yaklaşımlarÖzkan YıkıcıKritik ve düşündürücü provokasyon hamleleri! - Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Kritik ve düşündürücü provokasyon hamleleri! – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

İnsanlar düşünsel olarak travmaya takılmadılarsa, son bölgemizdeki bazı saldırılar mutlaka kendilerini düşündürme aşamasına taşıyacaktır. Suriyedeki bazı askeri hamleler, irana karşı düzenlenen kanlı saldırı, genelde Rus ABD denklemindeki diplomasi ve provakasyon tutumları hepsi bazen “olamazdı” geçmişle birlikte düşündürtücüdür. Gerçekten, okumakla değil de okuduğunu anlayarak okuyunca, ürpermemek mümkün değildir. Özellikle, yeni hamleleri içeren askeri saldırılar hepimizi düşündürtmelidir. Çünkü, kağosta yapılan yeni hamle ile savaşı tırmandırma içeriğine de sahiptir….

Örneğin, eskiden Soğuk Savaş döneminde dahi kolay kolay Sovyet uçaklarına saldırı yapılamazdı! Oysa, dün Türkiye hem de haykırarak Rus uçağını düşürüyor* Geçenlerde ise tam da Cihatcıların sıkıştığı anda, Rusya Türkiye idlip anlaşması okunurken, Rus İsrail ilişkileri Suriye denkleminde dengelere kolayca oynarken, israilin kurnaz provakasyonu ile araya koydukları Rusya uçağı Suriye tarafından Düşürtüldü! Öylesine vuruldu ki İsrail klasik yeni Suriye bonbardımanı yaparken, ateşlenen ve Rus yapımı S200 füzeleri usta İsrail oyunu ile Rus uçağını vuruyor… 15 Rus yurtaşı uçak düşürülmesi ile ölüyor… Akabinde yeni hamle ile Rusya senelerdir Suriyeye vermekten kaçtığı S300 <Füzelerini Suriyeye gönderme kararı alıyor. Öylesi bir düşündürücü politik gelişme ki Kıbrıs Cumhurieytine seneler öncesi satılan ve Türkiye ile krize dönen S300 füzeleri, Suriyeye verilmedi. O  Suriye ki başlangıcından beri Sovyet yanında durup da ABD eksenine girmedi….

Tam da İsrail provakasyonu ile Suriye üzerinde Rusya uçağı düşürülürken, Ukrayna da faşist rejimi Rusya tesislerine saldırılar düzenliyordu! Belli ki uzun zamandır kolay kolay yapılamayan Rusyaya karşı saldırılar, giderek doğalaşmaktadır. Bunların elbet karşılığı da gelmektedir. Rusyanın eskiden gelme geleneği ile bu direk saldırıları unutmasını da bekleyemeğiz. Üstelik, hepsi bir yana İsrail ile bazı diplomatik temaslarla Suriyede iranın hakim olmasını da engelerken, bildik İsrail yine Rusyaya karşı paramiliter eylimlerini durduramıyor. İsrail zaten kuruluşundan beri Ortadoğu Yeni Sömürge ağında militaris askeri merkez olarak bu rahatlıkla  yapılandı. Nitekim, Filistinlilere yaptıkları hep yok denecek durumda tepki görmektedir. Uluslar arası konulan kurallara aykırı işkal yapıyor, ilhaklar kurumsalaştırıyor ve Gazle gibi bölgenin açık hapisane ve paramiliter saldırgan merkez olarak kulanma kolaylığını da normaleştiriyor…

Fakat, son Rusya uçak hikayesi ile resmen idlipteki Cihatcı ortaklığı ortaya serilen israilin yeniden kağoslu ve kontrolu savaş sürecinde yeni hamle olarak gelecek için çok tehlikeli tırmanış oldu. Dünya kamuoyu bunu gerektiği gibi konuşmadı…..

Amerikasız İsrail veya Ortadoğu denkleminde Türkiye İsrail ilişki ağını da bilince, resmen genel savaşta pek konulmak istenmeyen İsrail gerçeği, yeniden karşımıza Kral çıplak gibi dikildi. Dikildi de ayni anda başka yerde anormal denecek başka saldırı da gerçekleşti! İrandaki askeri geçiş töreninde düzenlenen saldırıyla ısrarla istenen iran pim deneğimi mesajını veriyordu. Halbuki, ayni saldırı Sudilerde veya israilde olsa, heme Uluslar arası kuruluşlar kınama yarışına geçeceklerdi. Bazı askeri karşılıklar da verilecekti. Fakat, konu iran olunca da karşılık almayarak tırmanma yolundaki dikenlerle boğuşan süreç kağosla yeniden üretilmeğe devam ediliyor. irana karşı düzenlenen saldırıda mutlaka bölge Arap gerici yönetimler direk yer aldıkları zaten tahmin ediliyor. Bu gerici şeryatcı kesimin ise ABD bölge mütefikleri olduğu da ortada. Üstelik, bu tip cihatcıları örgütleyenin de CİA olduğu herkes tarafından biliniyor. Ama, irandan tepki gelmedi. Gelirse de ortak Emperyalist ağız hemen suçlama ve karşı girişime de geçerler……

Bu anlatıklarım öyle uzakta değil! Dibimizde olan ve varolan savaşın üzerine dökülen yeni benzin  gibidir. Kimse bunları konuşmadığı için “israilin Suriyeye saldırıları gibi” etkileri veya tepkileri de pek fazla gündemleşmedi. Ama soru hep şu noktada düyümleniyor: Zamanında dokunamadıkları Rus uçaklarına şimdi Türkiye direk saldırarak, İsrail ise kurnaz provakasonla mütefiği Suriyeye vurdurtuyor! Üstelik, uçağı ilk vuran Türkiye, Rusya ile idlip anlaşması yapıyorken… Gerçekten, bu son hamleler oldukça düşündürücü! Kaybetmekte olan ve bölgede kalmak isteyen ABD, dilediğine saldıran İsrail ve bu son Suriye Krizinde fırsat kolayıp dalgalanan Türkiye denklemindeki olanlar resmen provakasyonla kontrol edilir gibi olan savaşın kontroldan çıkma tehlikesi vardır. Ayrıca, irana karşı yapılan saldırı, Ukraynanın direk Rus hedefli provakatif tutumları ile medya algı operasyonları ile adeta yalan rüzgarlı savaş dizili seyredişlerin sonunda pek de iyi konumlar da yaşanmama tehlikesi vardır.

Unutmayalım: bu olayları Kıbrıstan yazıyorum. Güneydeki Ağrotur üstünün yeri geldikçe Suriye üzerine füzeleri gönderen adadan belirtiyorum. Öyle bir uzaklıkta yaşanmıyor bu provakatif hamleler. Üstelik, tamda bunlar olurken, bizim deniz kaynaklarımız için de bölge rollerine bazen ters itifaklarla adeta kaynayan kazana, buradan odun taşınmaktadır. Bunlar etrafta olup denizimizde kocaman gemiler dolaşırken, etrafta en moderin füzeleler yeni provakasyonlar için uçuşurken, biz bu karmaşada sıkılmadan hiçbirşey olmamışcasına yaşyoruz…

  1. Kıbrıs, bu coğrafyanın etkisiyle sarsıntılar yaşıyor, sentomlar la irkiliyor…. Türkiyeleşmenin bedeli olarak oradaki krizin yansımasını yaşıyor. Yaşıyor da hala krizin nedeni ile ona karşı mücadele konumuna gelemiyor. Ama, onca yumaktan sıkılmadan gazdan pay ve Kıbrıs sorununda koşulların yasalaşmasını istiyor. İstiyor da bunları dahi seslendirmiyor. Sığ sahnede, sis perdesinde anlamsız sözlerle görüşme ve çözüm manzumesine hamaset ekerek yeni limanına doğru koşmaya devam ediyor…..

Bu taplodan siz ne anladınız? Anladıkalrınızı bana da aktarırsanız memnun kalacam. Yoksa, biraz sonra yapacağım gibi “ben çalıp ben söyleyip kendim mi yaşayacam”?

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin