.Yeniçağyeniçağ güncelPazar, Komi Kebir’de (Büyükkonuk) eylemdeyiz
yazarın tüm yazıları:

Pazar, Komi Kebir’de (Büyükkonuk) eylemdeyiz

Yeniçağ podcastını dinleyin

“Yedikonuk sahilinde petrol dolum tesisi kurulmasına hayır platformu” 8 Ocak Pazar günü, saat 12’de söz konusu tesisin yapılacağı belirtilen alanda geniş katılımlı bir eylem yapacak…

Eylem için saat 11:30’da Komi Kebir’de (Büyükkonuk) ve Davlos’ta (Kaplıca) buluşulup eylem alanına gidilecek…

Eylem sonrası bölgede piknik de yapılacak. Piknik için herkes kendi yiyecek ve içeceğini alacak…

Eyleme YKP olarak da destek veriliyor, YKP üye, sempatizan ve parti dostlarından katılmak isteyenler saat 10’da YKP Genel Merkezinde buluşup Komi Kebir’e gidecek…

 

“Yedikonuk Sahilinde Petrol Dolum Tesisi Kurulmasına Hayır Platformu” oluşturuldu

“Yedikonuk Sahilinde Petrol Dolum Tesisi Kurulmasına Hayır Platformu” oluşturuldu.

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir tarafından konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, platformun 28 Aralık, Çarşamba akşamı Yedikonuk Spor Kulübü’nde gerçekleşen toplantıya katılan Yedikonuk, Büyükkonuk, Kilitkaya, Balalan, Kaplıca, Tatlısu ile Mehmetçik köylüleri tarafından oluşturulduğu kaydedildi.

Açıklamada, platformun koordinasyonunu sağlamaya yönelik bir de komite kurulduğu ifade edilerek, komitede her köyden temsilci bulunduğuna dikkat çekildi.

Koordinasyon Komitesi’nde İsmail Cemal (Büyükkonuk), Kemal Yılmaz (Yedikonuk), Orçun Kara (Kaplıca), Yılmaz Erginel (Balalan), Ali Çelebi (Mehmetçik), İbrahim Hakkı Genç (Kaplıca), Ahmet Tumbo (Kilitkaya), Orhan Çiftlikdüzü (Tatlısu), Hasan (Balalan), Lois Cemal (Karpaz Dostları Derneği) ve Raif Mındık’ın (Ekoturizm Derneği) yer aldığı belirtilen açıklamada, Büyükkonuk temsilcisi İsmail Cemal’in ayni zamanda platformun sözcülüğünü de üstlendiği vurgulandı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Lefke’de büyük bir sivil tepki ile karşılaşılması nedeniyle vazgeçilen ve ardından Büyükkonuk-Yedikonuk-Kaplıca bölgesinde yapılması planlandığı açıklanan “Açık Denizde Petrol Satışı Terminali ve Dolum Tesisi” bu bölgemizde de ciddi bir tedirginliğe neden olmuştur. Özellikle “Ekoturizm” yapılmaya çalışılan bölgede kurulmak istenilen 12 000 000 Ton kapasiteli “Petrol Dolum Tesisi”, el değmemiş bu nadide doğal alanda büyük bir felakete neden olacaktır.

Yabancı bir yatırımcıya ait olan, doğamıza ve ülkemizde halen mevcut ekonomik faaliyetlere zarar verecek bu kirli yatırımın Yedikonuk sahillerinde yapılmasının gündeme gelmesi yöredeki köyleri harekete geçirmiştir. Bölgede oluşan büyük tepki sonucu sivil bir insiyatif gelişmiştir.

28 Aralık 2011 Çarşamba akşamı Yedikonuk Spor Kulübü lokalinde yapılan toplantıda “Yedikonuk sahilinde Petrol Dolum Tesisi kurulmasına HAYIR! Platformu” adı ile harekete geçen insiyatif, burada yaşayan insanların tepkilerini ortaya koymak, basın yoluyla da sesini tüm halkımıza ve yetkililere duyurabilmek için yola çıktı. Bu tesisin yapımını durdurmak kararlılığı ile biraraya gelen ve ilk etapta Yedikonuk, Büyükkonuk, Kilitkaya, Balalan, Kaplıca, Tatlısu ile Mehmetçik köylülerinin geniş katılımı ile gelişen insiyatif “Yedikonuk sahilinde Petrol Dolum Tesisi kurulmasına HAYIR! Platformu” adı altında birlikte mücadele etmeye karar verdiğini açıkladı. Her köyden temsilcilerin yer aldığı bir de komite oluşturulmuş, birlikte mücadeleyi koordine edecek komitede; İsmail Cemal (Büyükkonuk), Kemal Yılmaz (Yedikonuk), Orçun Kara (Kaplıca), Yılmaz Erginel (Balalan), Ali Çelebi (Mehmetçik), İbrahim Hakkı Genç (Kaplıca), Akmet Tumbo (Kilitkaya), Orhan Çiftlikdüzü (Tatlısu), Hasan  (Balalan), Lois Cemal (Karpaz Dostları Derneği) ve Raif Mındık (Ekoturizm Derneği) yer aldı. İsmail Cemal ayni zamanda Platformun sözcülüğünü de üstlendi.

Adamızda faaliyet gösteren diğer çevre örgütü platformları ile birlikte dayanışma içinde hareket edileceği de vurgulanarak, ortaklaşa bir eylem planı da oluşturmuştur. Birçok hedef belirlenen ve çeşitli mücadele biçimlerini içeren eylem planı dahilinde bir de takvim saptanmıştır.

Lefke Çevre Platformu, Mağusa Çevre Platformu, İskele Bölgesi Sivil Toplum İnsiyatifi ve Kıbrıs Çevre Platformu tarafından desteklenmekte olan yeni platform, hazırlanan eylem planı çerçevesinde, 4 Ocak Çarşamba gün Lefkoşa’da medya ziyaretleri gerçekleştirecek. 6 Ocak Cuma gün Başbakanlığa bir ziyarette bulunacak olan insiyatif, çeşitli TV programlarında da yer alarak sesini duyurmaya başlayacak. Platform, 8 Ocak Pazar gün ise, söz konusu tesisin yapılacağı belirtilen alanda geniş katılımlı bir de eylem yapacak. Eylemlerle ilgili detaylar ve diğer etkinlikler önümüzdeki günlerde yapılacak bir basın toplantısı ile halka duyurulacak.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin