde değişiklikler yapılması vardı. Brüksel’den elde edilen haberlere göre, Avrupa Finansal İstikrar Fonu koşulsuz hiçbir yardımda bulunmayacak. Laiki Bankası’nın talep ettiği miktar Avrupa boyutunda düşünüldüğünde küçük olabilir ancak Kıbrıs ekonomisi dikkate alındığında bu ciddi bir miktar. Bu miktar ile kamu borçları on puan artacak. Bazı haber kaynaklarına göre, konuyla ilgili olarak Brüksel ile Lefkoşa arasında ilk temaslar yapıldı ve önümüzdeki on beş gün içinde Kıbrıs’ın Avrupa Finansal İstikrar Fonu’na başvurusuyla ilgili bazı gelişmeler yaşanabilir. Aynı kaynaklara göre, kredi için ileri sürülen koşullar krediyi kullanacak banka için de geçerli olacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Merkez siyasi alanda işbirliği arayışları önümüzdeki Çarşamba gününe kadar donduruldu. Merkezdeki dört parti liderinin bugünkü görüşmesi önümüzdeki Çarşamba gününe ertelendi. Bu ertelemeye gerekçe olarak da Avrupa Parlamentosu siyasi grup liderleri konferansının Kıbrıs ziyareti gösterildi. Gelecek Çarşamba günü gerçekleştirilecek toplantıda önce liderlerden birlikte ilerlemelerinin mümkün olup olmadığına ilişkin net bir siyasi tavır ortaya koymaları istenecek. İkinci olarak da netleştirecek kriterler temelinde desteklenecek adayın somut bir takvim temelinde belirlenmesi gündeme getirilecek. Partilerin görüşlerinin çakışması uğraşılarına dün de devam edildi. EDEK Başkanı Yannakis Omiru geçen günkü toplantı sonuçlarıyla Cumhurbaşkanı adayının rolüne ilişkin notları içeren bir belgeyi partilere gönderdi. Elde edilen bilgilere göre, DİKO Başkanı Maryos Karoyan bu metin üzerinde bazı düzeltmeler yaptı ve bunu geri gönderdi. Aynı haber kaynaklarına göre, Karoyan desteklenecek adayın eski DİSİ Başkanı Yannakis Matsis ya da DİSİ üst düzey kadrosu Uranios Yunannidis gibi diğer partilerden gelmesinin politik olarak ne kadar etik olduğu sorusunu gündemde tutmaya devam ediyor. Yorgos Lillikas’ın adaylığını, merkez partiler karar almadan önce açıklamış olmasını da bir şantaj olarak değerlendiriyor.

–       Mari’deki patlama sonrası ortaya çıkan Öfkeli Vatandaşlar Hareketi Cumhurbaşkanlığı seçimlerine partiler üstü bir adayla katılma kararı aldı. Bu hareketin destekleyeceği adayın 1 Haziran günü düzenlenecek basın toplantısında açıklanması bekleniyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Maliye Bakanlığı’nın kamu ekonomisinde tasarruf amacıyla hazırladığı bazı önerilere AKEL’in karşı çıkması. Gazeteye göre, Maliye Bakanlığı teknokratlarının kamu ekonomisindeki sorunlara karşı koymak için belli bir süredir üzerinde yoğun bir biçimde çalıştıkları senaryolara önce AKEL tepki gösterdi. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu RİK’te katıldığı bir programda Maliye Bakanlığı teknokratlarına doğrudan ve onların siyasi sorumlularına dolaylı bir biçimde mesaj vermekten kaçınmadı. Somut ekonomik konulardaki kendisinin ifade ettiği tezlerin Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın da görüşleri olduğunu belirtti. Andros Kiprianu’nun sert bir biçimde dile getirdiği bu görüşler sonrası emeklilik yaşının yükseltilmesi ve Hayat Pahalığı Ödeneği’nde sınırlamaya gidilmesi yönündeki düşünceler daha doğmadan öldü. Andros Kiprianu bu arada kemer sıkma politikasının kamu ekonomisinde tasarruf ve büyüme için tek yol olmadığını da ifade ederek, Fransa’da Fransua Oland’ın seçilmesinin ardından gündeme gelen değişikliklere dikkat çekti. Andros Kiprianu bu arada tasarruf önlemleriyle ilgili olarak partisinin Cumhurbaşkanı’na bir dizi öneride bulunduğunu da duyurdu. Bu arada Andros Kiprianu’nun ileri sürdüğü görüşleri hükümet de benimsemiş durumda. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu konuyla ilgili olarak daha sonra yaptığı bir açıklamada hükümetin Hayat Pahalılığı Ödeneği’nde kesinti yapılması ve emeklilik yaşının yükseltilmesi gibi bir düşünce içerisinde olmadığını söyledi. Stefanos Stefanu “hükmet Hayat Pahalığı Ödeneği’nin yeniden yapılandırması tartışmasını bu ödenekte kesinti yapılması amacıyla değil, sistemi iyileştirme amacıyla başlattı” dedi. Stefanos Stefanu hükümetin bu amacının da sosyal ortaklarla diyalog sonucu yaşama geçirileceğini dile getirdi. Emeklilik yaşının yükseltilmesiyle ilgili olarak ise hükümetin daha önceden ilan ettiği tezi olduğunu ve bu görüşü istikrarlı bir biçimde savunduklarını söyledi. Avrupa Birliği Destekleme Mekanizması’na girilmemesi için alınacak önlemlerin sosyal duyarlılığı olacağının altını da çizdi.

 

SİMERİNİ gazetesinin de bugünkü ana haberi Maliye Bakanlığı’nda hazırlanan tasarruf önlemlerine AKEL’in karşı çıkması. Gazeteye göre, Maliye Bakanlığı yeni ekonomik tasarruf önlemlerini gün içinde açıklayacağını söylerken yolunu kaybetti. Elde edilen bilgilere göre, AKEL bu önlemler paketini bloke etti. Kamu Çalışanları Sendikası PASİDİ ise paketin içeriğini dahi görmeden bunu reddedeceğini açıkladı. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu dün Cumhurbaşkanı’nın ve hükümetin tezlerini ben ifade ediyorum diyerek özünde Maliye Bakanı’nın statüsünü aşağı çekti. Bu arada, Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’a yönelik tavsiyeleriyle Maliye Bakanı Şarlis’in hemfikir olduğunu açıklarken AKEL’in bu tavsiyelerden bazıları ile hemfikir olmadığını açıklaması da dikkat çekti. AKEL emeklilik yaşının yükseltilmesi ve kooperatiflerin denetimi konularında Avrupa Komisyonu’nun görüşlerinden farklı düşünüyor. Dün yaşanan bu gelişmeler sonrası Maliye Bakanı herhangi bir açıklama yapmazken onun yerine Hükümet Sözcüsü konuştu ve yeni önlemler paketinin sosyal duyarlılığının olacağını ifade etti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun Kıbrıs sorununda somut bir ilerlemenin olmadığı şu anda uluslararası bir konferans toplanmasının doğru olmayacağını söyledi. Ban Ki Mun Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak üstlendiği görevi sonlandırmasını uluslararası toplumun arzulamadığını da belirtti. Görevine son vermesinin kimsenin yararına olamayacağı, bunun bölgede barış ve istikrara katkısının da olmayacağı görüşünü savundu. Somut ilerleme sağlanamaması konusunda endişelerini dile getirdi.

–       Sanayiciler ve İşverenler Federasyonu imalat sanayinde Katma Değer Vergisi uygulamasına karşı. Dün Meclis ve Maliye Bakanlığı önünde Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte düzenledikleri protesto etkinliğinde bu verginin derhal kaldırılmasını talep ettiler. Bu verginin uygulanmasının iflas ve işsizlik anlamına geleceği görüşünü savundular.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Şults’un dün ifade ettiği görüşler. Gazeteye göre, Martin Şults dün Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşurken Avrupa Birliği’ne üye olmayı isteyen Türkiye’nin Avrupa Birliği dönem başkanlığı yapan ülkeyle işbirliği yapmayacağını, onunla müzakereye girmeyeceğini ve onu tanımayacağını açıklamasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Bu görüşün kendi kişisel görüşü olmadığını, kurum olarak Avrupa Parlamentosu’nun görüşü olduğunu da vurguladı. “Bu kabul edilemez ve Avrupa Parlamentosu siyasi grupları başkanlarının tümü de bunu söylediler” dedi. Şults Kıbrıs hükümetinin Avrupa Birliği dönem başkanlığına çok iyi hazırlandığını da ifade ederken “eğer şapkam olsaydı bu ülkenin bilgisi karşısında saygımı göstermek için bu şapkayı çıkaracaktım” dedi. Bu arada Cumhurbaşkanı da hem Şults’a, hem de Avrupa Parlamentosu’na Kıbrıs halkının verdiği mücadeleye ilişkin yaklaşımları nedeniyle teşekkür etti. Türk işgalinin yarattığı sorunlardan etkilenmeksizin Kıbrıs’ın Birlik dönem başkanlığı görevini yürüteceğinin güvencesini verdi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinin gelişme halinde bulunduğunu ve ortaya çıkan koşullar temelinde partisinin gerekli kararları alacağını söyledi. Merkezdeki partilerin kararını AKEL’in bekleyip beklemediği sorusuna da “biz ilerliyoruz ve hiçbir şeyi beklemiyoruz” yanıtını verdi. AKEL’in bu süreçte ikinci senaryoyu incelemeye aldığı, geniş ilerici ve demokrat kesimlerin net bir siyasi temelde destekleyebilecekleri şahsiyetleri araştırdığı görülüyor.

–       AKEL Genel Sekreteri Kıbrıs sorunun çözümünde partisinin konfederasyonu değil, iki bölgeli iki toplumlu federasyonu istediğini söyledi. DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis’in gevşek federasyon görüşünü paylaşmadıklarını da ifade etti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin