toplumsal muhalefettoplumsal hareketlerMezopotamya Sosyal Forumu başlıyor
yazarın tüm yazıları:

Mezopotamya Sosyal Forumu başlıyor

Yeniçağ podcastını dinleyin

Mezopotamya Sosyal Forumu’nun 21-25 Eylül 2011 tarihleri arasında Diyarbakır’da düzenleyeceği buluşma için yapılan hazırlıklar tamamlandı. Mezopotamya Sosyal Forumu bu akşam (21 Eylül, Çarşamba)  Dağkapı Meydanı’nda düzenlenecek yürüyüş ve Sümerpark’ta yapılacak konserlerle start alacak.

21-25 Eylül 2011 tarihleri arasında “İnsanlık için, kapitalizme ve sömürüye karşı, özgürlük kazanacak” sloganıyla düzenlenecek olan Mezopotamya Sosyal Forumu için yapılan hazırlıklar tamamlandı. Bugün (21 Eylül, Çarşamba) saat 17:30’da Dağkapı Meydanı’ndan yapılacak yürüyüş ile startı verilecek olan Mezopotamya Sosyal Forumu, Sümerpark Amfi Tiyatro’da düzenlenecek olan konserlerle devam edecek. Saat 19:00’da başlayacak olan konserde Van Project, Bandala ve Bandista müzik gruplarının yanı sıra Mezopotamya Halklarının Melodisi isimli müzik topluluğu sahne alacak. Forum süresince 5 ayrı salonda paneller, buluşmalar, atölyeler ve mini forumlar düzenlenecek. Tiyatrolar, belgesel gösterimleri, resim sergileri ve açık alan etkinliklerinin de yapılacağı forumda, “Ekoloji”, “Dil”, “Gençlik” ve “Kolektif Halklar Grubu” adı altında tematik çadırların, kampüs içerisindeki kurulumu ise tamamlanmış durumda. Yaklaşık 200 kişilik kapasiteli çadırlar, etkinliklerin yapılacağı Sümerpark Kampüsü’nde kuruldu.

MSF’ye YKP adına YKP Yürütme Kurulu üyeleri Murat Kanatlı ve Nevzat Hami ve YKPfem’den Faika Deniz Paşa katılıyor… YKP delegasyonu 20 Eylül’de adadan ayrıldı ve 25 Eylül’de adaya geri dönecek

 

Konuklar Diyarbakır’da

Öte yandan Forum için basılan afişler ise, İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Batman, Kızıltepe, Van, Dersim, Hakkari, Siirt, Derik, Nusaybin, Şemdinli, Yüksekova ve Diyarbakır’da bilboardlara asıldı. Foruma Kıbrıs, Arjantin, Ekvador, Brezilya, İtalya, Almanya, Rusya, Mısır, Tunus, Lübnan, Filistin, Yemen, Irak, Federal Kürdistan Bölgesi, İran, Suriye, Türkiye, Ermenistan, Fransa, Cameron ve Nijer gibi ülkelerden katılan çok sayıda aktivist Diyarbakır’a ulaştı.

 

Başlıklar

Forumda, “Ortadoğu, isyanlar ve gelecek”, “Uygarlık krizi ve alternatifler”, “İktidara karşı adalet ve barışı kurmak”, “Sınırsız sürgün: mültecilik ve göç”, “Hak mücadeleleri”, “Çocuk hakları, su hakkı, iletişim hakkı, sağlık hakkı, anadil hakkı, yaşlı hakkı…”, “Geçmişle yüzleşme ve hakikatleri araştırma süreçleri”, “Ekolojik soykırım”, “Kültür-kültür yaratıcıları-kültürel soykırım”, “Emek sömürüsü ve arayışlar”, “Ortadoğu’da kadın kırımı ve kadın özgürlük mücadeleleri” ve “Değişim ve dönüşüm dinamiği: Gençlik” başlıkları altında tartışmalar yürütülecek

 

Basın toplantısı

Mezopotamya Sosyal Forumunun(MSF) programı Sümerparkta dün (20 Eylül, Salı) yapılan basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıya TMMOB Diyarbakır İKK Sekreterliği adına Semih Oktay, Ceren Kadın Derneği Yöneticisi Şükran Mızrak, DİSK Genel İş Yöneticisi Muharrem Timur, MSF Koordinasyon Kurulu Üyesi Meral El katıldı.

MSF koordinasyon kurulu adına çağrı metnini okuyan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri M. Raci Bilici, bütün yeryüzü siyasal, sosyal ve ahlaki olarak çalkalanırken, direniş içindeki seslerini duyurmak ve başka sesleri duymak istedikleri için 21–25 Eylül tarihleri arasında Diyarbakır’da tekrar bir araya geleceklerini belirterek, “Ortadoğu’da halkların baharının yaşandığı bir dönemde bazı iktidarlar yıkılırken, kimi iktidarlar da ustalaşıyor. Sömürgeciler, bombalarla, barajlarla, ilaçlarla doğayı ve insanı öldürürken, direnenler doğaya ve insana sahip çıkıyor, geleceklerini yaratıyor. Sömürgeciler tek(el)leşip canavarlaşırken, savaş piyasaları açarken ve  “paketlenmiş gelecekler” sunarken, halklar farklılıklarını saygıyla yaşatıyor ve onurlu barış filizlerini yeşertiyor. Devletler halkların tarihini silmeye çalışırken, halklar ve hakikat arayışçıları dünü unutmayıp onunla yüzleşiyor, hafızasını kuruyor” diye konuştu.

Bilici konuşmasında devamla tüm sömürgeci, baskıcı ve yıkıcı yapılara karşı durmak için Ortadoğu ve Dünya halklarını, ezilenleri ve bütün direnenleri Mezopotamya Sosyal Forumu’na davet etti. (DİHA, Diyarbakır Özgür Haber, Yeniçağ)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin