yaklaşımlarÖzkan YıkıcıRusya’dan merhaba selamı geldi! – Özkan Yıkıcı
yazarın tüm yazıları:

Rusya’dan merhaba selamı geldi! – Özkan Yıkıcı

Yeniçağ podcastını dinleyin

Haberler yeni bilgiyi biraz da yorumlayacak şekilde sunuyordu! “Rus uçakları Suriyedeki IŞİD mevzilerini vurdu”! Bunun anlamı şu: Türkiye üzerinden yeni cepe açan ABD, hava gücünü geliştirirken; Ruslar buna Laskey yeni askeri uçak alanı ve ardından kendilerinin de bölgede bonbardımana katılarak karşılık veriyordu! Aslında bu siyasal hamleler göstere göstere gelirken, bizim ekranlardaki kocaman erkekli kadınlı Uluslar arası uzmanları da izlerken, sorgulamadan da edemedim! Bozulan ezberleri ile klişelerle özelikle Erdoğana dokunmadan yapmak istedikleri yorumlar, hep çuvalıyorlardı! Dibimizdeki yangını dahi yorumlamadan uzak,ezberlerle resmi idolojik klişelerle sırf yaranarak ekrana çıkıp “akademisyenlik” gösterisi, son Suriye krizi ile yeniden iflasın ilanı oldu!

Olaylar gelirken hep şu koşul gözden kaçıyor; Ortadoğu denilen proje Suriye çölerinde batıyor! Takılma ve sorunlar dengesizce büyürken, elbet kağosta hamleler çok yönlü olacaktı. Ama özelikle bizdeki gibi resmi idolojik takıntılı ezberlerle olayı yorumlama sevdalılar da; dedikelrinin anlamsızlaşmasına bakmaksızın,sağlanan ekran gösterimine devam ediyorlar! Oysa: Ortadoğu projesi resmen tıkandı. Şunu dahi düşünemiyorlar; Eyer işler yolunda olsaydı, denilen plan gerçekleşmeye hız verilseydi; Şimdi ne Esat vardı nede iran rahat şekilde dilediği hamleleri yapma şansı olurdu! Ezberin devamını galiba okumadıkları için, bu basit yüzleşmeği dahi yapamadılar. Gerçi haklıdırlar; ekrana çıkıp veya aldıkalrı köşeyi doldurarak onlara “negüzel dediniz” diyen gazeteciler de oldukça; ekranlar bunlardan vazgeçemeğip, durmadan “donayimli, ünlü akademisyenlikle” karşımıza çıkarırsa; elbet kimse yanlışını görmek istemez, Hat da; dediklerinin yanlış olduğunu dahi fark etmez! Onuniçin; hala “ılımlı İslam projesi* siyasal islamın demokratikleşme süreci” kuramlarını sıkılmadan savunan akademisyenlerimiz de ekranların çıkış rekorlu Uluslar arası üzmanlar olup konuşmaktadır.

Arada konuşan bazı “Marksis sososyalistlere de” birkaç sözüm olacak! Dünyada Marksizmi iyi yorumlayan ve koşulalara göre görüş geriştiren bilim eksenliler, gelişmeleri enazından doğru vurgularken; bizim ülkemizin bazı adını keskin sözlerle “Marksis” koyanların da iflas Ortodoks bakışlarına neyazık ki tanık oluyorum. Bilhasa; Yeni sömürgeciliği hiç kabulenip anlamayan, Neoliberaleşmenin farkına varamadan, Otuzların gözü ile ezberlerle günümüze bakanlar; tam aksi sol olup kapitalist sermaye eksenli görüş söyleyen öteki kayışkan solcular da ayni yanlışlara çoktan sapladılar. Ne Ortadoğu projesi, Ne kapitalist ekonomik mali krizi, Ne neoliberaleşen yapı ile Ulusal devletlerin geldiği ortamı, nede kriz ile bölgesel savaşlardaki yeniden üretememenin sıkıntısı ile kayışları hiç ama hiç yorumlayamadıklarını görüyorum. Hat da; Rusya gibi yeniden soldan dönüp kapitaleşip Devlet Kapitalizmin uygulandığı ülke modellerinin de belirli örneklerini anlamadıklarını da gördüm.

Tüm bu hatalar ve Kıbrısdaki resmen duyarsızlık ile bilgiye önem vermeme tutumları bu tip kesimlerin de yenilememe sonucunu yaratığı da imkar edilemezdir! Bunu gelişen olaylarla Rusya kartını da doğru okuyamama sonucuna enazından konuyla ilgilenenlerde yaşıyoruz. Tek tek gelişmeleri alıp genele gitme yerine; takılı ezberlerle olayın özüne inmeden yorum yapıp kendilerini haklı çıkarma hastalığı siyasal olarak hala devam etmenin de koşulu üretilmeye devam edilme konumunda sürmektedir.

Bukadar eleştiriden sonra gelelim gelişmelerle son hamlelere: Olayı fazla geriye taşımayacam. Yine konuyu uzun uzun ayni süreçleri yorumlamada da tutmayacam. Sadece; Suriye bataklığında ABD Obama stratejik hamlesinin de tıkandığını; yaratmak istenen yapının IŞİD göstergesi ve tüm çabalara ve “eğitdonat” hamlelerine rağmen, başarısız odlulduklarını anımsatacam. Tıkanma ve kağos üretilme dönemi hem itifakları sarsar, hem yeni hamleleri dayatır ve hem de bölgesel güçleri fırsat kolandırmaya iter! Suriyede ve genelde Ortadoğuda olanların özeti bu.

ABD yeni hamlelerle Türkiye ile 18 Temuzda incirli üstünü kulanma anlaşmasını yapıp, yeni itifak sürecine girdi. Bukez gecikmeden hamle Rusyanın Laskey üstü ile geldi. Zaten bitmesi gereken Esat, politik arenada Esatlı olma olasılığına doğru kayılıyordu. Tıpkı eyer işler yolunda gidilse iranın parçalantılması sürecinde olacağımız gibi! Oysa tıkanış irana karşı değil, iranla bazı ortaklaşma arayışları üretiyor!

Genelde ABD ve sistemin stratejisyenleri Rusyayı Ortadoğu denkleminde hiç dikate katmadılar. Model diye gösterdikleri Türkiye ise şimdilerde hep soruna bulanım ekleme noktasında. Nitekim; Kuzey Suriyedeki Kürtler batı ile birlikte itifak halindeyken; Türkiye bunlara hep “terörist” deyip tavır koymaktadır. Hat da; yeni kürt gerçeğine karşın da ilginç şekilde ABD ile incirlik anlaşması sonrası, IŞİD değil de PKK saldırılarını başlatı! Böylesi bölgesel çelişkilerle ABD gerçeği de vardır.

Rusya Suriye kartını net oynuyor. Hele aBD ile yaptıkları görüşmelerden sonra kendileri direk askeri hava hareketine girişti. Esatı brakmayacağını belirtiyordu! ABD canı istediğini bonbalarken, şimdi Rusya meşru bir devletden onay alarak hava hareketi gerçekleştirme siaysetini kulandı!Ortadoğu yeniden hamlelerle ısınmaya hız verdi. İşte burada yukarda verdiğim bilgiler ve yaptığım eleştirilerin öneminin sırrı gizlidir.

Ortadoğu yeniden Rusya katılımlı yeni bir döneme girdi. Ekleyelim; Çin de çaktırmadan hamlelerini yapıyor. ABD ise tıkandığı ama Amerikasız da olamayacak paradoksun içinde duruyor. ABD çözemiyor* ancak: ABD siz de olmuyor ikilemi siyasal yelpazeye oturdu. Direnç ise Rusyaya da hamle olasılığı oluşturdu! Şimdi Ortadoğuyu sadece uluslararsı güçler, ulusal bölge devletleri ile sınırlı tutamıyoruz! Devlet olmayıp önemli güçler halindeki IŞİD, Hamas, Hizbulah ve Kürtler gibi önemli örgütsel taraflar vardır. Bunları da eklemek gerekir. Rusya enazından Laskey hamlesi ile hem bölgede olma, hem de IŞİD gibi örgütlere katılan Çeçen kesimin, savaş sonrası Rusyadaki tehlikesini de gördü! Kağostan elbet fırsatla yerleşip kendini göstermek de istiyor. Zaten belirli siyasal koşul olmasa, uçakları kaldırıp bonbalama yapmazdı! Hele de ABD arayıp da bulamadığı ortak ılımlı İslamcılar gerçeği de varken.

Kısaca: ezberciler görmek istemese de, Ortodoks Marksis kesimler hala otuzların ezberi ile günümüzü açıklamaya uğraşırken; aslında krizlerin devamı ve sistemin yeniden üretimini yapamamanın kağosunda Rusya kartı da yeniden oluşuma şimdiden eklendi. Askeri seçenekler ve diplomasi ile hafifletme ikilemlerin ortaklaşan bir çıkışı da nasıl olacak sorusu oldukça kuşkularla doludur. Ama gerçekten sosyalist hareketin eksikliği çok acı biçimde hisediliyor. Din yobazlığı Emperyalist sömürü, mezhepciliğin acımasızlığı, etnik kıyımlar ve parçalanırken de yeni yeni nüvelerin yeşerdiği Ortadoğuda artık Rusya da vardır. Hani eski klasikleştirilen ama kurgunun ötesinde pratikte yer bulmayan Ortadoğu olayı Baharmahar olmadan kan kabusunda en moderin teknolojilerin, en yobazların elinde savaş siaysetinin silahı olarak kulanılmaktadır. Rusya bu çıkmaza kendi fırsatcıl siayseti ile merhaba dedi.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
211AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin