YKPYKP’de yoğun çalışma haftası
yazarın tüm yazıları:

YKP’de yoğun çalışma haftası

Yeniçağ podcastını dinleyin

ykplogo2Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), toplantı ve eylemler açısından yoğun bir hafta geçirecek…

YKP üyeleri hakkında açılmış davaların görüşülmesine bu hafta devam edecek. 17 Eylül’de Mağusa’da, 19 Eylül’de ise Lefkoşa’da YKP üyeleri hakkında açılan davalar görülecek. YKP, bu davaları siyasi baskı olarak tanımlamakta ve bu nedenle hem Mağusa, hem de Lefkoşa mahkemeleri önünde davalar öncesi sabah saat 9’da “Savcılar, elinizi YKP üzerinden çekin!” başlığı ile kitlesel basın açıklaması yapacak.

Bu hafta, Kıbrıs’ın konusunda yoğun bir trafiğin yaşanmaya başlayacağının izlerinin hissedildiği bu dönemde YKP, Kıbrıs konusundaki bugüne kadarki gelişmeler, antlaşma parametreleri nelerdi, antlaşma konuları ne anlamı gidiyor, iki kesimlilik nedir, ne değildir gibi konuların irdeleneceği, YKP Kıbrıs sorununa yönelik çözüm önerilerinin yeniden değerlendirileceği bir de kitle toplantısı düzenliyor. Alpay Durduran’ın konuşmacı olacağı etkinlik, 18 Eylül, Çarşamba günü YKP Genel merkezinde halka da açık olacak, ilgilenen herkesin katılabilecek. YKP ilçe örgütleri tartışmalar neticesinde bir sonraki hafta, değerlendirme toplantısı yaparak eylem planı yol haritasını konuşacak. Ekim ayındaki YKP olağan Parti Meclisi toplantısında ise yol haritasının son şekli verilecek.

Ayrıca, Yeni Kıbrıs Partisi’nin (YKP) katkılarıyla düzenlenen II. Ekoloji Forumu, eko-sosyalizm ve eko-feminizm bakış açılarıyla doğa katliamlarına karşı pratik mücadelelerle ilgili konuları ve olası çözüm önerilerini tartışmak üzere bu yıl da 20-22 Eylül tarihleri arasında Limnidi’de Vouni King Otel’de düzenlenecek.

 

Davalar

YKP hakkındaki davaları değerlendirdiği açıklamasında “yerel ve uluslararası yasal düzenlemelerde açıkça herkesin izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı bulunmasına rağmen Kıbrıs’ın kuzeyinde polis teşkilatı keyfi olarak bunu engellemekte, canının çektiği zaman bu hakkı canın çektiği şekilde kısıtlamaktadır. Bağımsız olması gereken savcılar da polisten talimat aldıkları açık olarak eylem sonrası süreci takip etmekte ve bu hakkı kullananları mahkeme koridorlarında dava açma işkencesi ile fiili olarak davalara getirip götürerek cezalandırmaktadırlar” dedi.

YKP üyeleri hakkında açılan davalarla ilgili de bilgi verilen açıklamada Mağusa’da YKP binasında Türkiye’de sürdürülen açık grevleri ile dayanışma amacı ile düzenlenen etkinlikle ilgili Fasıl50- reklamların teşhiri dayanarak dava açıldığı; 19 Temmuz’da Erdoğan’ın ziyaretinde ise açıkça polis terörü yaşanmasına rağmen, hala daha ‘polise şiddet’(!) uygulamaktan yargılamaların sürdüğü hatırlatıldı.

Açıklamada “yasasında açıkça yazmasına rağmen Savcılar tarafsızlığı yitirmiş, polis teşkilatının tetikçisi konumuna gelmiş durumdadırlar. Savcılara YKP’nin üzerinden ellerini çekmeleri çağrısı yapmak için 17 Eylül’de Mağusa, 19 Eylül’de Lefkoşa mahkemeleri önünde saat 9’da kitlesel basın açıklaması yapıyoruz” denilendi.

Açıklama “evet, baskılar bizi yıldıramadı, direnmeye devam edeceğiz” denilerek son buldu.

 

Ekoloji Forumu

Yeni Kıbrıs Partisi’nin (YKP) katkılarıyla düzenlenen II. Ekoloji Forum’u, eko-sosyalizm ve eko-feminizm bakış açılarıyla doğa katliamlarına karşı pratik mücadelelerle ilgili konuları ve olası çözüm önerilerini tartışmak üzere bu yıl da 20-22 Eylül tarihleri arasında Limnidi’de Vouni King Otel’de düzenlenecek.

Ekoloji Forumu, 20 Eylül, Cuma günü tanışma toplantısı ile başlayacak daha sonra ise müzik dinletisi gerçekleşecek…

21 Eylül, Cumartesi günü sabah bölümünde atölye çalışmaları gerçekleşecek… Moderatörlüğünü Yena Hacışevki ve Nükhet Irkad yapacağı “tarımda alternatif üretim metotları”; moderatörlüğünü Hasan Çağda’nın yapacağı “alternatif üretimde arıcılığın önemi” ve moderatörlüğünü YKP-fem aktivistlerinin yapacağı “Eko-feminizm çalıştayı” Cumartesi öğlene kadar bölümde gerçekleşecek…

Cumartesi öğleden sonra ise teorik ve pratik ekoloji mücadelelerin sunumları yapılacak… Yunanistan’daki Nikos Poulantzas Enstitüsü adına da çalışmalar yapan Tasos Hovardas “ekososyalizm” başlığı ile sunum yapacak, Yunanistan’daki ekoloji mücadelesi üzerine görüşlerini aktaracak…

Tasos Hovardas ekoloji ve çevre konuları üzerine akademik çok sayıda yayını var. Yunanistan’da Thessaly Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Tasos Hovardas, bu yıl Kıbrıs Üniversitesinde de “ekoloji ve toplum” üzerine ders verecek…

İkinci sunumu ise Özlem Yeniay, “Kent Hareketleri ve Ekoloji” başlığı ile yapacak. Özlem Yeniay son dönemde Gezi olayları ile başlayan eylemlerin öncesinde de başlayan ve halen devam eden yerel yönetimlerin uygulamalarına karşı kent hareketleri ve bunların ekoloji ile ilişkisi üzerine bir sunum gerçekleştirecek.

Özlem Yeniay, 2011 yılından itibaren Karadeniz İsyandadır Platformu’nda (KIP) Akçay Termik Santraline karşı hareketlerin örgütlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalarda yer almaktadır. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) bünyesinde 2012 yılında oluşturulan Sivil Toplum Kuruluşları ile İlişkiler Komisyonu’nda ekoloji, kadın çalışmaları, kentsel dönüşüm gibi sorunlar etrafında geliştirilecek politikalar üzerine çalışmaktadır.

Üçüncü sunumu ise Arca Atay, “GDO’ların gıda, tarım ve ekoloji üzerindeki riskleri ve tehlikeleri” başlığı ile yapacak.

Arca Atay, kurucu üye üyesi olduğu Ekolojik Yaşam Derneği’nin halen daha da başkanlığı yürütüyor. Bu arada Türkiye’de GDO’ya Hayır Platformu kurucularından ve halen daha Eşgüdüm ve Yürütme Kurulu üyesi… Arca Atay ayrıca TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Ekoloji Kolektifi Derneği, Doğader, Gemlik Yaşam Atölyesi, Bursa Su Platformu, Bursa Nükleer Karşıtı Platformu, Nilüfer Çayı Temiz Aksın Platformu yapılarının üyesi, aktivisti olarak çalışmakta… 400 e yakın konferans, panel ve çalıştaya katılmış, çeşitli kitap, dergi ve gazetelerde 100 den fazla makalesi yayınlanmış olan Arca Atay gönüllü çalışmaları kapsamında ilk ve ortaöğretim okulları, üniversiteler, yerel halk, medya, merkezi ve yerel idarelere ilişkin seminerler, bilgilendirme toplantıları, eğitim çalışmaları ve ziyaretlerin düzenlenmesine de katkı sunmakta…

Cumartesi akşamı ise Rüya Arzu Köksal’ın yönetmeni olduğu “bir avuç cesur insan” filminin gösterimi gerçekleştirilecek. HES’lere karşı verilen mücadelenin anlatıldığı filmde, köylülerin kararlılığı gözler önüne seriliyor. Film tanıtımında “Bir Avuç Cesur İnsan, doğa için, yaşam için ve çocukları için isyan eden, nehirlerini şirketlere vermemekte kararlı köylülerin, o nehirleri satmakta ısrarlı olan devlete isyanının filmi” diye tanıtılmakta… Tanıtımda ayrıca Bu film, kendi varoluşuna ve gelecek nesillere karşı duyduğu vicdani sorumlulukla hareket eden bir avuç cesur insanın üç senelik hikayesidir. Rüya Arzu Köksal, bu yıl köylülerin gerçek, sakınmasız ve kararlı mücadelelerine samimi yaklaşımıyla bir kez daha her birimizi uyanmaya davet ediyor” denilmektedir.

22 Eylül, Pazar günü ise sivil toplum örgütü ve bağımsız aktivistlerin katılımına da açık olarak Kıbrıs’ta çevresinde ekoloji sorunları ve çözüm mücadeleleri şekilleri üzerine forum gerçekleşecek.

Forum sonrası ise Limnidi’de doğa yürüyüşü ve öğlen yemeği sonrası II. Ekoloji Forum’u sona erecek.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
216AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin