YKPYKP'nin açıklamalarıYeni Kıbrıs Partisi: Anayasa Mahkemesi halka bilgi vermelidir
yazarın tüm yazıları:

Yeni Kıbrıs Partisi: Anayasa Mahkemesi halka bilgi vermelidir

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykpYKP Yürütme Kurulu, Gençlik ofisinin Anayasa Mahkemesine gönderilmesini değerlendirdi. Konu ile ilgili açıklama şöyle:

Akıncı onaylaması için gönderilen gençlik ajansı anlaşmasını Anayasa Mahkemesine görüş almak için gönderdi. Bu kadar tartışılan bir konuyu siyasetin elinden alıp Yüksek Mahkeme anayasa mahkemesi olarak görüş için yollamasını saygıyla karşılarız.

Halkımız eksik bir değerlendirme olan devletlerarası anlaşmalar hakkında anayasaya aykırılık iddiası yapılamaz değerlendirmesini açıklığa kavuşturacak şekilde bilgilendirilme şansını elde edebilecektir.

Anayasa Mahkemesinin bu başvuru ile anayasaya aykırı antlaşmalar yapma ve anayasaya aykırı yürütme yetkisi verilmediğini, yalnız meclis ve cumhurbaşkanının anayasaya aykırı antlaşma yapmayacağını, meclisin İçtüzük’teki her kararını önce anayasaya uygunluk denetimi yaparak alma emrini yerine getireceğini kabul edildiğini anlatmasını bekleriz. Bunun yanında anlaşmanın, anayasaya aykırılığını iddia etmeden ve yürürlükte kalmasına karşı çıkmadan ve hangi niyetle olursa olsun antlaşmaların uygulanmasının (icrasının) anayasaya aykırı yapılmasının denetlenmesi yetkisinin ve görevinin de hem Anayasa Mahkemesinde hem de hükümette bulunduğunu hatırlatmasını bekleriz.

Anayasayı hazırlayıp halkoyuna sunan mecliste bu konuda açık maddeler konulması istenmişse de gerek olmadığı açıklanarak şimdi Akıncı’nın yaptığı gibi Meclis’te de komite aşamasında milletvekillerinin gerek duyarak Başsavcı’dan anayasayla ilgili görüş isteklerinin reddedilmesiyle, eksik kalan anayasal denetime, fırsat verilmiş olması güvence olarak sunulmuştur. Uygulamada bazı konularda anayasaya aykırılık ortaya çıkarsa onun da uygulananın ve uygulamanın anayasaya aykırılığının her an denetlenebileceği belirtilmişti. Bilinen odur ki dünyada anayasasına aykırı halde uygulanacak hususlarda pek çok maddesi uygulanamayan çok anlaşma örnekleri vardır.

Yüksek Mahkeme’nin geniş olarak yapacağı değerlendirme, Savcılığın bile anayasaya aykırı olduğu biline biline anlaşmalar yapılabileceğini iddia eder gibi olan değerlendirmeyi sona erdirir diye umut ederiz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin