YKPYKP'nin açıklamalarıYKP: Nüfus konusu kapandı mı?
yazarın tüm yazıları:

YKP: Nüfus konusu kapandı mı?

Yeniçağ podcastını dinleyin

YKP, vatandaşlık verilip verilmemesi konusunda son günlerde gazetelerdeki haberleri değerlendirdi. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Geçen aylarda defakto nüfus açıklanmıştı. Bazı kişiler de çıkıp bu sayının beş-on bin yukarı olabileceğini ama genel tabloyu yansıttığı söylemişti.

De-fakto nüfus Kıbrıs’ın kuzeyindeki tüm yaşayanları anlatmaktaydı…

165 bin seçmen olduğu 2010 seçimleri öncesi açıklanmıştı. Bu 165 bin 18 yaş üstü nüfusu anlatmaktadır. DPÖ’nün kaynaklarına temel alındığında nüfusun yüzde 22sinin 18 yaş altı olduğu görülmektedir. Bunun ne kadar gerçekçi olduğu tartışılsa bile bu rakam temel alındığında 165 bin seçmenin karşılığı 210 vatandaş nüfusa tekabül etmektedir.

Bunun yanında Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversitelerde 50 bin öğrencinin olduğu, bunların da ciddi kısmının yabancı uyruklu olduğu bilinmektedir.

Son birkaç gündür gazetelere yansıyan 60 bin vatandaşlık almaya hak kazandığı iddia edilen dosya bu sayılara ilave edildiğinde iddia edilen de-fakto nüfusa ulaşılmış olunur.

Vatandaşlık konusunda aile reisinin başvurduğu, onun vatandaşlığı ile birlikte ailenin diğer fertlerinin de vatandaşlığa hak kazandığı bilinen bir gerçektir.

İkincil evsiz diye adlandırılabilecek ve kaçaklar diye kamuoyunda da belirtilenlerin barakalarda, yarım inşaatlarda, fabrika ve benzeri üretim yerleri arkasındaki yatı yerlerinde kalanların sayılmadığı da kamuoyu tarafından net olarak bilinmektedir.

Tüm bunlar yanında nüfus sayımı yapıldığında adada olan yabancı askeri personel ailesi ve turistlerin, özellikle kumar turizmi için adaya gelenlerin de bu sayıya eklenmesi gerekir.

Daha önce Mağusa Belediyesi, son olarak da Gönyeli Belediyesi hizmet verdiği kişi ile bölgede yapılan nüfus sayımı rakamlarının tutmadığını açıkladılar…

Nüfus konusu kapanmamıştır. Ortada hala daha ciddi çelişkiler mevcuttur ve her gün kamuoyuna yansıyan yeni rakamlar bu çelişkiyi daha da belirginleştirmektedir.

Ayrıca nüfus sayımında burada resmi gözlemci olarak dolaştığı söylenenler gözlemlerini kamuoyu önüne açıklamamıştır. Herhangi bir raporları da açıklanmamıştır. BM konun neresinden sürece ne kadar dahil olduğunu da resmi olarak açıklamamıştır.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki kimi yetkililer onlar adına açıklama yapmış, herkesin sayımı beğendiği açıklamıştır ama üzerinden aylar geçmesine rağmen ilgili taraflar birinci ağızdan açıklama ortaya koymaması dikkat çekçidir.

YKP, yapılan nüfus sayımının şeffaf olmadığını, güvenilir olmadığını ısrarla vurgulamaya devam eder.

YKP, tüm kesimlerin katılımı, uluslararası gözlemcilerin nezdinde yeniden nüfus sayımı yapılmasını talep etmeye devam eder…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin