.Yeniçağyeniçağ güncelMAĞUSA İNİSİYATİFİ: "2 Mart’ta Toplumsal Varoluş için İnönü Meydanındayız"
yazarın tüm yazıları:

MAĞUSA İNİSİYATİFİ: “2 Mart’ta Toplumsal Varoluş için İnönü Meydanındayız”

Yeniçağ podcastını dinleyin

Mağusa İnisiyatifi açıklaması şöyle:

Yarım asırdan fazladır süren Kıbrıs sorunu ve adanın ikiye bölünmüşlüğü gerek Kıbrıslı Türklere gerekse de Kıbrıslı Rumlara, bütünlüklü ya da adım adım acilen bir çözümü dayatmaktadır. Bugünkü durumun devamı yani Statüko, bizi kendi kültürel değerlerimize yabancılaştırırken, irademizi de ipotek altına almıştır.

Sürekli olarak kimlik bunalımı yaratılarak ne kadar Türk ve Müslüman olduğumuz sorgulanırken, böyle olmadığımızdan yola çıkılarak, Bayrak ve Cami fetişizmi ile boğulmaya çalışılmaktayız. Asırlardır bu topraklarda Kıbrıslı Türk olarak dilimizi, dinimizi, kültürümüzü ve siyasi eşitliğimizi kendi öz irademizin bileşenleri olarak ortaya koyup bunu tüm dünyaya ispatlamışken, “besleme bir topluluk” suçlaması ile aşağılanmamıza boyun eğen iktidar partisi UBP’nin tavrı, hepimizi geriye dönüşü mümkün olmayacak şekilde yaralamıştır.

Halbuki bitmek tükenmek bilmeyen nüfus akışının yol açtığı aşırı kullanımla, mevcut kıt kaynaklarımızın kurutulmuş olduğu ve ülkemizdeki tasarrufların gerek bankalar aracılığı ile, gerekse gerçekleştirilen yoğun ithalatlar yoluyla, yine Türkiye’nin kasasına fazlasıyla geri aktarıldığı apaçık ortadadır.

Kıbrıs’ta yüzyıllardır beraber yaşayan iki toplumun son elli yılda birbirine düşürülerek  adamızın bölünmesi, dış güçlerce kurgulanmış bir oyunun sahnelenmesinden başka bir şey değildir. Bizler bu oyunu bozarak ve iki toplum olarak geçmişimizle yüzleşerek,  mutlu ve aydınlık bir geleceğin Kıbrıs’ına yürümek istiyoruz.

Elli yıldır masada birbiriyle görüşür gibi yapıp antlaşmamak için ant içmiş olanlara, Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünü süreğenleştirenlere karşı, Maraş’ın BM Yönetiminde yasal sahiplerine iadesi ile beraber Mağusa Limanı’nın AB gözetiminde dünyaca tanınmış bir kimlik kazanmasına, tarihi ve çok kültürlü Mağusa Suriçi kentinin UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde kayıt altına alınmasına, tüm bunlara ilaveten Ercan Havaalanı’na AB gözetiminde uluslararası uçuş izni tanınmasına ve Türkiye’nin de AB’ye tam üyelik müzakerelerinde rahatlatılmasına  yönelik güven artırıcı önlemler önerimizi sunmuştuk ki, son günlerde bu önerilerin Uluslararası Kriz Grubu Raporu’nda da aynen birebir benimsenip yer aldığını görmekteyiz.

1974’ten bu yana bölünmüş ve tutsak alınmış, geleceği karartılmış Mağusa-Maraş kentinin,  Kıbrıs’taki iki toplum arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde ve öngörülen federal yapıya ulaşmada bir katalizör rolü oynayıp model oluşturması için yola koyulan Mağusa İnsiyatifi,  bu çerçevede 2 Mart’ta yapılacak Toplumsal Varoluş mitingine destek verdiğini duyurur, tüm halkımızı selamlayarak bu mitinge katılması için çağrıda bulunur.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin