kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 16/05/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 16/05/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “AKEL’den havuç ve sopa” başlığı altında 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kipranu’nun DİKO Başkanı Maryos Karoyan ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde işbirliği olasılığını araştırmak amacıyla yapacakları görüşmenin 24 saat öncesinde AKEL’in izlediği havuç ve sopa politikasıyla siyasi alan alevlendi. AKEL Genel Sekreteri Kiprianu DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos’a yönelik sopa politikasını ileri sürerek ortak bir yolda yürüme konusunda Papadopulos’u bir diken olarak niteledi ve DİKO’ya onu düzene koyma çağrısında bulundu. Kiprianu aynı anda partisinin önceliğinin Kıbrıs sorunu, ekonomi, enerji ve işbirliğinin nasıl işleyeceğine ilişkin temel konularda görüş birliği sağlanması olduğunu ifade etmekle birlikte DİKO Başkanı’nın masaya koyacağı aday isimlerini duymaya da hazır olduklarını ifade etti. AKEL lideri DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos’a yönelikv olarak partisini somut bir alana çekmeye çalışma eleştirilerinde bulundu. Bu noktada Maryos Karoyan’ı Papadopulos’tan ayırdı. Buna yanıt veren Papadopulos ise Andros Kipranu’nun başka dönemlerin ve başka rejimlerin bir profili olduğu görüşünü savundu. Papadopulos bu arada iki parti arasında işbirliğinde engelin Cumhurbaşkanı ile AKEL’in son dört yıl boyunca izlediği politikalar olduğunu ileri sürdü. DİKO Genel Sekreteri Kenevesoz da aynı doğrultuda hareket etti ve AKEL liderine yönelik olarak DİKO kadrolarını iyi ve kötü çocuklar diye ayırmaya çabasında olduğu eleştirisinde bulundu. Kenevesoz, Cumhurbaşkanı’nın çıkmaz ve bazen da anti ulusal politikalarına net bir biçimde karşı çıkan kişilerin AKEL tarafından siyasi yalnızlığa itilmeye çalışıldıkları görüşünü de savundu. Kenevesoz “AKEL ülkeyi çıkmaza götüren politikalarına gerekçe arıyor” dedi. DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiyu da hem şimdi hem de AKEL ile işbirliği süresince partilerine saygı eksikliği olduğunu belirterek parti başkan yardımcısına arka çıktı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Hristofyas ile Kıbrıslıtürk lider Eroğlu müzakereler sürecinin çıkmazda olduğu konusunda görüş birliği içindeler. Cumhurbaşkanı geçen gün yaptığı halka sesleniş konuşmasında bunu net olarak ortaya koydu. Bugün Adaya dönen ve New-York’ta alınan son kararların yaşama geçirilmesi doğrultusunda çalışmaya başlayan Aleksander Dovner iki liderle ayrı ayrı görüşecek. Birleşmiş Milletler bu süreçten Temmuz ayına kadar herhangi bir sonuç alınmasının zor olduğu görüşünde. Bu süreçte ciddi zaman kaybı yaşandı ve yürütme erki, mülkiyet ve vatandaşlık konusunda yoğun görüşme için belirlenen on beş günlük süre de sonuçsuz alınmaksızın geçti. Bu dönemde Birleşmiş Milletler yetkilileri Yakovu ve Özersay ile iki ayrı görüşmelerde bulundular ancak bu konular bu görüşmelerde de ele alınmadı. Türk tarafı öze yönelik tartışmaya girmiyor ve önce yöntemin belirlenmesini talep ediyor.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Yunanistan’da hükümet kurma çalışmaları. Gazeteye göre, Yunanistan’da yeni hükümet kurma çalışmalarında çıkmaz artık kesin olarak resmileşti. Siyasi parti liderlerinin dün Cumhurbaşkanı Karolas Papulyas başkanlığında gerçekleştirdikleri toplantıda çıkmaz kesinleştirilirken 17 Haziranda tekrar seçimlere gidilmesi mesajı verildi. Bugün tekrardan bir araya gelinerek ülkeyi seçime götürecek geçici bir hükümetin oluşturulması konusu ele alınacak. Yunanistan’da ulusal birlik hükümeti oluşturulması yönünde tüm önerileri reddeden Radikal Sol Birlik SİRİZA hükümet kurulamamasının temel sorumlusu olarak gösteriliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Yunanistan’da siyasi parti liderlerinin Pazartesi günü yaptıkları toplantının tutanakları kamuoyuna yansıdı. Bu toplantıda Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas’ın dramatik bir ses tonuyla konuştuğu ifade ediliyor. Papulyas liderlere ülkede bankaların çok zor bir durumda olduğunu Pazartesi günü saat dört itibarıyla bankalardan 700 milyon avroya varan bir para çekildiğini söyledi.

–       Nüfus ve muhaceret dairesinin gelirlerini bazı memurlar yeme içmede kullandı. Polis’in ekonomik suçlar birimi konuyu araştırmaya aldı. Dairenin topladığı paraların ciddi bir kısmı kayıp. Bu olay bir rastlantı sonucu ortaya çıktı. Dairenin kapalı olduğu Pazar günü dahi makbuz kesildiği görüldü. Yapılan araştırmalar sonrası 1 Ocak ile 21 Şubat tarihleri arasında kasadan 29 bin avronun eksik olduğu saptandı.

–       Doğal gaz alanında işbirliği konusunu görüşmek amacıyla Ticaret Bakanı Neoklis Silikyotis 11 Haziran’da İsrail’e gidecek. Neoklis Silikyotis İsrail Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı ile bir araya gelecek. Bu görüşmede İsrail’in doğal gazının Vasiliku’da sıvışlaştırılması konusu gündemin en önde gelen maddeleri arasında olacak. İki ülke arasında bugünkü veriler dikkate alındığında doğal gazın Avrupa pazarına taşınmasında en iyi yöntemin sıvılaştırılmış halde olması gerektiği konusunda görüş birliği olduğu ifade ediliyor.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi milletvekillerinin ödemedikleri trafik ihlal cezaları. Gazeteye göre, 2007’den günümüze milletvekilleri aşırı sürat, yanlış yere park gibi toplamda 56 trafik ihlalinde bulundular. Milletvekilleri bu suçların karşılığı olan cezaları ise ödemediler. Ancak milletvekilliği dokunulmazlığı nedeniyle bu cezaları ödemeleri için yargıya da götürülemiyorlar. Bu konu dün Meclis’te milletvekilliği dokunulmazlığı konusu tartışılırken Belediyeler Birliği Başkanı Strovolos Belediye Başkanı Lazaros Savidis tarafından gündeme getirildi. Konunun tartışılması sonrası Başsavcılığın bu milletvekilleriyle ilgili olarak partilere bilgi vermesi kararlaştırıldı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile DİKO Başkanı Maryos Karoyan bugün tek başlarına buluşacaklar. İki lidere partilerinden kimse refakat etmeyecek. Bu durum DİKO’da rahatsızlıklara neden oldu. Elde edilen bilgilere göre, Karoyan işbirliğinde yer almamakla birlikte AKEL’in merkezdeki partilerin adayını destekleme dışında başka seçeneği olmadığı konusunda ikna etmek hedefiyle bu görüşmeye gidecek. Karoyan’ın merkezdeki partilere de başka bir partinin desteğini almadan gösterecekleri adayın seçilme şansı olmadığını söyleyecek. AKEL’in desteğini almaları durumunda seçimlerin birinci turdan bitmesi olasılığı üzerinde duracak. Bir DİKO kadrosuna göre, Karoyan’ın bu planının tutması çok zor çünkü AKEL seçimlere ya kendi adayı ile ya da merkez soldan bir aday ile tek başına katılma konusunda kararını vermiş durumda. Bu kişiye göre, AKEL’in işbirliği girişimleri daha geniş bir stratejinin bir parçasını teşkil ediyor.

–       Kıbrıs’ta Gayrı Safi Yurtiçi Hâsıla’nın büyüme oranı 2012’nin ilk çeyreğinde gerçek koşullarda % 1,5 oranında düştü. Kıbrıs İstatistik Dairesi tarafından açıklanan verilere göre, ekonominin İnşaat, İmalat ve Elektrik alanını kapsayan ikinci sektörü ile Ticaret ve Ulaşım sektörlerinde büyüme eksi oldu. Bankacılık ve Kamu Yönetimi, Eğitim, Sağlık ve diğer Hizmet sektörlerinde de olumsuz büyüme oranları görüldü.

 

HARAVGİ gazetesinin de bugünkü ana haberi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleri. Gazeteye göre, AKEL 2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destekleyeceği adayı toplanacak olan olağanüstü kongresinde belirleyecek. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu partisinin Merkez Komitesi Plenumu kararlarını dün basına duyururken bunu gündeme getirdi. Parti Merkez Komitesi Plenumu’nda alınan karara göre, parti işbirliği politikasına tutarlı bir biçimde devam edecek, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi işbirliği sağlamak için iyi niyetle çalışacak. İşbirliği olması için hem Kıbrıs sorununda hem de iç konularda bir ilkeler çerçevesi üzerinde anlaşmaya varılması gerekecek. Bunun yanı sıra geçmişte hükümete katılan partilerin muhalefetten daha fazla muhalefet eder bir görünüm ortaya koymalarının tekrarlanmaması için bu işbirliğinin koordinasyonu konusunda da karar alınacak. AKEL Merkez Komitesi işbirliği ile ilgili olarak diğer partilerle gerçekleştirilecek görüşmeler ışığında yeniden toplanacak ve parti tabanı ile diyalog sonrası partinin olağanüstü kongresine yapılacak öneriyi hazırlayacak.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanı Hristofyas dün bir soruya yanıt verirken Cumhurbaşkanlığı’na aday olmama nedenlerini halka sesleniş konuşmasında ortaya koyduğunu ve bunun dışında bir başka nedenin bulunmadığını söyledi. Bu arada kendisi için en büyük onurun AKEL tarafından partinin tarihi liderleri arasında görülmesi olduğunu söyledi.

–       Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikyotis ile görüştükten sonra basına açıklamalarda bulunan Kıbrıs Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Viktor Mantovanis Britanya, Almanya ve Hollanda’dan rezervasyonlarda da düşüş kaydedildiğini buna karşı Rusya ve diğer ülkelerden gelecek olan turist sayısında artış görüldüğünü dile getirdi. Yılsonuna kadar turist gelişlerinde küçük bir artış görülmesini ümit ettiğini söyledi. Matovanis, yapılan rezervasyonlarda Rusya’nın % 20-25 civarında artış gösterdiğini, Britanya’nın % 10, Almanya ve Hollanda’nın da % 15 civarında düşüş gösterdiğini belirtti. Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikyotis de, Acenteler Birliği Başkanı’na mevsimsellik ve rekabet konularında hükümetin almakta olan bütün tedbirleri anlatma fırsatı bulduğunu bildirdi. Turizmin ekonominin çok önemli bir alanı olduğunu, ortaya çıkabilecek bütün sorunlara ve zorluklara karşı başarıyla mücadele edebilmek için herkesin alarmda olması gerektiğine dikkati çeken Silikyotis, görüşme sırasında yeni hava yolu bağlantıları, vize işlemleri, adanın işgal altındaki bölgelerinde bulunan otel ve pansiyonların yasadışı reklamını yapan çeşitli turist şirketler konusunun ele alındığını duyurdu.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
218AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin