YKPYKPfemİşten atılmadan öz denetime: Özgür Kazova işçileri direnişlerini anlattı
yazarın tüm yazıları:

İşten atılmadan öz denetime: Özgür Kazova işçileri direnişlerini anlattı

Yeniçağ podcastını dinleyin

kazova 1 kazova kazova2 kazova3YKP-fem’in koordinasyonuyla Kıbrıs’a gelen Özgür Kazova’dan kadın işçiler, dört aylık maaşlarını ve kıdem tazminatlarını almadan işten çıkarılmalarıyla başlayan direniş süreçlerini etkinliğe katılanlarla paylaştı. Etkinlikte yaşanılan süreci anlatan Özgür Kazova işçisi Aynur Aydemir, haftada üç eylem yapan, patronlarının evine yürüyüşler düzenleyen, direniş çadırı kuran işçilerin Gezi direnişi sonucunda oluşturdukları dayanışma ağlarının da mücadelelerini güçlendirmesi sonucunda önce fabrikayı işgal edip daha sonra gerçekleştirdikleri internet kampanyası ile yıllardır ilişki kurdukları iş makinelerinin sahibi olmalarının sürecini anlattı.

Gelinen noktada iş makinelerini yeni bir binaya taşıyan işçilerin, önce işbirliği ve dayanışma ile yanyana geldikleri sanatçılarla şimdi hep beraber üretim şekillerini değiştiriğini anlatan Ezgi Bakçay da, Özgür Kazova direnişinin yurt dışındaki diğer kooperatiflerle geliştiriyor olduğu ilişkilerin, bu tür bir üretim modelinin Türkiye’de daha da yaygınlaşabilmesinin yolunu açtığını vurguladı.

YKP-fem ise 8 Mart sürecinin yıllar önce başka bir coğrafyadaki kadın dokuma işçilerinin baş kaldırısıyla başladığını hatırlatarak, bu 8 Mart’ta tekstil işçileri olan Özgür Kazova’dan kadın işçilerin direniş deneyimlerini dinlemenin mücadeleye umut aşıladığının altını çizdi. Türkiye’de 1.5 milyon civarında tekstil işçisinin bulunduğunu ve aile fertleriyle beraber bu sektörün 6 milyon kişiyi birebir etkileyen bir sektör olduğuna vurgu yapılırken, bu sektörde yaşanan sömürünün en çok kadın işçileri olumsuz etkilediği ve Özgür Kazova direnişi bu bağlamda da heyecan verici bir deneyim olarak yorumlandı.

Özgür Kazova işçileri daha sonra ürettikleri Patronsuz Kazaklar’ın satışını yaptı ve Lefkoşa’da düzenlenen 8 Mart yürüyüşüne katıldı.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin