kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 13/10/2011
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 13/10/2011

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi kamuda çalışan iki doktor hakkında hazırlanan raporlar. Gazeteye göre, devlet hastanesinde araştırma yapan yetkili bir kişi hastane ameliyat kayıtlarında aykırılıklar, tahrifler, hasta dosyalarında çelişkiler ve Cumartesi-Pazar günleri yapılan ameliyatlar için sahte düzenlemeler tespit etti. Bu tespitlerle hazırlanan rapor Sayıştay’a da verildi ve şimdi en azından iki doktor hakkında cezai soruşturma başlatılması talep ediliyor. Bu arada raporda doktorların ayni klinikte çalışan meslektaşlarına göre, iki kat hatta daha fazla iş tazminatı aldıklarına da dikkat çekiliyor ve bazı doktorlara yönelik bu suçlamaların gerçek olması olasılığının büyük olduğuna işaret ediliyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      Kamuda çalışan doktorlar Sayıştay raporunda kendileriyle ilgili tespitlere tepki gösterdiler. Son dönemde gerek hastanelere başvuru sayısının gerekse ameliyat için bekleyenlerin sayısının artması nedeniyle belirli pilot programların yaşama geçirildiğini belirttiler. Tabipler Birliği’nin dün yaptığı açıklamaya göre, son dönemlerde hastanelere başvurularda %30-40’lık bir artış oldu, bunun sonucu iş miktarı da çok arttı ve ameliyat için bekleme listelerinde olanların sayısının düşürülmesi için doktorların pilot programlara katılımı da arttı. Bu nedenle de doktorların gelirlerinde artış yaşandı.

 

–      Uluslararası Para Fonu Kıbrıs ekonomisinin kararlı müdahalelere ihtiyaç duyan bir durumda olduğu görüşünde. Fon yetkilileri kamudaki dengesizliklerin ve bankacılık sektörünün karşılıklı olumsuz etkileşim içerisinde olmasının Kıbrıs ekonomisinin geleceği açısından büyük bir tehlike olduğuna dikkat çektiler. Fon teknokratlarının Kıbrıs ekonomisi ile ilgili çalışma raporlarını dün kamuoyu ile paylaşan Fon yetkilisi Mc Craw hükümete de net mesajlar verdi. Bankacılık sisteminde istikrarın sağlanması için kararlı önlemlerin alınması gerektiğine işaret etti. Yatırımcıların güveninin ancak bu şekilde kazanılacağını da vurgulayarak 2012 yılında büyüme hızında %1’lik küçülme olasılığına dikkat çekti. Bu yıl kamu açıklarının %7 olacağı tespitinde de bulundu. Hükümetin Eşel Mobil sisteminin dondurulması, sosyal katkıların belli hedefler gözetilerek verilmesi, Katma Değer Vergisi’nin %15’ten %17’e yükseltilmesi gibi önlemlerle kamuda maaşları ve diğer kazanımları belli bir düzeyde tutmasını istedi. 2012–2014 döneminde bir tasarruf planının yaşama geçirilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin acil olarak gündeme getirilmesi gerektiğine de işaret etti.

 

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi kamuda çalışan doktorlarla ilgili devam eden tartışmalar. Gazeteye göre, Sayıştay Başkanı geçen gün Meclis’te kamudaki bazı doktorların yıllık bazda 96 bin avro ek mesai aldıklarını söylerken, kast ettiği kişilerden biri de kamuda çalışan doktorlar sendikası başkanı Partasidis’ti. Verilere göre, Partasidis’in maaşı yıllık bazda 200 bin avroyu geçiyor. Bu arada Partasidis’in kendisi gazetecilere yaptığı açıklamada ek mesai ödenen doktorlarla ilgili bir bilgisi olmadığını söyledi.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      Muhalefet partileri Cumhurbaşkanı’nın istifasını isteyen ve erken seçim ilan eden bir kararın Meclis’te alınmasını çok istiyorlar ancak 1985’te bu yönde alınan bir karar ve bu kararın vardığı nokta onlara izin vermiyor. Bu nedenden dolayı partiler arasında yapılan temaslarda Cumhurbaşkanı’nın istifasını talep eden bir karar ile sınırlı kalınması gündeme geldi. Bu arada Meclis’te bugün yapılması programlanan Poliviyu raporu tartışmasının ertelenmesi bekleniyor. Muhalefet partileri Cumhurbaşkanı yurt dışında görüşmeler yaparken bu raporu görüşüp istifasını talep edecekleri bir kararı almak istemiyorlar. Bu nedenden dolayı, raporun Meclis’te tartışılma tarihi Cumhurbaşkanı’nın temasları da dikkate alınarak belirlenecek.

 

–      Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili ilerleme raporunda Türkiye’nin Kıbrıs ile ilişkilerinde son dönemde gündeme gelen gerginlikten endişe duyulduğu belirtildi. Raporda Avrupa Birliği’ne üye devletlerin tümünün müktesebat ve Birleşmiş Milletler tarafından belirlendiği şekilde uluslararası deniz hukuku dâhil uluslararası hukuk temelinde ikili antlaşmalar yapmalarına ilişkin egemenlik haklarının önemi de vurgulandı. Komisyon’un genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Fule tarafından basına sunulan raporda Ankara protokolünden kaynaklanan yükümlülüklerini Türkiye’nin hayata geçirmesinin acil gerekliliğine de işaret edildi. Stefan Fule Türkiye ile Kıbrıs arasındaki gerginlikle ilgili bir soruyu yanıtlarken de Kıbrıs’ın kendi münhasır ekonomik alanında sondaj çalışması yaptığını belirtti ve “askeri güç kullanma tehdidine, gerginlik kaynağı yaratmaya ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümü ruhuna ters davranışlara yer yoktur” dedi. Fule Türkiye’ye Kıbrıs’la ilişkilerini normalleştirmesi için bir kez daha çağrıda bulundu.

 

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi “öncelikli randevu ve tedavi için rüşvet alıyorlar” başlığı altında kamuda bazı doktorların hastaların acısını istismar etmeleri. Gazeteye göre, kamudaki doktorların ek mesaileriyle ilgili Sayıştay raporu sonrası birçok kişi doktorların kendilerine öncelik vermesi için rüşvet aldıklarını ileri sürdü.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun Kıbrıslılar arası diyaloğun uluslararası bir nitelik almasından yana. Genel Sekreter uluslararası faktörün hareketlenmesi için seferber olurken, sızan bazı belgelerde görüşleri bilinen Aleksander Dovner’in de böylesi bir gelişmeyi memnuniyetle kabul edeceği kesin. Genel Sekreter özel siyasi operasyonlara ilişkin genel kurula sunduğu raporunda özel temsilcisinin sürecin desteklemesi amacıyla özlü konularda bölgesel ve uluslararası oyuncuları sürece katmasının bir gereklilik olduğunu da vurguladı. Ban Ki Mun devam eden müzakerelerin Kıbrıslı mülkiyetine sık sık vurgu yapmakla birlikte, bugünkü süreçte ilerlemelerin bir kaplumbağa hızı ile olması nedeniyle üçüncü ülkelerin nüfuzlarını kullanmalarını da bir gereklilik olarak görüyor. Ban Ki Mun’a göre, Dovner bölgenin diğer ülkelerine ve özellikle de üç garantör ülkeye daha sık ziyaretlerde bulunmak arzusunda. Garantör ülkelerden İngiltere, süreçte Genel Sekreter’in beklediğinden çok daha düşük bir düzeyde rol oynuyor.

 

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi dünkü AKEL Merkez Komitesi toplantısında Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’a tam destek verilmesi. Gazeteye göre, AKEL Merkez Komitesi Cumhurbaşkanı Hristofyas’a çekincesiz ve tam destek ifade etti. AKEL’e göre, Kıbrıs sorununun devam ettiği, ekonomide ve enerji alanında ciddi gelişmelerin yaşandığı bir ortamda ve Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralmasına az bir süre kala Cumhurbaşkanı’nın istifa etmesi ciddi bir yanlış olur. Ancak bununla birlikte bazı vatandaşların Cumhurbaşkanı’nın istifasını talep etme hakları da vardır. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı’nı istifaya zorlayacak metotlar geliştirmek ise siyasi bir darbe anlamı taşıyacaktır. AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis AKEL Merkez Komitesi’nin dünkü toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, iç gelişmelerin yanı sıra Kıbrıs sorunundaki son gelişmelerin de toplantıda ele alındığını söyledi. Daha önce üzerinde anlaşmaya varılan bazı konularda dahi Türk tarafının geri adımlar atması nedeniyle Kıbrıs sorununun çözüm perspektifini olumlu olmadığını söyleyen Lukaidis, Türk tarafının olumsuz tavrı yüzünden, bazı siyasi güçlerin ileri sürdükleri gibi, BM Genel Sekreteri’yle üçlü görüşmenin ertelenmesi gibi yanlış bir harekete Kıbrısrum tarafını götürmemesi gerektiğine de dikkat çekti. Kıbrısrum tarafının böylesi bir talepte bulunmasının Türkiye’ye ve bazı üçüncü çevrelere Kıbrıs sorununda olası bir çıkmazın sorumluluğunu Kıbrısrum tarafına yükleme olanağını vereceği ve bunun da çok olumsuz bir gelişme olacağı tespitinde bulundu. Lukaidis Merkez Komitesi’nin toplantısında belediye seçimleriyle ilgili olarak partililerin ve partinin dostlarının parti etrafında bütünleştiği tespitinin yapıldığını ve ilerici işbirlikleri için koşulların var olduğu görüşünün ifade edildiğini de duyurdu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

–      Demokratik Direnişçiler Birliği yaptığı bir açıklama ile Cumhurbaşkanı Hristofyas’a destek ifade etti ve Cumhurbaşkanı’na Kıbrıs halkının verdiği mücadelenin başında kalmaya devam etmesi çağrısında bulundu. Demokratik Direnişçiler Birliği Kıbrıs açısından zor bir dönemde iç cephedeki gergin durumdan üzüntü duyulduğu da ifade edilirken, Cumhurbaşkanı’nın etrafında birlik içinde mücadele verilmesi istendi.

 

–      BM Genel Sekreteri’nin özel danışmanlarının ve özel temsilcilerinin bir araya geldikleri altı özel siyasi misyon için önerilen 2012 ihtiyaç kaynaklarıyla ilgili raporda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Kıbrıslı liderlerin ve temsilcilerinin BM gözetimindeki görüşmelerinin sıklıklarını arttırmalarının umulduğunu belirtti. “Yoğun faaliyet dönemlerine rağmen müzakereler ümit edilenden uzun sürdü. Bununla birlikte bazı konularda ilerleme kaydedildi ve iki yılı aşkın bir süredir devam eden müzakerelerde önemli çalışmalar yapıldı” dedi.


 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin