güncel haberkıbrıs haberİş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği: Sorumlu ana işverendir!
yazarın tüm yazıları:

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği: Sorumlu ana işverendir!

Yeniçağ podcastını dinleyin

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Başkanı Emir Taşcıoğlu açıklaması şöyle:

İş Sağlığı ve Güvenliği haftası nedeniyle düzenlenen 1. İSG Sempozyumunun ve yapılan uyarıların üzerinden henüz bir hafta geçmeden, dün ö.s. yine ölümlü bir iş kazası haberi ajanslara düştü. Polisten ve Çalışma Dairesi Girne şubesinden edindiğimiz bilgilere göre, Teknecik santrali bölgesinde iki yıldır yapımı süren Lara Park Otel inşaatının şantiyesinde, yüksek katlardan el arabasıyla iş aletlerini aşağıya indirmeye çalışan 34 yaşındaki Malik Abdül isimli henüz iki yıllık evil olan işçi, 11 metre yüksekten dengesini kaybederek arabasıyla birlikte düşerek ciddi şekilde yaralanmış ve kaldırıldığı hastahanede ameliyat esnasında hayatını kaybetmiştir. Bu kaza aslında 29 Mayıs Çarşamba günü saat 17:00 civarında oldu ancak nedense basına bir gün sonra haber verildi. Ölümlü bir iş kazasının zamanında basına duyurulmaması oldukça düşündürücüdür.

İlgili şantiyede İSG önlemlerinin uygulanıp uygulanmadığını bilmiyoruz. Ancak aldığımız duyumlara gore bu şantiyeyi çalıştıranlar İş Sağlığı ve Güvenliği tedbirlerinden neredeyse bihaber durumdaymış. Hem önceki gün meydana gelen iş kazası bunu doğruluyor hem de Çalışma Dairesi yetkililerinin 4-5 ay once yaptıkları uyarılara rağmen ana işverenin hala daha İSG hizmeti almadan, İSG önlemlerini uygulamadan faaliyetini sürdürmesi doğruluyor. Tabii ki Dairenin de verdiği uyarıların takibini yapamaması da Çalışma Bakanlığının İSG kavramına verdiği önemi ortaya koymakta, zira İSG Yasasının yürürlüğe girmesinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen maalesef henüz bir ekip oluşturulmamış, yeterli personel alınmamıştır.

Böyle büyük şantiyelerde ana işverenin yanında birçok alt işveren de çalışmaktadır. İş kazasına uğrayan kişi alt işverenlerden birinin çalışanı olabilir. Bu durumda her ne kadar alt işveren sorumlu ise de esas sorumlu ana işverendir. Bahis konusu kazada ölen Malik Abdül alt işveren konumundaki Metin Alçıcı Elektrik Ltd. çalışanıydı, ancak ana işveren de Mersoy Turizm İnşaat gibi büyük bir şirkettir ve esas sorumlu da ana işverendir. Edindiğimiz bilgilere gore Malik Abdül’ün düştüğü merdiven sahanlıklarının çevresi güvenli korkuluklarla çevrilmemiş, hiçbir güvenlik tedbiri alınmamış sadece tozlara karşı ince bir tül çekilmişti. Ayrıca, iş aletlerinin el arabasıyla merdivenlerden indirilmesi gibi bir yöntemi ilk kez duyuyoruz. Bunu yerine şantiyeye kurulmuş bir gırgır vinç veya anavador kullanılabilirdi.

Tüm işverenlere ama özellikle de inşaat müteahhitlerine çağrıda bulunuyoruz. Devletin denetim yapmasını beklemeden İSG Yasasının gerektirdiği risk analizini yaptırın, risk değerlendirme raporlarını hazırlayın ve işyerinizdeki riskleri en aza indiriniz. Çalışanlarınızı iş kazalarından korumak için gerekli kişisel koruyucu donanımları temin ediniz ve kullanmalarını sağlayınız. Devlete herhangi bir çağrıda bulunmuyoruz. Sadece Çalışma Bakanından, bu ölümlü iş kazasının hesabının kimden sorulacağını söylemesini talep ediyoruz.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
5,999BeğenenlerBeğen
796TakipçilerTakip Et
1,253TakipçilerTakip Et
240AboneAbone Ol

yazılar

Yeniçağ Podcastını dinleyin