yaklaşımlarÖzkan YıkıcıKıbrıs’tan salamlar, Suriye’den kırılıp yeniden dağıtımda ki kartlar – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Kıbrıs’tan salamlar, Suriye’den kırılıp yeniden dağıtımda ki kartlar – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Salı günü, prokram için arkadaşaımla buluştum. Bana katarak ameliyatı olacağını söyledi. Ben de ona: ilgili aletin yaklaşık 1 yıldır bozuk olduğunu belirtim… Ertesi gün, sıkılsam da sırf prokram yapma ve yazı yazdığım için meclisteki bütçe görüşmelerine şöylesine bir göz atmaya başladım. Konu, Sağlık alanı oluyordu. Eski makamcı eleştirielri sert sözlerle sıraladı. Ardından kürsüye çıkan yeni makamcı da başarılarını salamaya başladı. Biri eleştirdi, ötekisi öven ikili çekişmeleri izledim. Tam da şu aklıma takıldı: Salı günü yaptığım arkadaşımla katarak konuşması her ikisini de içeriyor. Daha senesini doldurmayan ve eskisi de son zamanında cihaz bozuk olmasına karşın tamir edilmeyerek, ya özele teslim veya ilkel yöntemelrle katarağın alınması sözkonusu oluyordu. Ama, makamcılar meclis kürsüsünden salamalarla kendilerini tatmin edip yandaşlarını da ahmak yerine koyup salıyorlardı….

İşler bukadarla kalmadı: Bu Defa, yine birgün sonra perşenbe yine prokram yapmak için ilgili kuruma vardım. Öğretmenlerin bir kısmı heycanla konuşuyorlardı: Mağusada okullarda Uyuz hastalığı çıktı. Yaklaşık 20 öğrencide tesbit edildi. Bazı öğretmenler devam la, Sıtmadan Koleraya bitmiş denilen hastalıkların yeniden yaşanır hale gelme gerçeğine parmak bastı. Emekli yaşlı öğretmenler de kendi zamanındaki okul anlayışı ile nasıl kontrol yapılıp önlem alındığını eklediler. Oysa, birgün önce tam da Mali yıl bütçesi konuşulurken makamcılarımız negüzel salamalarla kürsüden şov yapıyorlardı! Tabi Uyuz hastalığı konu edilirken, Eğitim ve Sağlık makamcıların sözleri ile konu haberleşti. Kimse onca boş söz salamalar yerine, enazından ülkemizdeki kontrolsuz ama politik hedefli nifus yığpılmasından sayısal rakam dahi bilinmeyen insan sayısından, değişik sosyolojik ortamlardan tanışan insanların, aynen kontrolsuz yaşamla yaşamalarının sonucuyla oluşan yapıda kendi hastalıklarını da oluşuturma sorgusu pek de yapılmadı. Ama, makamcılar mecliste salıyor! Hele yine iş nifusa gelince kalabalık veya tahmini rakamlar resmi sayının çok üstünde sayı söylenmesi de kendimizin nedenli cahil ve bilgisizlikle konuştuğumuzu yeniden salatınlarla gösterdi….

Böyle gerçeklikler salamalarla geçiştirilirken, kimi makamcımız da çıkacak gazdan gazlanma adına oldukça atışlar yapıp ortak olma veya komitedeki birliktelik talepleri yeniden tekrarlı söylemlere girdi. İşin kolayı, veriştir ruma veya para olunca aklınıza “sözde ve bitmiş dediğiniz” Kıbrıs cumhuriyeti ortaklığını anımsayın. Sakın ola etrafınızdakai gelişmeleri veya olmaz sa yaşadıklarınızın kendi gerçeklerine sakın ola dokunmayın. Gayet salamalarla nedenli büyüyen Türkiye, kendi başarı veya marazileri çıkar uğruna kulanıp günü geçirmeğe devam edin…. Şimdi de moda söylenip değere sokulmayan, ama suçlama ile suskunluk denkleminde Türkiyeden verilmeyen para nedenini çıkara göre yoğurmak veya salamak olsun. Zaten yeniden ekrana gelen Ersin Taatarın atışları aklıma eski Maliye makamındaki “Ekonomiyi uçurması, koyun hikayesi veya Londra Seferleri” gelir. Malum ya: salayan salayana…..****

Girişte biraz hafif gelecek ve basit okuyucunun da zorlanmadan anlayacağı, ada Kuzey eksenli bir harmanlama güncesi yaptım. Zaten, Kıbrıs sorunu dahi artık günü saptırma, hamaset oluşturma ve neyazık ki kimilerine maaş kazandıracak alana dönüşünce, her olgu Türkiyeye de teslim edilince, fazla yazacak iç önemseme kalmadı. Sadece bu yaşananları fıkra yapma veya karikatür çizme sanat yaratısına kaynak olmaya adaydır.

Ayni durum doğu komşumuz Suriye için geçerli değil. Dünya Kamuoyu idlipi unutup, şimdi Doğu Fıratla siyasal hamle ve politik taktiklere yönelirken, ABD başkanı Trumpun askerlerini Suriyeden çekeceğini söyleyince, yeniden msadaki kartlar kırılıp tekrardan dağıtım için karıştırmaya sokuldular.

Bir ufak, ama önemli bilgiyi anımsatacam: Trump daha seçilmeden önce Suriye ve Afkanistandan askerlerini çekeceğini hep söyledi. Yanılmıyorsam, bu yılın Mart ayında ayni siyasal olguyu tekrarladı. Hat ta, Savunma bakanlığına konuyla alakalı rapor hazırlamasını da istedi. Kısaca; Trumpun bu hamlesi aslında sürpriz değildi, eğer söylemlerine bağlı kalınırsa…

Devamındaki gerekçe ise baştaki sözlerine göre yalan! Çünkü, IŞİD ile mücadele Suriye politikasının temeli değildi. Daha da gerçeği, IŞİD gibi yapıları ABD de destekleyip, Esatı devirecek güçler olarak ülkeye sokuldular. Nezaman ki başarısızlık belli olmaya başlayınca, ABD ekseni siyasal probagandaya ıŞİD temelini koydular. Yine anımsayın, Musuldan Rakaya, ele geçirilen bu yerlerdeki IŞİD üst yetkilileri ABD alıp nereye götürdüğü belli olmayan sürece soktu. Yaarın bunlar “tıpkı Elkayde gibi” başka alanlarda kulanmaya hazır potansiyel olarak bekletilecekler. Bundandır ki Trumpun IŞİD ile mücadele yönlü sözleri pek de doğru değildir….

Tüm bu siyasal hamle içeriğine karşın, Doğu Fıratdan eğer ABD dediği gibi çekilirse, Suriye konusu yeniden bu yöreye yoğunlaşacak. Böylelikle hem bölgesel güçler, hem Suriye ve Rusya gibi ülkeler yeniden taktik mücadele politikasına girecekelr. Herkesin talebi ve hedefi malum. Güçler dengesi ve siyasal manevralar neleri gerçekleştirir, bu da görülecek. Bir gerçek imkar edilemez: Olaylar Suriye topraklarında gerçekleşiyor; Bu savaşın temel başlangıç amacı olan Esatın devrilmesi ise şimdilik başarılamadığı gibi, Esat içte iyice güçlendi. Suriye topraklarında ABD çekilmesi ile Doğu Fırat toprağı kadar, genel Kürt geleceği de tekrardan siyasal mengeneye girdi. Tabi, özellikle aşiretler kayganlığa girecek ken, Türkiyenin Doğu Fırat işkaline girişip girişmeyeceği veya sınırlı hamlelerle K. Suriye tanpon bölge planları bölgesel güçler denkleminde önemlidir. Tabi, Suriye de Doğu Fırat Kürtleri ile anlaşarak Türkiye sınırına dek kontrolu alma olasılığı da vardır. Yeniden oyunlar başladı. Tabi, israili sakın ola unutmayın…

Bu karar sonrası esasen ABD içi çelişkilerin de yeniden yaşanarak, Savunma bakanının istifasına dek gidilen çelişkiler de var. Trump, seçildikten sonra, başta Saray ulusal güvenlik yetkilisi, dışişleri bakanı, savunma ve Adalet bakanlarından birçok önemli birokrat ve danışmanlarını da ya kaybetti, istifa yaptılar, görevden ayrıldılar veya kaçar gibi yanından uzaklaştılar. Tam 55 kişi değişik nedenlerle Trumpu terk eti. Böylesi bir ABD siyasal gerçeklik de vardır.

Tüm bunlar, çelişkili itifaklar ve yere göre düşman yakın ilişki ağlarıyla Suriyede kartlar yeniden dağıtıma gireceği belli. Belli olan başka gerçek de İdlip oynunda ertelemeye oynayan Türkiye, Doğu Fırat konusunda da öncelik kartına baş vurma fırsatına girmek istemektedir. Hele de bu oyunun uzanıp yerel seçimlerle enazından Türkiyenin batısını arkasına alacaktır.

Kısaca, Ortadoğu, yeni bir karmaşaya girdi. Yeni yıl ile önemli hamleler her taraftan bekleniyor. Stratejiler ve itifaklarda kayışlar mümkün. Bunları iyi takip etmek şart. Yalnız; Kürtler şimdiden Amerikanın kendilerini hançerlediğini söylüyor. Sayın Kıbrıslı çözümcüler ise gelen aBD yetkilisinin adamıza “barış” getirmesini bekliyorlar. Belli ki hala bilgisizce durup kendi istediklerini başkalarının yapmasını bekleme lüksü devam etmektedir. Emperyalizmi zamanında ezberce söyleyenlerin, şimdi bundan medet umma noktasında, Doğu Fırat dersine bakmalarını öneririm.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin