kıbrıs haberKıbrıslı Rum Basın ÖzetleriKIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 08/10/2012
yazarın tüm yazıları:

KIBRISLI RUM BASIN ÖZETLERİ 08/10/2012

Yeniçağ podcastını dinleyin

HARAVGİ gazetesinin bugünkü ana haberi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın dün Avrupa Komisyonu Başkanı Barosso ile gerçekleştirdiği görüşme. Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas dün görüştüğü Avrupa Komisyonu Başkanı Barosso’yu Kıbrıs ekonomisinin içinde bulunduğu zorluklar ve Kıbrıs hükümetinin konuya ilişkin planlamalar hakkında bilgilendirdi. Elde edilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Hristofyas Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na başvurusu konusunda dostça bir ortamda Barosso’yu bilgilendirdi. Barosso’nun, Kıbrıs’ın durumunun Yunanistan’ın durumundan farklı olduğunu kabul ettiği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Troyka’nın Kıbrıs’a yaptığı öneri paketi hakkında bilgi verirken de bu paketteki önerilerden bazılarının doğru yönde olduğuna dikkat çekti. Ancak Kıbrıs hükümetinin hazırladığı karşı öneriler paketinin Kıbrıs toplumunda var olan bazı duyarlılıkları dikkate aldığının ve 38 yılık işgale rağmen bunların Kıbrıs halkının moral değerlerini yüksekte tuttuğunun altını çizdi. Bu arada Kıbrıs hükümetinin Troyka’ya sunacağı bazı diğer önerilerin de hazırlanma sürecinde olduğu ifade ediliyor. Yunanistan ağında olan banka şubelerinin ayrı yan şirket haline dönüştürülerek Kıbrıs ekonomisine ek yük getirmemeleri için de bir uğraş veriliyor. Maliye Bakanı Vasos Şarli Eurogrup toplantısı sırasında Kıbrıs’ın Avrupa Destek Mekanizması’na giriş talebi ve özellikle de hükümetin Troyka’ya sunacağı karşı öneriler hakkında görüşme fırsatı bulacak. Şarli, Ekonomi ve Kamu Maliyesi Konseyi başkanı olarak, ECOFİN’in Lefkoşa’da gerçekleştirdiği son gayri resmi toplantıda ele alınan konular ve somut olarak da bankaların denetimi konusunda Konsey’in önerileri hakkında yarın ekonomi bakanlarını bilgilendirecek. Bakanlara aynı zamanda Avro Bölgesi’nde ekonomi yönetimi ile ilgili olarak gündeme getirilen öneriler, tasarrufların güvenliği sistemi, bankaların yeniden sermayelendirilmesi ve bankaların tasarruf önlemleri ve yeniden büyümeye geçmeleri ile ilgili olarak gündeme getirilen öneriler hakkında da bilgi verecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Cumhurbaşkanı adayı Stavros Malas hükümetin Troyka’ya sunacağı karşı önlemlerle ilgili olarak DİSİ Başkan Vekili Averof Neofitu’nun gergin bir ortam yaratmaya çalıştığını ifade ederek böylesi bir ortamın yaratılmasından kaçınılması gerektiğini söyledi. Malas bu konuda hem siyasi partilerin hem de Cumhurbaşkanı adaylarının somut önerilerde bulunması gerektiğini de belirtti. Troyka ile gerçekleştirecek müzakerelerin siyasi bedelinin herkes tarafından üstlenileceğini ifade eden Stavros Malas bu nedenle herkesin görevinin ortak bir anlayışa varılması için çaba ortaya koymak olduğunu vurguladı.

 

FİLELEFTEROS gazetesinin bugünkü ana haberi Troyka ile hükümetin önerdiği önlemler paketlerine ilişkin görüşler. Gazeteye göre, Troyka ile hükümetin iki ayrı önlemler paketine yönelik olarak uzmanların yaptıkları araştırmalar sıradan vatandaşın iki yükle karşı karşıya olduğunu gösterdi. Araştırma sonuçlarına göre, tamamı ile farklı yaklaşımla hazırlanan iki paket var. Bu da mevcut koşullarda ve zamanın baskısı altında iki paketten bir memoranduma geçişi zorlaştırıyor. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, hükümetin önerilerine göre kamu çalışanlarının maaşlarından %17, Troyka’nın önerisine göre ise %15’lik bir kesinti yapılması söz konusu. Bu arada mali sistemle ilgili olarak ise partilerin Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis tarafından bilgilendirilmeleri bekleniyor. Teknik kriterler temelinde liderlere yönelik ilk bilgilendirmenin 19 Ekim günü yapılacağı ifade ediliyor. Merkez Bankası Kıbrıs’ın mali kredi sisteminin gereksinimleri hakkında devam eden araştırmanın sonuçlarını beklerken tansiyonu alçakta tutuyor. Bununla birlikte teftiş birimi iki konu hakkında genel hattı hükümet sunmuş durumda. Bunlardan ilki taşınmaz malların kelepir fiyatına satılması ve diğeri de kooperatiflerin denetlenmesi. Troyka’nın hükümet sunduğu ve kamuoyuna sızdırılan belgede bankacılık sisteminin gerek duyacağı miktara herhangi bir atıfta bulunulmuyor. Yapılan kontrollere göre, gerek duyulacak miktarın 12 milyar avro civarında olacağı ifade ediliyor. Rakamın bu olması durumunda da Kıbrıs’ın borçlarının tıraşlanması gündeme gelecek.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

Ekoloji Hareketi’nin 2013 Şubat seçimlerinde destekleyeceği aday konusunda ilk tercihinin Yorgos Lillikas olacağı görülüyor. Ekoloji Hareketi’nin dün gerçekleştirilen olağanüstü kongresinde yapılan oylamanın sonuçları Lillikas’ın adaylığının desteklenmesinden yana. Elde edilen bilgilere göre, %59’luk bir kesim Lillikas’ın adaylığının desteklenmesi yönünde oy kullandı. Ekologların ikinci tercihi ise seçimlere ayrı katılmak. Bu görüş de %54 oranında destek buldu. Nikos Anastasiadis’in desteklenmesinden yana olanların oranı ise %51. Makaria Andri Stilyanu’nun desteklenmesinden yana olanların oranı ise %36. Ekologlar, Stavros Malas’ın desteklenmesi seçeneğini gündeme getirmediler. Ekoloji Hareketi milletvekili Yorgos Perdikis bu konunun Malas’a sorulması ve konuyla ilgili yanıtın ondan istenmesi gerektiğini söyledi. Geçen süre içerisinde Malas’ın neden Ekoloji Hareketi’ne başvuruda bulunup görüşlerini kendileri ile tartışmadığına Malas’ın yanıt vermesi gerektiğini belirtti. Ekoloji Hareketi’nde yapılan oylamaya katılanların %64’ü Kıbrıs sorununa sıfır temelden bir müzakere süreci istedi. Kıbrıs sorununda Lillikas’a, ekonomi konusunda ise Anastasiadis’e destek öne çıktı.

 

POLİTİS gazetesinin bugünkü ana haberi büyük konutlara konulması hedeflenen vergiler. Gazeteye göre, Vergi Dairesi Müdürü Yorgos Pufos geçen hafta tüm belediye başkanlarına ve belediye meclis üyelerine birer mektup göndererek 2007 yılı sonrası 4 bin metre kareyi ya da 500 bin avro maliyeti aşan evlerle ilgili inşaat izinlerinin kendilerine gönderilmesini istedi. Bu konudaki bilgilerin 15 Kasım’a kadar daireye gönderilmesi gerekiyor. Daire bu bilgileri alıp bu evlerin sahiplerinin vergi beyannamelerini inceleyecek ve gerek duyduğu durumlarda mali kaynakları hakkında kendilerinden izahat isteyecek. Vergi Dairesi geçen mart ayında da lüks araba sahiplerine yönelik olarak benzer bir uygulamada bulunmuştu.

 

Gazetenin diğer haberlerinden bazıları

EDEK Başkanı Yannakis Omiru Kıbrıs ekonomisinin iflas ilan etmemesi ve ödemelerini durdurmaması için herkesin kendi sorumluluğu ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Omiru bu arada gerekli önlemlerin zamanında alınmadığını da belirterek, Troyka’nın önerilerinin siyasilere sunulmasında da önemli gecikmeler yaşandığını ifade etti. Şimdi bir hafta içerisinde hem hükümetin, hem de partilerin öneriler içeren belgeleri karşılıklı birbirlerine sunmalarının şart olduğunu ifade eden Omiru, EDEK’in düşük gelirlileri koruyacak, büyümeyi öngörecek ve yeni istihdam alanları açacak politikalarda ısrar edeceğini vurguladı.

 

SİMERİNİ gazetesinin bugünkü ana haberi 2013 Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasının ikinci bölümü. Gazeteye göre, DİKO destek vereceği aday etrafında seçmenini toparlamada zorlanıyor. DİKO hem birinci turda, hem de ikinci turda zorluklar yaşayacak. Seçimlerin ikinci tura kalması ve bu turda Anastasiadis ile Malas’ın rakip olmaları durumunda DİKO destek verdiği aday etrafında seçmeninin sadece %40’ını toplayacak. Yapılan kamuoyu araştırmasına göre, DİKO seçmeninin %34’ü seçimlere katılmayacağını ya da katılırsa geçersiz oy atacağını söylüyor. %17’lik bir kesim Malas’a oy vereceğini ifade ediyor. Seçimlerin ikinci turunda Anastasiadis ile Lillikas’ın rakip olması durumunda DİKO’nun seçmenini toparlaması daha da zor olacak. Böylesi bir durumda her iki DİKO seçmeninden biri Lillkas’a oy verecek. Anastasiadis’e oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise %30. DİKO’nun seçmenlerinden ilk turda parti kararı temelinde oy vereceğini belirtenler ise %27,5 oranında. Bu arada ikinci turda Anastasiadis’in rakibinin Malas olması durumunda AKEL seçmeninin parti kararı etrafında toparlanma oranı %74. AKEL’in şu an itibarı ile seçmenini Malas etrafında toparlama oranı %61,6. İkinci tura Anastasiadis ile Lillikas’ın geçmesi durumunda ise, AKEL seçmenlerinden %36,1’i Lillikas’a, %13,9’i Anastasiadis’e oy vereceğini söylüyor. %22,7 oranındaki AKEL seçmeni ise seçime katılmayacağını belirtiyor. Katılıp da geçersiz oy kullanacağını söyleyenler ise %16,2 oranında. Aynı kamuoyu araştırmasına göre, EDEK ise seçmenlerinin %61’ini seçimlerin birinci turunda Lillikas’ın desteklenmesi kararı temelinde toparlamayı başarmış durumda.

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
234AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin