.YeniçağmanşetYKP: Yalanlanmaya çalışılırken itiraf edilenler
yazarın tüm yazıları:

YKP: Yalanlanmaya çalışılırken itiraf edilenler

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykpYKP Yürütme Kurulu yaşanan son iş cinayetlerine dair yaptığı basın açıklamasına yanıt veren eski Bakan Asım Akansoy’un açıklamalarını değerlendirdi. Değerlendirme şöyle:

Geçen gün YKP olarak yaptığımız “iş cinayetlerinin üstü örtülüyor” açıklamamız sonrası eski Bakan Asım Akansoy’dan ilginç bir “yalanlama” geldi. Eski Bakan üçü hariç diğer iş cinayetlerinin üstünün örtüldüğü itiraf etti!

Eski Bakan Akansoy açıklamasında “siyaseti işçi ölümleri üzerinden yapmak ve yapılan çalışmaları sormadan, sorgulamadan, öğrenmeden saldırmak ve karalamak, nereden bakarsanız bakın, siyasi ahlaka uygun değildir” diyerek de bizi ciddi şekilde itham etti.

Akansoy’un bizi suçladığı konu, ‘sormadan, sorgulamadan suçlamak’ ama konuya dair bu sorular daha önce eski Bakan’a soruldu ama kendisi, işçi sendikalarının, işin uzmanı kişilerin çeşitli televizyon kanallarında canlı yayındaki çağrılarına, yaptıkları basın açıklamalarına tam yanıt vermedi, hep genel açıklamalarda bulundu. Benzer şekilde İSG Uzmanları Birliği’nin yasanın tam olarak da uygulanmadığına dair basın açıklamasına yanıtları hep kaçamak, bol vaatli oldu ve sonuç alıcı olmayan açıklamaların ötesine geçmedi.

Bu bol vaatli açıklamalar o kadar etkisiz oldu ki bu yıl içesinde iş cinayetlerinde ivme giderek artmaktadır. 2016 yılında 4 emekçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

12 Nisan 2016 tarihli Bakanlık resmi açıklamasında “işveren hakkında yasal işlem başlatılmıştır” denmiştir ama yasal işlemin ne olduğu belirtilmemiştir. Bu açıklamayı yapan Bakanlık yasayı uyguladığını iddia ediyorsaydı, açıklamasında ilgili şirketin kusurundan dolayı yargıya taşınması için müfettiş atadığını da açıklaması gerekirdi ama bakanlık ‘yasal işlem başlatıldı’ gibi pek bir anlamı olmayan açıklama ile konuyu geçiştirmeyi ve doğru bilgileri kamuoyuna açıklamamayı tercih etmiştir.

Eski Bakan, dava açılmadığı konusunda yalanlama yapmaya çalışırken aslında itirafta bulunarak şunları da söyledi: “Kendi dönemimde 3 ayrı dava dosyalanmasına karar verildi. Bir tanesi savcılığa sunuldu, 2 tanesi ise tamamlanıp sevk edilmek üzere halen poliste bulunmaktadır. Aldığım bilgi bu çalışmanın da tamamlanmak üzere olduğu yönündedir.”

Dev-İş’in yılın başında yaptığı açıklamada “İş cinayetlerinden 2011’de 6, 2012’de, 4, 2013’de 7, 2014’de ise 6 emekçi öldü. 2015 yılında ise bu rakam katlanarak 13’e yükseldi” denilmişti. 2011’den beri, bugüne kadar iş cinayetlerinde 40 kişi hayatını kaybetmesine rağmen yalnız 3’ü ile ilgili konu yargıya taşınmaya çalışıldığı iddia edilmektedir yani kalan 37 iş cinayetinin 2011’den beri üstü örtülmekte olduğunu bakan kendisi belirtmiş oldu. Çünkü kendileri makamların devamlılığı olduğunu iddia ederler, eğer geçmişte böyle bir işlem olsaydı, bunu kendisi herhalde kamuoyu ile paylaşırdı!

Ayrıca “dava dosyalanmasına karar verildi” şeklinde bir açıklama yasa hilafına işlem yapıldığı anlamındadır. Yasa idarecilere karar verme şansı vermemektedir.

35/2008 İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 45. maddesinin 9 fıkrası açıktır. Yasada “Ölümle veya beş günden daha uzun süreli tedavi gerektiren bir yaralanma ve sakatlanmayla sonuçlanan bir iş kazasının veya meslek hastalığının, (…) iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümlerine uyulmamasından dolayı vuku bulduğunun müfettiş raporuyla saptanması halinde, olayda hata, kusur veya ihmali bulunan işverenler hakkında doğrudan yargı işlemi başlatılır” denmektedir. Yani iş kazası sonrası müfettiş rapor hazırlar ve raporda kusur saptanırsa otomatikman yargı işlemi başlaması gerekir, karar ile değil.

YKP’nin açıklamasında müfettiş raporlarının açıklanması da talep edilmişti. Eski Bakan açıklaması ile itiraf ediyor ki, kimi iş cinayetleri ile ilgili dava dosyalanmadı, neden? Müfettişler iş kazası sonrası işveren ile ilgili kusur bulmadı mı da yargı işlemi başlatılmadı?

Ayrıca madem 3 iş kazası konusunda birileri hakkında dosya hazırlandı, neden hangi şirketler olduğu hâlâ daha kamuoyundan gizleniyor?

Geçen günkü açıklamamızdaki talebimizi yeninden dile getiririz:

Son 5 yılda iş cinayetlerinde onlarca ölüm gerçekleşti ve maalesef biliyoruz ki yasada belirtilen raporlar ya hazırlanmadı, ya yetersiz hazırlandı ya da ileri götürülmedi ve doğru düzgün kimse dava edilmedi veya mahkum olmadı… Eğer bu raporlar hazırlanmadıysa yasanın hilafına işlem yapan, kusur işleyen tüm ilgili daire ve bakanlık yetkilileri hakkında görevi ihmalden işlem yapılmasını talep etmekteyiz…

 

Asım Akansoy’un açıklaması:

akansoy26416

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
217AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin