.Yeniçağyeniçağ güncelKıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk siyasi partileri: Çözüm AB değerlerine saygı göstermeli...
yazarın tüm yazıları:

Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk siyasi partileri: Çözüm AB değerlerine saygı göstermeli

Yeniçağ podcastını dinleyin

1385548087Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk siyasi partileri, Çarşamba günü, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözümün, birleşik bir Kıbrıs’ta bütün vatandaşlar için Avrupa Birliği değerlerine ve ilkelerine saygı göstermesi, adayı bütün toplumlar için ortak bir barış ve refah vatanına dönüştürmesi gerektiğinde karar kıldılar.

Bu toplantı, Slovakya’nın Lefkoşa Büyükelçiliği gözetiminde 24 yıldan bu yana Kıbrıs Türk Ulusal Birlik Partisi’nin de katıldığı ilk Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk siyasi partileri toplantısı oldu.

Toplantıya TDP, YKP, UBP, AKEL, EDEK, EDI, DIKO, DISI, EPALXI katıldı.

Toplantı sonunda Slovakya Büyükelçisi Oksana Tomova tarafından okunan ortak açıklamada, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk siyasi partilerinin lider ve temsilcilerinin, ev sahibi Sosyal Demokratlar Hareketi EDEK’in sunduğu “Avrupa Birliği değerleri ve ilkelerinin Kıbrıs sorununun çözümünde korunması” konusunda görüşlerini belirttikleri, görüş alışverişinde bulundukları ifade edildi.

slovak90Ortak açıklamada siyasi liderlerin, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözümün, birleşik bir Kıbrıs’ta bütün vatandaşlar için Avrupa Birliği değerleri ve ilkelerini koruması, adayı, bütün toplumlar için ortak bir barış ve refah vatanına dönüştürmesi gerektiği üzerinde görüş birliğine vardıkları belirtildi.

Siyasi partiler, Kıbrıs Türk Ulusal Birlik Partisi’nin 24 yıl önce iki toplumlu diyalogun başlamasından bu yana toplantıya katılmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ettiler.

Sosyal Demokratlar Hareketi EDEK’in Lideri Yannakis Omiru toplantıdan sonra basına yaptığı açıklamada, toplantının sonuçlarından memnun olduğunu, ortak açıklamada yer alan Kıbrıs sorununa bir çözümün AB ilke ve değerlerine, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygılı olması gerektiğinin oybirliğiyle onaylanmasının tamamen olumlu bir durum olduğunu kaydetti.

İki toplum siyasi parti lider ve temsilcilerinin gelecek toplantısı 11 Aralık 2013’te, saat 10.30’da Ledra Palas’ta yapılacak.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
236AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin