toplumsal muhalefetsendikal hareketEL-SEN, ELEKTRİĞE YAPILAN ZAMMI VE KIB-TEK’İN DURUMUNU DEĞERLENDİRDİ
yazarın tüm yazıları:

EL-SEN, ELEKTRİĞE YAPILAN ZAMMI VE KIB-TEK’İN DURUMUNU DEĞERLENDİRDİ

Yeniçağ podcastını dinleyin

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) 29 Kasım Salı günü Girne Dome Otel’de düzenlediği basın toplantısında, elektrik zammı, Kıb-Tek’in özelleştirilmesi ve kurumla ilgili hükümete sundukları rapor hakkında açıklamalar yaptı.

El-Sen Başkanı Tuluy Kalyoncu, “kötü yönetim ve siyasilerin müdahalelerine” son verilmemesi, Kıb-Tek’in ivedilikle özerk bir yapıya kavuşturulmaması ve devletin Kıb-Tek’e olan borcunu ödeyebilmesi için 2012 bütçesine bir ödenek konmaması halinde Kıb-Tek’in 2012’yi çıkaramayacak duruma geleceğini belirtti.

Sendikanın toplumun öz varlığının yok edilmemesi için elinden geleni yapacağını ve her türlü yasal haklarını kullanacağını kaydeden Kalyoncu, Özelleştirme Yasası ile Kıb-Tek’i hukuken ortadan kaldıracak “Kıb-Tek’in ayrıştırılması ve yeniden yapılandırılması” adı altındaki yasa tasarısının Bakanlar Kurulu’ndan geçirilip, mecliste sevk edilmesi ve garantili alım uygulamalarına son verilmemesi halinde süresiz greve gideceğini yineledi.

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, sunuş konuşması yaptığı toplantıda, halkın desteğini kaybetmelerine rağmen ülkeyi yönettiğini zannedenlerin yetkileri olmadığı halde ülkeyi parsel parsel sattığını ifade etti.

KTHY ile başlayıp, DAÜ ve Kıbrıs Türk Petrolleri ile devam eden operasyonda sırada Kıb-Tek’in bulunduğunu söyleyen Bıçaklı, ileri sürülen “Battı, başka şansımız yok” ya da “Gelir-gider dengesi bozuldu, tedbir almak zorundayız” gibi gerekçelerin ise geçersiz olduğunu belirtti. Bıçaklı, şöyle devam etti:

“Kurumun bankalara borcu var ancak bu borcun 2 katından fazla da alacağı var. Bu alacakların büyük çoğunluğu da kamunun ve iktidardaki siyasilerin yandaşlarınındır. Tükettiğiniz elektriğin parasını ödemeyeceksiniz, sonra da bundan kaynaklanan sıkıntıları gerekçe göstererek, kurumu birilerine peşkeş çekmeye çalışacaksınız.”

Arslan Bıçaklı, “Elektrikle şaka olmaz. Cereyan sizi teper. Ülkeyi idare ettiğinizi söyleyerek, zorlama yapamazsınız. Böyle giderse ülkedeki çalışma barışı ciddi şekilde bozulacak ve bunun sorumlusu da ülkeyi idare ettiğini iddia edenlerdir” dedi.

 

KALYONCU

El-Sen Başkanı Tuluy Kalyoncu da konuşmasında, hükümetin 2009 sonunda Türkiye ile imzaladığı protokol uyarınca ülkenin öz varlığını tehlikeye sokacak kararlar aldığını söyledi. Kurumların siyasiler tarafından atanan yönetim kurulunun, “yok etme kurulu” gibi davrandığını ifade eden Kalyoncu, yeniden yapılandırma altında özelleştirme yapılmaya çalışıldığını belirtti.

Sadece çalışanların değil, toplum menfaatlerini de gözeterek hareket eden El-Sen’in 10 yılı aşkın bir süredir Kıb-Tek’in özerkleştirilmesi gereğine dikkat çektiğini kaydeden Kalyoncu, daha ucuz ve kesintisiz enerji üretebilmek için zaman zaman yönetime öneriler sunduklarını ancak bu önerilerinin dikkate alınmadığını söyledi. Kalyoncu son olarak da halkın daha ucuz elektrik kullanabilmesine ilişkin önerileri de içeren raporun Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın yanı sıra tüm hükümet üyeleri dahil devlet yönetiminden sorumlu tüm ilgililere ulaştırıldığını kaydetti.

 

“ZAMLAR KAÇINILMAZ DEĞİL.. ÇARE VAR”

Son yapılan elektrik zammına gerekçe gösterilen yakıt fiyatları ile dövizdeki artışın tek sorumlu olmadığını ifade eden Kalyoncu, Kıb-Tek’in bankalara olan borcunun ise kamu ve özel kuruluşlarından olan alacaklarından kaynaklandığını söyledi. Kalyoncu, “Hatalı yatırım ve kötü yönetim kaynaklı bu durumun bedelini vatandaşa ödetmeye çalışıyorlar. Zamlar kaçınılmaz değil. Çare var” dedi.

Kalyoncu, “Kıb-Tek’e ait 60 MW gücündeki termik santraller kapasitelerini 50 MW olarak kullanmaları halinde kWh başına 251 gr. Fuel-Oil harcanırken, 20 MW üretime zorlanma sonucunda kullanılan Fuel-Oil kWh başına 315 gram çıkmaktadır. Kıb-Tek’in kapasitesini kullanamamasından dolayı tüketici faturalarına kWh başına 7-8 kuruş ek fiyat yansıtılmaktadır” ifadesine yer verdi.

Tuluy Kalyoncu da subvansiye bedellerinin bütün eylem ve uyarılara rağmen düzensiz yapıldığını savunarak, Kıb-Tek’in, elektrik alanında bulunan özel sektörden çok daha iyi durumda olduğunu söyledi.

 

“BORÇ İÇİN 2012 BÜTÇESİNE ÖDENEK KONMADI”

Kıb-Tek’in kamusal alandan 228 milyon 519 bin 267 TL, özel kişi ve kuruluşlarından 136 milyon 969 bin 243 TL alacağı bulunduğunu kaydeden Kalyoncu, en büyük borçlu kurumun ise 16 milyon 98 bin 183 TL’lik borçla BRT olduğunu belirtti.

Kıb-Tek’in alacaklarını alamaması nedeniyle özel bankalardan borçlanma yoluna gittiğine işaret eden Kalyoncu, “Kötü yönetim ve siyasi müdahaleler neticesine tüketicilerin faturalarına kWh başına yaklaşık 25 krş. Ek bir külfet yansıtılmaktadır” dedi.

Kalyoncu, devletin, Kıb-Tek’e olan borcunun ödenebilmesi için 2012 bütçesine herhangi bir ödenek koymadığına ve konan ödenek ile devlet dairelerinde tüketilmesi beklenen elektrik bedellerinin ancak yarısının karşılanabileceğini kaydetti.

Tuluy Kalyoncu, “Halkımızın elektriğe daha fazla para ödemesin, istiyorlar. Öngörülen ödeneğin anlamı budur. Devletin, alması gereken tedbirleri almaması halinde Kıb-Tek bu koşullarda 2012’yi çıkaramayacak. Borçlanacak hali kalmadı. Alacakları borçlarından fazla. Alacakların en önemli kısmı kamusal alandadır. Tahsilat yapılamamasının nedeni de Kıb-Tek çalışanları değil. 100-200 TL borcu olan gariban vatandaşın elektriği kesilirken, siyasilere yakın hatırlı kişilerin elektrikleri, borçları olmasına rağmen kesilememektedir” ifadelerini kullandı.

 

ÖNERİLER

Tuluy Kalyoncu, “kötü yönetim ve siyasilerin müdahalelerine” son verilmesi ve Kıb-Tek’in ivedilikle özerk bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi. Garantili alım uygulamalarına son verilmesi gereğine de dikkat çeken Kalyoncu, 2012 bütçesinde de devlet dairelerinin tüketeceği elektrik için gereken rakamın da yeniden düzenlenmesinin şart olduğunu belirtti.

Kalyoncu, El-Sen’in sunduğu önerilerin hayata geçirilmesi halinde Kıb-Tek’in 64.9 krş olan elektrik maliyetinin 25 krş azalarak, 40 krş’ye düşeceğini belirtti.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
233AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin