toplumsal muhalefettoplumsal hareketlerİş ekmek yoksa isyan var!
yazarın tüm yazıları:

İş ekmek yoksa isyan var!

Yeniçağ podcastını dinleyin

  • Konfederasyonun 24 saatlik grev çağrısına kıta genelinde yoğun bir katılım gerçekleşti. Başta Berlin,Atina, Paris, Roma, Madrid olmak üzere birçok kentte yüzbinler alanlara akarak eylem gününe destek verdi ama Kıbrıs’ın kuzeyinde yaprak kımıldamadı, güneyde ise PEO hariç diğer sendikalar Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı

Avrupa genelinde milyonlarca kişi yoksullaştırma ve kemer sıkma politikalarına karşı yürüdü. Eylem günü nedeniyle düzenlenen yürüyüşlerin en büyüğü Madrid, Atina ve Brüksel’de yapıldı. Çalışanlar eylemlerde finans kapitalin yarattığı krizin faturasını ödemek istemediklerini belirtti

Avrupa 29 Eylül’de çalışanların ayak sesleri ile inledi. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun aldığı eylem günü kararı nedeniyle, kıta genelinde çalışanlar hükümetlerin neoliberal politikalarına karşı yürüdü. Sol parti ve kurumların da büyük destek verdiği eylemlerde yoksullaştıma politikaları protesto edildi.

Eylem kararı alan Konfederasyon, Avrupa Birliği ülkelerindeki işçilerin, finans piyasasındakilerin neden olduğu krizin bedelini en çok ödeyenler olduğunu belirtti. Küresel ekonomik kriz nedeniyle Avrupa çapında milyonlarca kişi işini kaybetmişti. Hükümetlerin kemer sıkma politikaları sonucunda, milyonlarca kişinin daha işsizler ordusuna katılacağı tahmin ediliyor.

HER YERDE EYLEM VARDI

Konfederasyonun 24 saatlik grev çağrısına kıta genelinde yoğun bir katılım gerçekleşti. Başta Berlin,Atina, Paris, Roma, Madrid olmak üzere birçok kentte yüzbinler alanlara akarak eylem gününe destek verdi.

İspanyol emekçiler 1992 yılından  bu yana ilk kez genel greve gitti. Başta Madrid olmak üzere Barcelona, Valencia ve Zaragosa’da greve katılım oldukça yoğundu. Tıpkı İspanya’da olduğu gibi Yunanistan’da da çalışanlar eylem gününe büyük bir rağbet gösterdi. Belçika’da ise 30 ülkeden çalışanlar bir araya gelerek neoliberal politikaları protesto etti.

Yunanistan ve İrlanda’da işsizlik rakamlarının son 10 yılın en yüksek düzeyinde olduğu ve İspanya’da da işsizlik oranının son üç yıl içinde iki katına çıktığı kaydediliyor. İngiltere’de ise hükümet kamu harcamalarını yüzde 25 oranında azaltmayı planlıyor.

Fransa’da da emeklilik yaşının yükseltilmesi başta olmak üzere hükümetin politikaları protesto edildi.

Brüksel’de 100 bin işçi yürüdü

(ANF) Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen 100 bine aşkın işçi, hükümetlerin kemer sıkma gerekçesiyle uyguladığı kesintileri protesto etti. 148 kişinin polis tarafından gözaltına alındığı dev gösteri devam ediyor.

Avrupa Birliği (AB) merkezi konumundaki Brüksel, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) tarafından organize edilen, son yılların en büyük işçi eylemine sahne oldu. Yeşil, kırmızı ve maviye bürünmüş 100 bine aşkın işçi, çeşitli ülkelerin sendika başkanlarının öncülüğünde Brüksel merkezinde yürüyüşe geçti. Islık ve trompetler eşliğinde yürüyen işçiler, AB üyesi ülkelerin almış olduğu kısıtlama kararlarını taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlarla protesto ediyor.

Brüksel polis sözcüsü İlse Van de Keere, olay çıkarabileceklerinden şüphelenen 148 kişiyi önlem olarak gözaltına alma dışında şimdiye kadar her hangi bir olayın yaşanmadığını söyledi.

AB binalarının bulunduğu bölgeye doğru yapılan yürüyüş dev bir mitingle devam edecek. Mitingde sendika liderlerinin kısıtlamalara yönelik tepkilerini dile getirecekler.

Sendikacılara göre Avrupalı işçiler, bankacı ve simsarların yol açtığı mali krizin kurbanı olma tehlikesiyle karşı karşıya. ETUC yürüyüşle ilgili daha önce yaptığı açıklamada, “Bu krize biz yol açmadık. Faturayı bankaların ödemesi gerek; işçilerin değil” dedi.

İspanya’da milyonlarca kişi genel greve gitti

(ANF) İspanya’da hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı çıkan işçi sendikaları bir günlük genel greve gitti. Ülkenin iki büyük sendikası UGT ve CCOO’dan gelen açıklamalara göre greve yaklaşık 10 milyon kişi katıldı.

İspanya demokrasi tarihinin bu 7. genel grevinde sendikalar, bütçe kesintilerine, emeklilik primelerinin dondurulmasına, maaşlarda ortalama yüzde 5 kesintiye gidilmesine ve öncelikle iş reformuna tepkilerini göstermek istiyor.

İspanya’da hükümetin hazırladığı ve parlamentodan onay alan iş reformuna karşı işçi sendikalarının çağrısıyla bugün yapılan genel grev, sendika yöneticilerine göre “gerçek bir başarı.”

Ülkenin iki büyük sendikası UGT ve CCOO’nun yöneticileri basına yaptığı açıklamada, greve katılımın yaklaşık 10 milyon kişiyle yüzde 70’in üzerinde olduğunu kaydetti.

Hükümetten gelen ilk resmi açıklamalarda ise greve katılımın sendikaların belirttiğinden çok daha düşük olduğu kaydedildi.

Genel grev nedeniyle bazı kentlerde “küçük olaylar yaşanmasının doğal olduğunu” kaydeden Corbacho, buna rağmen sendikaların iddia ettiği gibi “İspanya’nın felç olmadığını, genel grevde olabilecek asgari hizmetle her şeyin normal işlediğini” ifade etti.

İspanyol haber ajansı EFE, Madrid, Barcelona, Sevilla gibi büyük kentlerde bazı sendika üyelerinin gösteri yaptıkları yerlerde açık olan mağazalara kepenk kapatmaları için baskı yaptıklarını belirtti.

Gece yarısından beri gözaltına alınan göstericilerin sayısının yaklaşık 50 olduğu, 20 kadar kişinin olaylarda hafif yaralandığı bildirildi.

İspanyol televizyonlarında yapılan ilk değerlendirmelerde, grevin özellikle endüstri sektörünü etkilediği kaydedilerek, geçmiş genel grevler göz önüne alındığında “bir başarıdan söz edilemeyeceği” ifade edildi.

Sendikalar, ay başında parlamentodan geçen iş reformu ile “işten çıkarılmaların kolaylaştırılacağını, daha az istihdam yaratılacağını” savunurken, hükümetin emeklilik yaşını 65’ten 67’ye çıkartmak istemesiyle ilgili öneriye de karşı çıkıyor.

Dört milyona yakın işsizin olduğu İspanya, Avrupa Birliği içinde üçüncü en büyük bütçe açığına sahip.

Öteyandan Avrupa genelinde de, İspanya’daki greve destek olmak ve birlik ülkelerinin hayata geçirdiği ekonomik reformlara karşı çıkmak için protesto gösterileri düzenleniyor.

Yunanistan’da hayat durdu

Yunanistan’da çalışma koşullarını protesto eden doktorlar, liman, telekomünikasyon, toplu taşıma araçları çalışanları grev ve iş bırakma eylemlerine gitti.

Devlet hastanelerinde görevli doktorların 29 Eylül sabahı başlayan 24 saatlik grevi nedeniyle hastanelerde yalnızca acil servis ve güvenlik birimlerinin görev yaptı.

Yunanistan Telekomünikasyon Şirketi (OTE) çalışanlarının da 24 saat iş bırakma kararı aldı, liman çalışanlarının da saat 07.00-10.00 arasında iş bırakma eylemi yaptı.

Öte yandan, troleybüs ile otobüs şoförlerinin saat 11.00-16.00, tramvay ve metro çalışanlarının 12.00-16.00, banliyö trenleri çalışanlarının 12.00-17.00 arasında sefere çıkmadı…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
297AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin