habergüncel haberŞeffaf Kıbrıs Koalisyonu, 2010 Bilme Hakkı Günü’nü kutladı
yazarın tüm yazıları:

Şeffaf Kıbrıs Koalisyonu, 2010 Bilme Hakkı Günü’nü kutladı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Şeffaf Kıbrıs Koalisyonu açıklaması şöyle:

Seffaf Kıbrıs Koalisyonu, 28 Eylül 2010, Bilme Hakkı Günü’nün altını çizerek, Kıbrıs’ta bilgi edinme hakkının tam olarak uygulanması çağrısını yeniler.

Access Info Europe’tan David Pardo, “Günümüz dünyasında 80’i aşkın ülkede bilgiye erişim yasaları mevcuttur: Kıbrıs’ın buna yetişme zamanı çoktan gelmiştir” dedi.

Bilme Hakkı Günü’nün amacı kamu kurum ve kuruluşları tarafından tutulan bilgilere her bireyin erişim hakkı olduğu üzerinde farkındalık yaratmaktır. IKME’den Orestis Tringides, seçilmiş yetkililerin yetkilerini nasıl kullandığı ve verilen vergilerin nasıl harcandığını bilmek herkesin hakkı olduğunun altını çizdi.

Bilgiye erişim hakkı AİHM dahil, en yüksek mahkemeler tarafından tanınan temel bir insan hakkıdır. Uluslararası bilme Hakkını sağlayan hukuksal araçlar; bilgiye erişim yasaları ve bunları uygulamaya geçiren tüzükler ve düzenlemelerdir.

Seffaf Kıbrıs Koalisyonu bu alanda hukuksal araştırma, sivil toplum için eğitim ve Kıbrıs’taki şu anki şeffaflık seviyesini denetlemektedir. Kıbrıs’ta bilgiye erişim seviyelerini yükseltmek için kamu ile istişarelerde bulunacak ve öneriler sunacaktır. Koalisyon, şu anda, Kıbrıs AB Derneği (KAB), Sosyo Politik Araştırmalar Enstitüsü (Ίδρυμα Κοινωνικοπολιτικών Μελετών, IKME) ve Access Info Europe’dan oluşmaktadır.

KAB’dan Faika Deniz, “Tüm sivil toplum üye ve örgütlerini; doğru bilgilendirilmiş toplum, ve kamu kuruluşlarında  yüksek  şeffaflık ve halk katılımı seviyesinin yükseltilmesi vizyonumuzakatılmaları daveti yaparız” diye belirtti.

Sivil toplum örgütleri, birçok kaynak, araç setleri ve ilkelerin bulunduğu , www.accessinfocyprus.eu adresinden Şeffaf Kıbrıs Koalisyonu’na katılabilir, 2010  Bilme Hakkı Günü’nü kutlamak için faaliyetler hazırlayabilirler.

Şeffaf Kıbrıs Koalisyon’u gazetecilere dünya çapındaki etkinlikler ve yerel şeffaflık sorunları hakkındaki haberlere ilaveten makaleler yazarak 2010 Bilme Hakkı Günü’nün önemininin altını çizmeleri çağrısı yapar. Ayrıca gazetecileri bilgi edinme başvurusu yapmaları konusunda teşvik eder.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin