kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 22/9/2011
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 22/9/2011

Yeniçağ podcastını dinleyin

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi “Doğu Akdeniz’de çalkantı” başlığı altında bölgeye ilişkin gelişmeler. Gazeteye göre, Ankara, Lefkoşa’ya yönelik şantaj ve tehdit ortamını korumak amacıyla bölgede gerginliği arttırıyor. Dün New-York’ta Erdoğan ile Eroğlu arasında “ kıta sahanlığını belirleme anlaşması” imzalandı ve Kıbrıs’ın deniz bölgesinde doğal gaz aranması için izin vermelere başlanacak. Türkler bunu Amerikalılar, Ruslar ve Avrupalıların kendilerine bölgede gerginliği arttıracak adımlar atmamalarını söyledikleri bir anda yaptılar. Ankara’nın şimdi gelecek Salı günü genel kurul çalışmalarında Avrupa Parlamentosu’nda da Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik tehditleri ve münhasır ekonomik çıkar alanı ile ilgili şüphe yaratan girişimleri nedeniyle suçlu sandalyesine oturtulması bekleniyor. Bu arada Türkler son 48 saat içerisinde uçuş güvenliği açısından tehlikeler yaratan bir güç gösterisi içinde. Bu konuda doruk noktası Türk savaş helikopterinin Amerikan şirketi Noble Enerji helikopterinin Limasol’dan platforma uçuşu yoluna çıkması oldu. Şirketin helikopterinin uçuş ekibi de Amerikalılardı. Türk savaş uçaklarının Larnaka’ya gelen bazı Avrupa ülkelerinden sivil uçaklara da bunu yaptıkları ifade ediliyor. Geçen gün de Kıbrıs Hava Yolları’nın bir uçağının kalkışından sonra uçuş yoluna çıkıldı.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– SEK gündemdeki yakıcı konu olan Hayat Pahalığı Ödeneği konusunda hem hükümete hem de Meclis’e mesajlar verdi. SEK konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “ekonominin sorununun Hayat Pahalığı Ödeneği ve iş gücü maliyeti olmadığını, düşük üretkenlik olduğunu bazılarının anlamaları gerekmektedir” görüşünü savundu. Kamuda örgütlü SEK’e bağlı OHO sendikasının Hayat Pahalığı Ödeneği konusunda hükümetle vardığı anlaşma sonrası SEK konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu çözümü somut bir bitiş tarihi olan geçici bir çözüm olarak gördüklerini de duyurdu. Hayat Pahalılığı Ödeneği’ni daha adil bir hale getirme gerekçesiyle bu konuda yapılacak yapısal değişikliklerin her halükarda sosyal diyalog çerçevesinde ele alınması gerektiğini de savunan SEK, bu uygulamanın düşmanı olarak nitelediği çevrelere de seslenerek Hayat Pahalılığı Ödeneği’nin var olmasına karşı çıkanların başka amaçlara hizmet ettiklerini vurguladı.

 

– Üniversite Öğrencileri Örgütü POFEN emeklilik yaşının yükseltilmesi ve kamuda yeni işe başlayacakların başlama ücretlerinin %10 aşağı çekilmesine karşı çıktı. POFEN bu konuda aktif eylem uyarısında da bulundu. AKEL, hükümet ve PASİDİ dışındaki kesimlerin tutumlarına işaret ederek, bu tür önlemleri şu veya bu biçimde destekleyen kesimlere uyarıda bulundu.

 

POLİTİS gazetesinin de bugünkü ana haberi “beş parsele el uzatıyorlar” başlığı altında Türkiye’nin yasadışı devlet ile imzaladığı “kıta sahanlığı anlaşması”. Gazeteye göre, Ankara Akdeniz havzasında nüfuzunu genişletmek amacıyla New-York’ta dün yasadışı devlet ile alelacele bir “anlaşma” imzaladı. Telaşlı ve her tür hukuki temelden yoksun bu “anlaşma”nın hedefi adanın doğal zenginliklerini değerlendirme çabasında Kıbrıs Cumhuriyeti’ni rahatsız etmek ve aynı zamanda bölgede araştırma yapmak isteyen yabancı şirketleri tehdit altına almak. Ankara’nın planı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ikinci aşamada araştırma için izin vermeyi hedeflediği münhasır ekonomik çıkar alanındaki 1. ,4. ,5. , 6. ve 7. parsellerle ilgili şüphe yaratmak. Bu arada Tayip Erdoğan geçen gün görüştüğü Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama’ya Noble şirketinin 12. parselde yaptığı araştırmalara yönelik herhangi askeri bir müdahalede bulunmayacaklarının güvencesini verdi. Buna karşı Türk savaş gemilerinin bölgedeki varlıkları dün daha yoğundu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– Maliye Bakanı’nın önerisi sonrası kamuda 206 kadrolu yer kaldırılacak. Maliye Bakanı dün Meclis ekonomi komisyonuna bilgi verirken geçici statüde çalışanlar varken doldurulmayan boş kadroların kaldırılacağını söyledi. Sadece bu süreçte, süresiz bir biçimde kadrosuz olarak çalışanlar işten çıkarılmayacak. Oysa bugüne kadar hükümetin politikası boş kadroların doldurulması ve geçicicilerin işten çıkarılmasıydı. Şimdi bu politikada değişikliğe gidiliyor. Şimdi 206 kadrolu yerin kaldırılmasıyla devletin maaş bordrosunda yıllık 8,1 milyon avro tasarrufa gidileceği hesaplanıyor. Hatırlanacağı üzere hükümet 2010 yılında da 405 kadrolu yeri iptal etmişti.

 

– Belediye seçimlerinde DİKO’nun kritik belediyelere yönelik tavrı parti içinde kaba bir oyuna dönüştü. DİKO Genel Sekreteri Kenevesoz’un parti yürütme kurulu toplantısında parti başkanı Karoyan’ın Limasol belediye başkanı Andreas Hristu’yu önceden başarılı olarak ilan etmesi nedeniyle bu belediyenin baştan yitirilmesini eleştirmesini haber yapan gazetelere bir açıklama gönderen DİKO, bu haberi yalanladı ve bunu yalanlarken de Kenevez’un ne parti başkanına ne de partinin kolektif organlarına bu belediye başkanlığına ilgi duyduğunu ifade etmediğini vurguladı. Aynı açıklamada DİKO Başkanı Maryos Karoyan’ın Limasol belediye başkanlığına partili bir adayın talip olmasını olasılık dışı bırakmadığı da ifade edildi.

 

ALİTYA gazetesinin bugünkü ana haberi “Petrolde hızlı gelişmeler. Gerginlik ve oldubittiler” başlığı altında. Gazeteye göre, Milli Muhafız Ordusu ve Araştırma ve Kurtarma Hizmetleri Birimi radarları dün Girne’den kalkan bir Türk helikopterinin Noble şirketine ait bir helikoptere yüz metrelik bir mesafede yaklaştığı tespitini yaptı. Bu arada polise ulaşan bilgilere göre de iki Türk gemisi dün Mağusa limanına demir attı. Askeri alanda bu gelişmeler yaşanırken, Erdoğan ile Eroğlu dün Türk savaş gemileri koruması altında gelecek hafta bölgede araştırma başlatma kararı aldıklarını duyurdular. Bu arada Erdoğan Kıbrıs Cumhuriyeti adına araştırma yapan şirketler için “kara liste” hazırladıklarını da duyurdu. Tüm bunlar yaşanırken Kıbrıs’ın Afrodit parselinde başlattığı sondaj çalışmalarından sonucun 73 gün sonra alınacağı açıklandı. Ticaret Bakanlığı Enerji Dairesi Müdürü Solonas Kasinis Lefkoşa’da bu açıklamayı yaparken Cumhurbaşkanı Hristofyas da New-York’ta Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı ile görüştü ve siyasi bir savunma kalkanından bahsetti.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– Mari’deki patlamayı soruşturanlar söz konusu malzemenin “Evangelos Florakis” deniz üssüne konulma nedenini araştırıyor. Polis tarafından yapılan soruşturma sonuçlarının Başsavcı’ya verilmesine az bir süre kala konuyu araştıran polisler bu kritik soruya cevap verme arzusunda. Bu çerçevede polisler dün eski Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu’dan ek ifade aldı. Bu konunun Polivuyu’nun başkanı olduğu araştırma komitesini de ciddi bir biçimde meşgul ettiği biliniyor. Eski Savunma Bakanı Papakostas ifadesinde bu konuda kararın sorumluluğunu Kostantinos Bisbikas’a yüklemişti.

 

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi “tehditler boşa çıktı” başlığı altında. Gazeteye göre, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi münhasır ekonomik alanında doğal gaz aramalarında sondaj çalışmalarını başlatması üzerine Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kriz yaratma girişimlerinin boşa çıktığı görülüyor. Türkiye’nin daha fazla izlenim yaratmak ve uluslararası alanda kabadayılığını göstermek için yasadışı devlet ile bir “anlaşma” imzalamasıyla da durum değişmedi. Kıbrıs’ın Güvenlik Konseyi nezdinde attığı adımların Kıbrıs Cumhuriyeti’ne egemenlik haklarını güvenli bir biçimde uygulama olanağını verdiği görülüyor. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün açıkladığı gibi hükümet ve Cumhurbaşkanı Hristofyas iki kez Güvenlik Konseyi üyeleri nezdinde önceden girişimde bulundu ve onlar da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik hakkını ortak görüşleriyle güvence altına aldılar. Bu arada Cumhurbaşkanı Hristofyas bu konuyu dün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile de görüştü ve daha sonra yaptığı açıklamada Kıbrıs’ın araştırmalarını durdurmasını ya da ertelemesini Genel Sekreter’in istemediğini ve böyle bir şeyi isteme niyeti de taşımadığını söyledi. Cumhurbaşkanı’nın bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmasında Kıbrıs sorununun yanı sıra bu konuyu da gündeme getirmesi bekleniyor.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

– Belediye seçimlerine yönelik çalışmalarında AKEL ileri bir noktada bulunuyor. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Ekim ayının ilk on günü içerisinde partinin seçim kongrelerini yaptıktan sonra AKEL’in hangi belediye başkanlıklarına talip olacağının hangi belediyelerde işbirliğine gideceğinin görüleceğini ifade etti. Bu arada EDEK Başkan Yardımcısı Marinos Şizopulos Strovolos, Lefkara ve Baf’ta kendi adayları ile seçime katılacaklarını açıkladı.

– Partisinin Larnaka aktif toplantısında konuşan AKEL Sekreterya Üyesi Yannakis Kolokasidis Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın ve hükümetin politikasının sonuç vermeye başladığını belirterek, doğal gaz konusunda olumlu gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. Kolokasidis bu alanda hükümetin teoriden pratiğe geçtiğini de ifade ederek “umut ederiz ki kaynaklar kullanılabilir olsun ve birçok açıdan Kıbrıs’a hizmet etsin” dedi.

– Uluslararası Para Fonu’na göre 2012 yılı Kıbrıs ekonomisi için en iyi yıllardan biri olacak. Fon’un yaptığı değerlendirmelere göre, Kıbrıs 2012 yılının üçüncü çeyreğinde %4,2 oranında büyüyecek. Uluslararası Para Fonu’na göre, 2011 yılında ise Kıbrıs ekonomisinin büyüme hızı sıfır olacak.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
215AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin