habergüncel haberKıbrıs Cumhuriyeti devlet petrol şirketiyle ilgili öneri hafta sonuna hazır olacak
yazarın tüm yazıları:

Kıbrıs Cumhuriyeti devlet petrol şirketiyle ilgili öneri hafta sonuna hazır olacak

Yeniçağ podcastını dinleyin

(KHA) Hidrokarbonla ilgili Uzman Danışma Grubu’nun, bir devlet petrol şirketi kurulmasıyla ilgili önerisini hafta sonuna kadar hükümete sunması bekleniyor.

Bu hafta Grup hidrokarbonla ilgili Bakanlık Komitesi ve diğer uzmanlarla bir dizi yoğun toplantılar yaparak Kıbrıs’taki hidrokarbon yönetimi ve gelişimini görüştü.

Bu sabah Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’la görüştükten sonra açıklamalarda bulunan Uzman Danışma Grubu Başkanı, Kıbrıs Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tula Onufriu, Grubun Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki ikinci aşama izni süresinde blokların paylaşılması esasını ve Kıbrıs’ın çıkarlarının korunmasını oluşturan sözleşme üzerinde çalışmakta olduğunu belirtti.

İkinci tur izinle ilgili olarak Onufriu, ilgili belgelerin, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmak üzere çevirisinin yapılması amacıyla Avrupa Birliği’ne gönderildiğini, gelecek adımın sözleşme belgelerini sonuçlandırmak olacağını hatırlattı. İkinci tur izin, çevirilerin tamamlanmasından sonra resmen başlayacak ve şirketlere ilgilendirdiklerini göstermek ve önerilerini sunmak için en az üç aylık bir süre verilecek.

Onufriu’ya göre Grup, bir devlet petrol şirketi kurulması üzerindeki önerilerini hafta sonuna kadar verecek. Bu öneriler hükümetin faaliyetleri esası üzerinde avantajların ve olası dezavantajları üzerinde kapsamlı bir çalışma oluyor.

Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, 28 Aralık 2011’de, merkezi Huston’da bulunan Noble Energy şirketinin adanın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde yaptığı sondaj çalışmalarında, yaklaşık 7 trilyon ayak küp büyüklüğünde doğal gaz bulunduğunu, bu keşfin “tarihi bir gelişme” olduğunu açıklamıştı.

Kıbrıs Ekim 2008’de ABD’li Noble Energy Şirketi’ne Blok 12’de sondaj çalışmaları yapması için imtiyaz vermiş, çalışmalar 18 Eylül 2011’de başlamıştı.

1974’ten bu yana askeri güçleri Kıbrıs’ın kuzeyini işgal altında tutan Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımıyor.

Lefkoşa’nın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz ve petrol araştırmaya başlama kararından sonra Ankara, Kıbrıs’ın işgal altındaki bölgesinde bulunan Kıbrıs Türk rejimiyle kıta sahanlığı olarak adlandırılan bölgeyle ilgili bir anlaşma imzalamıştı.

Kıbrıs hükümeti Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne Türkiye’nin tutumunu protesto etmiş, doğal kaynakları araştırması yapmanın bir egemenlik hakkı olduğunu belirtmiş, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin olası doğal kaynaklardan faydalanacaklarını ifade etmişti.

Kıbrıs Mısır ve İsrail’le Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde doğal gaz ve petrol kaynakları araştırmak amacıyla sınır belirleme anlaşması imzalamıştı. Benzeri bir anlaşma da Lübnan’da yapılmıştı. Lübnan Parlamento henüz bu anlaşmayı onaylamadı.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan müzakereler, Birleşmiş Milletler gözetiminde Eylül 2008’de başlamıştı.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin