kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 19/03/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 19/03/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi DİSİ ile DİKO’nun emeklilik yaşının 64’e yükseltilmesi yönünde Meclis’e sundukları yasa tasarısı. Gazeteye göre, Averof Neofitu ile Nikolas Papadopulos’un Meclis’e birlikte sundukları ve Zaharias Kulias’ın da destek verdiği kamuda emeklilik yaşının 63’ten 64’e çıkarılmasını öngören tasarının Meclis’ten geçmesi için perde gerisi çalışmalar devam ediyor. EVROKO da parti başkanı Dimitris Şilluris aracılığıyla bu tasarıya destek belirtti. EDEK’te ise parti polit bürosu gelecek Salı günü toplanarak bu tasarıya ilişkin değerlendirmelerde bulunacak. DİSİ ve DİKO Kulias Zaharias ile birlikte Meclis’te 29 sandalye sayısı ile çoğunluğu sağlar durumda. Ancak bu tasarıyı daha büyük bir çoğunlukla ve mümkün olması halinde AKEL dışındaki partilerin tümünün oylarıyla Meclis’ten geçirmeyi arzuluyorlar. Bu arada Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın bu yasanın onaylanması durumunda büyük bir olasılıkla bunu anayasaya aykırı olarak nitelemesi bekleniyor. Tasarı bugün Meclis Maliye Bakanlığı Komisyonu’nda ele alınacak. Kamu Çalışanları Sendikası PASİDİ ise konuyla ilgili henüz bir görüş ortaya koymadı. Sendika Genel Sekreteri Flurencos yaptığı bir açıklamada “tasarıyı ne destekliyoruz ne de karşıyız” dedi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak merkezi siyasi alanda hareketlenme bekleniyor. DİKO geçen Cuma günü AKEL ile yaptığı verimsiz görüşmeyle ilk tur temaslarını tamamlamış oldu. DİKO’nun şimdi ilk tur temas sonuçlarını yarın ya da ertesi gün yetkili parti organlarında değerlendirmesi bekleniyor. Bu arada EDEK’in de merkez siyasi partilere gönderdiği mektubun ardından bundan böyle atacağı adımlarla ilgili olarak da kendi kararını ortaya koyacağı ifade ediliyor. EDEK’in bu konuyu netleştirmek için çok kısa bir süre içerisinde yeni girişimlerle temaslarına devam etmesi bekleniyor. EDEK’in Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde ne Hristofyas’la ne de Anastasiadis’le birlikte aynı yolu yürümesinin olası olmadığına kesin gözüyle bakılıyor. Bu nedenden dolayı da Yannakis Omiru ile yakın çalışma arkadaşları olası aday isimlerini tartışıyorlar. EDEK’ten bir kaynak da bu süreçte ittifaklar konusunun netleşmesinin gerektiği üzerinde durdu ve önceliği DİKO’ya verdiklerinin altını çizdi. EDEK merkezin güçlü bir isimle seçimlere katılması durumunda bu adayın ikinci tura geçmesi yönünde ciddi olasılıkların olduğunu kamuoyu yoklamalarının göstermesini de dikkate alıyor. Ancak bu alanda işbirliği için kilit nokta, DİKO ve DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın izleyeceği seçim taktikleri. EVROKO ise EDEK’in mektubuna başından itibaren olumlu yanıt vermiş durumda.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olarak DİSİ’de yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre, Nikos Anastasiadis’in ezici çoğunlukla aday olması kararına rağmen Eleni Theoharus seçimlerde aday olma olasılığını tamamen ortadan kaldırmadı. Eleni Theoharus adaylığı konusunda tüm seçenekleri açık tutan açıklamalar yaparken Şubat ayına kadar daha pek çok gelişmelerin yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Nikos Anastasiadis ise partisinin Avrupa Parlamentosu üyesi Theoharus’un ne dediğine ya da ne yaptığına bakılmamasından yana. DİSİ’de şimdi dikkatler Nikos Anastasiadis’in seçim programının hazırlanmasına yöneldi. Bu program diğer partilere de sunulacak ve işbirliği aranacak. EDEK, EVROKO ve Ekoloji hareketinin merkez siyasi partilerin işbirliği olgusuna öncelik vereceklerini ortaya koymalarının sonrası DİSİ dikkatini birinci turda işbirliği amacıyla DİKO’ya yöneltmiş durumda.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       EDEK, 2013 Şubat Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez siyasi alanda işbirliği ve ortak adaylık konusunu daha sıcak bir şekilde ele alması için DİKO’ya yönelik baskılarını arttırdı. EDEK Başkanı Yannakis Omiru dün yaptığı bir konuşmada tekrar bu konuda mesajlar verdi. Omiru merkez siyasi alanın ortak bir programla Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer perspektifiyle bir mücadele verebileceğine dikkat çekti. EVROKO ile Ekoloji Hareketi EDEK’n kendilerine gönderdiği mektuba olumlu yanıt verirken, DİKO bu mektuptan duyduğu rahatsızlığı gizlemiyor. Bunun nedeni de DİKO’nun daha başka öncelikleri olması. DİKO liderliği kendi belirlediği alanda tüm olasılıkları denemeden EDEK’in önerisine olumlu yanıt vermek istemiyor. Ancak Karoyan ile Omiru arasında bu hafta içinde bir görüşme gerçekleştirilmesi de olası.

–       Kıbrıs’ta ekonomik ortam hem içten hem de dıştan olumsuz bir baskı altında. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Kıbrıs’ın puanını çok indirilmiş olmaları kredi finans ortamını olumsuz olarak etkiliyor ve bu durum yakın gelecek için de fazla umut vermiyor. Kıbrıs ekonomisi açısından durumun ancak 2013 yılında değişmeye başlayacağı öngörülüyor.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi Mari’deki patlamayla ilgili olarak polisin rolünü Meclis’in değerlendirecek olması. Gazeteye göre, AKEL dışındaki partilerden toplam 23 milletvekili Meclis Kurumlar Komisyonu Başkanı Dimitris Şilluris’e bir mektup göndererek Mari’deki patlama ile ilgili olarak polis teşkilatının ve Adalet Bakanlığı’nın rolünün araştırılmasını istediler. Polis Komutanı ve yardımcısının komisyona çağrılarak konuyla ilgili görüşlerini ortaya koymaları istenecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

-Bakanlar Kurulu’nda bugün bazı kısmi değişikliklere gidiliyor. Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu Cuma günü yaptığı açıklamasında bu değişikliklerin bugün Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacağını duyurmuştu. Bu değişiklikler Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın sağlık nedeniyle istifası sonrası gündeme geldi. Kazamias’ın yerine Maliye Bakanı olarak Sağlık Güvenliği Komitesi Başkanı ve Kıbrıs Bankası eski genel müdürü Vasos Şarlis atanacak. Bu değişiklikle birlikte Ticaret Bakanı Praksulla Antoniyadu da görevinden alınacak ve onun yerine de İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis atanacak. Silikiotis’ten boşalacak İçişleri Bakanlığı görevine ise Eleni Mavru getirilecek. Bugünkü değişikliklerin ardından Ticaret Bakanı Praksulla Andoniyadu’nun yapacağı açıklama ilgiyle bekleniyor. Andoniyadu düne kadar herhangi bir açıklama yapmazken gazetecilere kendisinin istifa etmediği mesajını verdi. Bunun yanı sıra bugünkü değişikliklerin ardından daha fazla açıklamalarda bulunacağını da duyurdu. Andoniyadu’ya yakın çevreler görevden alınacak olması nedeniyle çok rahatsız olduğunu, Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın kendisine karşı takındığı tavır nedeniyle de hayal kırıklığı içinde bulunduğunu belirtiyorlar.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi doğal gaz konusunda yaşanan gelişmeler. Gazeteye göre, Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde Avrupa Birliği’nin genelgeleri doğrultusunda açıklıkla devam eden yeni araştırma izinleri verme süreci Ekim ayına kadar tamamlanacak. 11 Mayıs’a kadar başvurular kabul edilecek. Yetkili bir kaynağa göre gerek dev şirketlerin, gerekse daha küçük şirketlerin başvurularının tümü aynı süreçten geçecek. Kıbrıs hükümetinin bu süreçte beş yönde hareket ettiği de alınan bilgiler arasında. Hedef Kıbrıs’ın enerji alanında Asya ile Avrupa arasında bir köprüye dönüştürülmesi. Bu çerçevede alt yapının pratikte hazırlanması doğal gaz kaynaklarının böylece kullanılabilir hale gelmesi ve diğer ülkelerle işbirliği içinde bölgedeki ortakların ve Avrupa Birliği’nin de istediği gibi bu konunun kapatılması amaçlanıyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–       Yurt dışındaki Pelenderililer ile Pelendri köyünün dostları örgütünün Pelenderi’de düzenlediği etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı’nın eş Elsi Hristofyas daha iyi bir toplum yaratmada yerel yönetimlerin devletin çok değerli müttefikleri olduğunu söyledi ve hükümetin stratejik tercihlerinden birisinin de yerel yönetimler haritasında köklü değişiklikler yapılması olduğunu vurguladı. Bu değişikliklerdeki hedefin merkezi yönetimden bağımsızlaşmak, yönetimlerin özerkleşmesi ve bağımsız ekonomilere sahip olmaları olduğunu ifade etti.

–       Yunanistan seçim ortamına girdi. PASOK dün yeni liderini seçti ve PASOK’un yeni başkanı Evangelos Venizelos oldu. Yunanistan’da seçimler Nisan sonu – Mayıs başı gerçekleştirilecek.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin